Sasi plecati in Germania s-au intors in tara si au investit in Cabana Balea. La Albota, alta familie de sasi, aceeasi istorie: are o pastravarie. In Sibiu si in imprejurimi sunt peste 200 de firme nemtesti, care incearca sa schimbe mediul de afaceri din Romania. Invatand scoala afacerilor in Germania, nemtii demonstreaza ca se pot face afaceri si aici, la poalele Muntilor Fagaras.
Luna iunie e pe sfarsite si va miroase a vacanta? Vreti sa scapati macar doua-trei zile de stres si de caldura orasului? Atunci faceti-va repede bagajele si veniti sa descoperiti Fagarasul si sa degustati pastravi pescuiti sub ochii vostri.
Rotile masinii musca cu pofta din asfalt. In zare varfurile invesmantate in nori ale "Alpilor Transilvaniei" se proiecteaza amenintatoare, stand parca sa se pravaleasca peste noi. Suntem la "poalele" Transfagarasanului, in comuna Arpasul. Facem dreapta (spre vest) pe un drum nemodernizat si dupa 2 kilometri ne atingem tinta - Pastravaria Albota.
CORNUL ABUNDENTEI. O poarta mare de lemn ni se deschide in fata si patrundem in "lumea iubitorilor de peste". Pastravaria se intinde pe doua hectare, in buza muntilor. Verdeata, bazine cu pesti, chioscuri din lemn si crestele Fagarasului. Un rasfat pentru ochiul si sufletul oraseanului satul de praf, poluare, aglomeratie, claxoane si blocuri de ciment. Si nici stomacelul nu este uitat. Pastravi proaspeti la gratar, prajiti, afumati, in fulgi de porumb sau plachie. Iar pescarii impatimiti isi pot prinde singuri cina, din raul Arpasel sau din lacurile pastravariei.
|
NEAMT. Hans-Martin Mueller este un german ca toti
germanii: gospodar si intreprinzator |
POVESTE. "Am cumparat pastravaria in 1999. Era intr-o stare jalnica", ne-a spus Hans-Martin Mueller, proprietarul Albotei. El se numara printre nemtii plecati din Romania pe vremea comunistilor. A facut bani si s-a intors sa investeasca in Romania. "Am intrat in aceasta afacere pentru ca eu sunt nascut la Medias si in copilarie imi placea sa merg la pescuit. Si o parte din visul copilului de atunci a ramas", povesteste Mueller. La inceput si-a dorit un loc de relaxare pentru oamenii de afaceri. Insa dupa doi ani s-a gandit sa deschida portile pastravariei si pentru clientii firmei sale - Sobis - din Germania. "I-am invitat aici. Unii aveau o parere negativa despre Romania, dar cand au venit la pastravarie, au ramas impresionati. Campia ca o savana in fata, apoi muntele in spate, ca in Africa. E o priveliste pe care in Germania nu ai cum s-o vezi si s-o platesti", sustine Martin Mueller. Astazi oricine e binevenit si bine primit la pastravarie - oameni din sat veniti sa serveasca cina, excursionistii aflati in drum spre crestele muntilor sau oraseanul care vrea sa-si petreaca cateva zile de concediu la aer curat. "Clientii nostri sunt toti cei care vor sa se simta bine. Am avut la un moment dat doi turisti din Germania. Cand au venit au spus ca stau doar doua zile. Dar au stat doua saptamani. Ea statea toata ziua afara, la soare, si citea. Pe el nu-l vedeam. Pleca dimineata si mai venea pe inserat. Se plimba toata ziua", povesteste neamtul nostru.
CAZARE. Pentru calatorul obosit, la Albota exista o pensiune in care sa-si poata petrece o noapte, doua, noua⦠Clasificata cu 4 maragarete, cabana din lemn si piatra in stil rustic si botezata "Perla Arpasului" dispune de 40 de locuri de cazare. O camera de doua paturi costa, pe noapte, 1.200.000 lei. Cu micul dejun inclus.
DRUMETII. "Celor care vin aici, pe langa cazare si masa le putem oferi posibilitatea de a face drumetii montane, alpinism, biciclete sa se plimbe prin zona", spune Mueller. De aici se poate ajunge foarte usor la Sibiu, Manastirea "Brancoveanu" de la Sambata de Sus, Manastirea Cartisoara, rezervatia Arpasel sau Manastirea Cisterciana din Carta.
De ce investesc nemtii in Romania
In Sibiu si in imprejurimi isi desfasoara activitatea peste 200 de firme germane, din care cateva de renume mondial. "Incercam sa schimbam, prin gandirea noastra, mediul de afaceri din Romania in sens pozitiv, astfel incat sa devina competitive si sa fie pregatit pentru globalize", a declarat Verner Keul, presedintele Clubului Economic German din Transilvania, pe care l-am intalnit la Albota. Investitorilor germani le place in Romania. Ii atrag resursele naturale bogate, forta de munca foarte bine pregatita si ieftina si dimensiunile pietei autohtone. "Ceea ce nu mai putem realiza in Germania din aceste puncte de vedere completam din Romania. In ciuda tuturor criticilor care ni s-au adus la noi in tara, realitatea este ca intretinem cu forta de munca din Romania locurile de munca deja create in Germania", sustine Keul.
EUROPEAN. Sibiu este destinatia perfecta. Un oras european, in care au gasit intelegere si bunavointa din partea autoritatilor locale. "In Sibiu e foarte usor sa intri pe piata. Nici un investitor nu pleaca de aici fara sa primeasca ceea ce-si doreste. Si am reusit si reducerea coruptiei mici. Pentru ca vorbim intre noi, le spunem nou-venitilor la cine sa se duca sa obtina o autorizatie si cat dureaza obtinerea ei. Acum primim o autorizatie de la primarie in trei zile si neamtul e incantat de asta", ne-a dezvaluit Keul.
In acest moment nemtii sunt interesati sa faca afaceri in industria auto si in cea de exploatare a resurselor naturale. Insa domenii de viitor, care vor atrage bani din Germania, sunt considerate industria alimentara, cea textila, sectorul constructiilor si cel al proiectarii in constructii, apreciaza Verner Keul. Insa pentru ca mediul de afaceri autohton sa fie si mai atractiv este nevoie de o mai mare stabilitate legislativa si de facilitati acordate potentialilor investitori. "Trebuie creat un mediu de afaceri care sa atraga, dar si sa lege investitorul. Pentru firmele care inca nu sunt in Romania, dar vor sa vina s-ar putea acorda
teren si infrastructura gratuit, daca creeaza minimum 500 de locuri de munca aici, spre exemplu. Astfel, nu se va intampla ca in Ungaria, unde a intrat doar o caravana de afaceristi in cautare de resurse ieftine, dar care nu aveau o perspectiva de dezvoltare", atrage atentia Keul.
NU RATATI!
|
Echipa Caravanei incepe sa depene povestile din cea de-a treia etapa a Descoperirii Romaniei, orasul Victoria. In ziarul de luni, puteti citi:
un documentar despre orasul brasovean Victoria, de la prima caramida, pusa in 1939, si pana astazi;
amintirile unui preot greco-catolic care a infruntat regimul comunist si a continuat sa tina slujbe in casa lui. Asta in conditiile in care
Biserica Greco-Catolica era interzisa;
povestea primei biserici ortodoxe din Victoria, biserica mutata din casa in casa.
|