Că mai există unii poliţişti în România cărora le place să bată se ştie. Ciudat e că, împotriva aşteptărilor, bătăuşii poliţiei sunt tineri. Frustraţi care încearcă să-şi "arate" măiestria. Inspectorul Bogdan Şandru e şef la mascaţi. Tatăl lui, adjunct-şef la IPJ Caraş -Severin, iar naş îi este Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării. Şandru a "corectat" doi tineri de i-a căpiat.
Într-o seară de martie anul curent, doi tineri reşiţeni au avut neşansa să îşi măsoare forţele cu un poliţist. Şi nu cu orice fel de poliţist, ci, aşa cum au aflat ulterior, cu şeful mascaţilor din judeţ. Andrei Pantea şi George Erdei au mers, după ce au jucat golf, la o pizzerie. Grăbit să găsească o masă, Pantea a intrat primul în pizzerie. Erdei încerca şi el intre în local, dar s-a trezit lovit cu uşa de la intrare. Autorul loviturii era un domn însoţit de soţie. Tânărul Erdei, care abia împlinise 19 ani, s-a oţărât la domnul cu soţie cerând o explicaţie. Răspunsul domnului a fost o altă uşă în cap oferită cu largheţe tânărului. Şi a început cearta. Soţia domnului căuta să-şi liniştească bărbatul şi să aplaneze conflictul. La fel a făcut şi Andrei Pantea. Ghinionul lui. Domnul cu soţie s-a repezit asupra lui şi l-a luat de gât. Pantea povesteşte: "Atunci, mie mi-a picat crosa. George, când a văzut că nu mai îmi dă drumul, a luat crosa de jos şi i-a dat cu crosa peste mână. Nevastă-sa tot zicea: «Lasă copiii!»". Într-un final, spiritele încinse s-au liniştit. Cei doi băieţi s-au dus la o discotecă aflată peste drum de locul incidentului, unde îi aşteptau alţi prieteni. După mai puţin de o oră, în faţa discotecii au venit patru maşini pline-ochi cu poliţiştii însoţiţi de mascaţi din cadrul D.P.I.R. Caraş-Severin. Pantea şi Erdei au fost săltaţi şi duşi la sediul Poliţiei pentru verificări.
AMESTEC DE MAFIE ŞI MILIŢIE
La Poliţie nu mică le-a fost mirarea să îl revadă pe domnul cu soţie. Ce a urmat e demn de un scenariu de film. Domnul cu soţie era nimeni altul decât şeful mascaţilor pe judeţ, inspectorul Bogdan Şandru. Suflecat la mâneci, Şandru s-a pus pe treabă. Colegii l-au urmat. Pantea îşi aminteşte: "Ne-au dus la etajul doi, într-o cameră, după care a ieşit Bogdan Şandru ăsta care ne-a zis: «Hei, băieţi, mă mai cunoaşteţi?». Apoi i-a dat lui George un pumn. A căzut între un dulap şi zid, iar restul poliţiştilor au tăbărât pe mine. Erau mai mulţi poliţişti şi mascaţi. Mă loveau, ba cu scaunul, ba cu armamentul din dotare. Eram plin de sânge… Îmi aruncau o cârpă în faţă ca să-mi şterg sângele. Eu ziceam că nu mai pot, ei îmi ziceau să scriu că m-au bătut ţiganii. George, când scria, era lovit. Pe George l-au dezbrăcat complet. Au zis că-l duc la pădure şi că vor să facă perversiuni sexuale cu noi. După aia, că ne omoară şi ne îngroapă în pădure. La George se uitau unde e vânăt şi spuneau: «Dă-i şi aici, ca să-l doară mai tare». Unii ziceau «Hai la baie»… După care ziceau «Las’ că îţi mai dă şefu’ puţin, după aia te lăsăm în pace»". Ibolya Erdei, mama lui George, a încremenit când şi-a văzut fiul desfigurat. "La 4:30 dimineaţa, George a venit plin de sânge. Tot desfigurat. Eram disperată. L-am întrebat de unde a venit în halul ăsta şi mi-a zis ca l-a bătut poliţia în sediul poliţiei", a spus femeia. După bătaia primită, cei doi băieţi s-au dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Caraş-Severin. Andrei Pantea a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut închis, traumatism toracic şi fractură incompletă a coastei stângi, cea care se află lângă inimă. A primit 18 zile de îngrijiri medicale. George Erdei primise iniţial şase zile de îngriji medicale, dar a mai încasat nouă, după ce, în urma unei tomografii, s-au descoperit leziuni.
NEGOCIERI CU CASCĂ
Mama lui Andrei Pantea a spus că nu a vrut să facă vâlvă, pentru că nu are bani să umble pe la avocaţi şi "să se pună cu cei 13 poliţişti". Totuşi, a încercat să angajeze unul, dar a fost refuzată politicos, fiind invocată funcţia părţii acuzate. A găsit un avocat la Timişoara, dar şi acela i-a zis că nu se mai poate face nimic, pentru că procurorul a închis deja dosarul. Între timp, tatăl, şeful mascaţilor, comisarul-şef Petru Şandru, adjunctul şefului IPJ Caraş-Severin, a contactat familiile celor doi băieţi pentru a căuta o cale de împăcare. Din spusele părinţilor, li s-au oferit chiar bani pentru a renunţa la acuzaţii, dar... cum spune Gicuţa Pantea: "Eu sunt un om sărac şi cinstit şi nu mănânc din bătaia copilului meu, nu vreau decât să fie lăsat în pace". Ibolya Erdei a recunoscut că nici fiul ei nu este chiar uşă de biserică, că este arogant, dar în nici un caz nu trebuia să ia bătaie în halul ăla. "Atunci domnul a zis că şi pe fiul lui îl doare mâna. Atunci i-am spus că îl doare mâna pentru halul în care i-a bătut pe copiii noştri. El ne-a zis să ne retragem plângerile cât sunt încă aici, la poliţie. Că şi fiul lui împreună cu soţia lui au făcut plângere împotriva copiilor noştri." Familiile celor două victime mai spun că li s-a confirmat faptul că poliţistul a făcut şi el plângere, ca o măsură de prevedere în cazul în care se ajunge la instanţă.
LA FINAL...
Pe de altă parte, pentru a aplana conflictul, şi junior Şandru a apelat la un amic. "Un prieten de-al lui Şandru ăsta, care se lăuda la noi că e nu ştiu ce recidivist, ne-a spus că ne-a chemat în legătură cu problema cu Şandru. Ne-am suit în maşina lui Nicolicea. Am mers vreo 200 de metri, după care s-a suit Şandru în maşină. Se făceau că nu se cunosc şi îi spunea lui Nicolicea: «Cine eşti tu? Ce eşti tu, porumbelul pacii? De ce i-ai adus pe ăştia mici?». Nicolicea zicea: «Să te împaci cu ei, că sunt dator la tine cu nişte chestii»", îşi aminteşte Andrei Pantea. Cei doi tineri au reuşit să înregistreze cu telefonul mobil aşa-zisa mediere, cu toate că au fost percheziţionaţi. Pe înregistrare se aude clar cum mascatul-şef nu dă doi lei pe lege şi promite să-i bată lunar până se satură. Familiile Pantea şi Erdei îl acuză pe şeful mascaţilor că face tot ce îi stă în putere să le terorizeze copiii. Ultima ameninţare a avut loc chiar în faţa Parchetului, dar Oliver Teodorescu, procurorul care răspunde de caz, a refuzat să facă orice comentariu legat de dosar. Acum, din victime cu 18 zile de îngrijiri medicale, cei doi tineri sunt acuzaţi de
agresiune împotriva poliţistului.
Reacţie de tată. Şi şef
Petru Şandru, adjunctul şefului Poliţiei cărăşene, a spus că era un gest normal să-şi ceară scuze pentru reacţia fiului. A spus că nu le-a oferit bani familiilor şi că fiul luieste de fapt cel agresat. Cât despre ce s-a întâmplat în sediul Poliţiei a declarat că: "Ei au acuzat că, atunci când au fost la Poliţie, au fost agresaţi. Un lucru care nu se confirmă, pentru că este în cercetare la Parchet. Sau, dacă se confirmă, Parchetul dispune mai departe judecarea şi, în funcţie de ce stabileşte instanţa, suportăm". Dar dacă luăm în considerare faptul că Şandru cel bătrân a făcut afaceri prin anii ’90 cu soţul şefei Secţiei Penale a Tribunalului Caraş-Severin şi că familiile băieţilor au fost refuzate de toţi avocaţii din judeţ spune multe. "Copiii aceia au mai puţine zile de îngrijire medicală decât are acest fiu al meu, că vorbim de copilul meu. Aceşti doi copii care se cred victime acuma sunt certaţi foarte rău cu legea şi cu poliţia. Probabil nu au câştig de cauză şi în condiţiile astea au fost şi dirijaţi de ştiu eu ce umbre pe acolo… Vă daţi seama că vor să acuze acuma? Nu vor să iasă adevărul la iveală", a mai spus poliţistul-şef adjunct.
Avansare, avansare...
Bogdan Şandru era în 2005 subinspector în cadrul IPJ Caraş-Severin responsabil de Poliţia rurală. Aptitudinile în dovedirea infractorilor din câteva comune cărăşene l-au propulsat în fruntea mascaţilor. E de prisos să mai spunem că a avansat ca Făt-Frumos, într-un an cât alţii-n trei. Avanasarea i-a mirat până şi pe sindicaliştii de la Pro Lex. Pro Lex este cel mai puternic şi cunoscut sindicat al poliţiştilor şi poliţiştilor de frontieră din România: "Fiul lui Petru Şandru, adjunctul inspectorului-şef, a fost numit şeful D.P.I.R. Caraş-Severin, la scurt timp după ce a ieşit de sub tutelă, deşi nu avea vechimea şi experienţa necesară ocupării acestei funcţii. Oare a contat şi faptul că este finul cunoscutului om politic Sorin Frunzăverde? O fi incompatibilitate între calitatea de rudă de gradul I şi cea de subordonat al tatălui său?". Chestia frumoasă este că şi Şandru cel bătrân se poate "lăuda" cu o carieră bună în poliţie. Militar de profesie, adjunctul poliţiei judeţului Caraş-Severin a intrat în poliţie în 1995, an în care a început şi facultatea de drept din Reşiţa. Timp de zece ani a lucrat la cabinetul diferiţilor şefi ai poliţiei judeţene, iar în 2005 a devenit şef, fiind responsabil de ordinea publică şi circulaţie. Spre ciuda altor poliţişti, care trag din greu şi care ştiu cât de greu este să ajungi într-o asemenea funcţie fără să fii înrudit cu oameni politici de vază. Sorin Frunzăverde este preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. A fost ministrul Mediului, Turismului, Apărării Naţionale, europarlmentar, deputat. Este vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal.Răspunsul IJP
Şefii Poliţiei Caraş-Severin nu au luat nici o măsură împotriva poliţiştilor care i-au bătut pe Andrei Pantea şi George Erdei. Comisarul-şef, Dumitru Micu, a transmis prin intermediul Biroului de Presă că: "Împotriva inspectorului Bogdan Şandru au fost înregistrate patru plângeri penale, acestea făcând obiectul de cercetare al dosarelor penale: 805/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa (art. 250 C.P. – cercetare abuzivă, aflat în anchetă proprie a procurorului); 346/P/2008 şi 347/P/2008 ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin (art. 193 C.P. ameninţare), toate fiind depuse de Erdey Gheorghe şi Pantea Andrei". Legat de numele şi gradul tuturor poliţiştilor implicaţi în scandal, şefii Poliţiei cărăşene au spus că aceste date sunt de competenţa exclusivă a Parchetului."Pe drum i-a luat un taximetrist. I-a văzut plini de sânge, bătuţi, făcuţi pe ei. Au făcut pe ei de atâta bătaie!"
Gicuţa Pantea, mamă
"Bă f... în gură să vă... Mergeţi unde vreţi! Mă doare în p... pe mine. Dar o să vă bat în fiecare lună."
Bogdan Şandru, şef mascaţi
"Declaraţiile din prima seară au dispărut de la dosar. Procurorul nu a vrut să admită trei martori. A zis că nu-i mai primeşte."
Ibolya Erdei, mamă
Citește pe Antena3.ro