x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Kitschul de toate zilele Kitschul nostru cel de toate zilele

Kitschul nostru cel de toate zilele

de Cristian Stefanescu    |    26 Sep 2006   •   00:00
Kitschul nostru cel de toate zilele

Jurnalul National lanseaza o campanie prin care isi propune sa aduca in dis-cutie kitschul: de la imi-tatia ieftina care inlocuia obiectele de valoare, greu de cumparat, dar pe care si le dorea oricine pe peretele din sufragerie, pana la arta pe banda rulanta, pe care o puteai gasi in tejghelele magazinelor satesti - toate au intrat in viata noastra.
Mit - Rapirea de prestigiu Carpeta bunicii si FBI-ul

Toamna e kitsch? Hm... Ridicati privirea spre fereastra si aruncati o privire spre parcul de vizavi. Toamna a transformat verdele atotstapanitor intr-un curcubeu. Galben, ruginiu, caramiziu, rosu... Luati, acum, aceasta paleta intreaga si azvarliti-o pe o bluza. Veti intoarce privirea, oripilati de agresiunea estetica la care ati fost supusi. Sau, poate, v-a placut!

Kitschul nu inseamna neaparat prost gust. Kitschul este, mai degraba, o forma de perceptie a esteticului. Frumosul zace pana la urma in ochiul celui ce priveste, in mintea celui ce alege un detaliu vestimentar, un accesoriu, un bibelou, un tablou, o coperta de carte, o fatada. In partile Caransebesului, gugulanii si-au amenajat peretele dinspre strada imbracandu-l in bucatele de faianta. La Barcelona, cea mai spectaculoasa, poate, dintre catedralele lumii catolice, Sagrada Famiglia, impresionanta prin delirul si maiestria tehnico-arhitectonice ale celui ce a inceput-o, oboseste prin cantitatea de detalii (pe cat de migalos adaugate ansamblului, pe atat de inutile).

STATUETELE. Armate intregi de pitici stau de straja gradinilor; interioarelor le dau un aer mai intelectual cate un Chopin, Beethoven, Balzac, zambind din ghips din biblioteca

COTIDIAN. Dictionarul defineste kitschul ca pe o imitatie ieftina care transforma originalul valoros intr-un obiect de larg consum, la indemana oricui. Treptat, peste aceasta definitie s-au adaugat alte sensuri. De la pestele din sticla cu gura deschisa asezat pe mileul de pe televizoarele Diamant pana la carpeta cu Rapirea din Serai, de la floricelele din hartie creponata asezate in piept nuntasilor pana la bancnota de un milion care a luat locul florii in pieptul mirelui, de la bluzitele roz à la papusa Barbie cu inscriptii Adidos sau Plima pana la naiurile si batele de baseball pirogravate asteptand (si chiar gasind) cumparatori la marginea soselelor patriei fara drumuri, de la lacrimile zanelor telesurprizelor pana la versurile adidevitilor, de la icoanele luminoase cu Fecioara Maria facand din ochi, fabricate in musulmanizata Asie Mica si pana la metaforele pe care autorul le mai asaza in textul pe care tocmai il cititi...

SCRIETI-NE. Kitschul nu prea mai are nevoie de definitii. Kitschul este o stare de fapte sora cu declaratiile politice pe care suntem obligati sa le inghitim zi de zi. Unora dintre noi ni se opresc in gat, pe altii ne inspira. Noua ne-au inspirat ideea unei campanii despre "kitschul nostru cel de toate zilele". Suntem kitsch? Scrieti-ne despre kitschurile cu care va intalniti la adresa kitsch@jurnalul.ro. Va asteptam si cu fotografii.

CRONIC
"Nimeni nu scapa de kitsch, pentru ca absolut toti oamenii au momente de mediocritate, lene, prostie, indolenta. Exorcizam prin autoironie si autocritica neaparat in cheie de umor"

INADECVARE
"Incercam sa repunem lucrurile intr-un fagas absolut necunoscut, pe care trebuie sa-l invatam de la a la z. Una dintre caracteristicile kitschului este inadecvarea" - Cristian Cisbasan, artist vizual
×
Subiecte în articol: kitschul de toate zilele kitschul