VINE SI DOM’ PRIMAR! ● Mircea Rusu Band "recidiveaza" la festival
Folk You! si-a gasit matca la Vama Veche. Incepind de joi pina simbata
(7-9 august), pe plaja de linga Corsaru, folkistii din "liga intii" si
"juniorii" vor cinta "Dincolo de orice Vama,/ Dincolo de DA sau NU...".
VINE ŞI DOM’ PRIMAR! ● Mircea Rusu Band "recidivează" la festival
Folk You! şi-a găsit matca la Vama Veche. Începînd de joi pînă sîmbătă (7-9 august), pe plaja de lîngă Corsaru, folkiştii din "liga întîi" şi "juniorii" vor cînta "Dincolo de orice Vamă,/ Dincolo de DA sau NU...".
Moţu Pittiş spunea în 2005, la a doua ediţie a festivalului organizat de Jurnalul Naţional în parteneriat cu TVR 2 şi Radio3-net: "Ideea cu «Folk You!» a fost întoarcerea la începuturi, la acele momente frumoase, cînd lumea stătea pe plajă, un băiat sau o fată cu o chitară se apuca să cînte, marea alături, cerul deasupra şi toată lumea se simţea bine. Ideea cea mare acum, propunerea pentru voi, ca la orice întîlnire de-atunci, din anii ’60 – întîlnire hippie –, e că există o singură lege: eşti liber să faci tot ce-ţi doreşti să faci, atîta vreme cît nu răneşti şi nu jigneşti pe nimeni în jurul tău". Publicul folk este un public nu doar sensibil, ci şi educat. Exemplul de civilizaţie l-a dat încă de la prima ediţie chiar Moţu Pittiş, care a adunat, după spectacol, hîrtiile de pe plajă. Acest "ritual ecologic" a fost respectat timp de trei ani. Nu există nici un motiv de temere că anul acesta s-ar întîmpla altfel. Chiar dacă Moţu nu mai este să ne ceară, după fiecare spectacol, să lăsăm plaja curată...
FOLKISTUL COPT. "Festivaluri de folk sînt multe în ţară, unele ajunse la «vîrste» respectabile... Aspiranţii folkişti din concursuri, nemaivorbind de veterani, se repetă! – spune Doru Ionescu. Am filmat cîteva astfel de manifestări zise «festival-concurs». E deja o tradiţie la români, pe stil nou să zic, începută încă dinainte de Cenaclul «Flacăra», cu bunele şi relele sale, no comment." La Vama Veche este altceva! "Iar eu o spun din interiorul «fenomenului», ca participant direct la festivalurile «BB Jazz & Blues», respectiv «Stufstock», care ţine de atmosferă, de stare, de inefabil, de clipa care poate rămîne în eternitatea unei vieţi. Şi v-aş mai cita din Romulus Vulpescu, dar mai bine să lăsăm menestrelii să «poetizeze» excesiv", punctează prezentatorul Folk You! de anul acesta, Doru Ionescu.
Ultimul sosit (de fapt, revenit) la această ediţie Folk You! este dom’ primar Mircea Rusu Band. A făcut o pauză de doi ani şi, iată-l, calcă pentru a doua oară pragul scenei noastre. Ca să-i mai "resuscităm" imaginea (nu că l-ar fi uitat lumea, Doamne fereşte!), reamintim fanilor, ne-fanilor şi cetăţenilor din Band că domnia-sa şi-a început cariera muzicală ca solist de muzică folk, la Cenaclul Flacăra. Abia mai tîrziu a cîntat cu Roşu şi Negru, Sfinx, Iris, Holograf, iar după Revoluţie a fost cinci ani solistul trupei Compact. Atît de mult iubeşte muzica, încît pînă şi cariera politică şi-a început-o cu un cîntec: "Omu’ bun şi pomu’ copt"...
PE LISTĂ. Ceilalţi menestreli de la Vama Veche, din 7, 8 şi 9 august, sînt: Dinu Olăraşu, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă & Brambura, Mircea Baniciu, Florin Chilian, Victor Socaciu & Biroul Executiv, Mircea Florian, Vasile Şeicaru, Marcela Saftiuc, Adriana Ausch, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Narcisa Suciu, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Poesis, Mihai Mărgineanu, Ţapinarii, Pavel Stratan, Ecoul, Maria Magdalena Dănăilă, Maria Gheorghiu, Magdalena Puşcaş, Adrian Ivaniţchi, Adrian Sărmăşan, Cristian Buică, Emeric Imre, Didina Curea, Jul Baldovin, Silvan Stâncel, Teodora Iacob, Dan Vasilescu, Dan Oprina, Bogdan Grosu, Tituş Constantin Cojocaru, Alina Zaharia, Alina Manole, Ana-Maria Bordean, Cătălina Beţa şi Iulia Guşatu.
Folk, pictură, sport extrem
Ce aş putea să spun despre mine, Tituş Constantin Cojocaru, decît că am avut muzica în suflet de cînd eram copil? Oriunde mă duceam şi colindam, în special dealurile şi pădurile copilăriei, în ambianţa de neegalat a naturii şi a singurătăţii, fredonam o mulţime de melodii pe care le compuneam chiar pe loc. Nu ştiam însă să mă acompaniez la un instrument. După ce am învăţat să cînt la chitară la 18 ani, am început să o car cu mine pe munte. Muzica însă nu a fost singura mea pasiune şi de aceea o împletesc foarte mult cu poezia (eu îmi compun textele în majoritatea cazurilor), cu pictura şi sportul extrem (escalada, alpinism). Nu ştiu chiar cum reuşesc să găsesc timp pentru toate, pentru că pot spune că sînt guvernat de Iubire, în valenţa ei universală şi "fac din Dragoste întîiul meu drum" – aşa cum spune un vers de-al meu din piesa "E ziua Ta".Sînt romantic şi visător, profund şi spiritual, dar pot fi şi un om realist şi simplu atunci cînd e nevoie. De aceea nu poate fi surprinzător că am înfiinţat în 1989 o trupă – The 5 Seasons (Cele 5 Anotimpuri) – cu care am reuşit să cîştig bani din muzică. Apogeul cîştigului material l-am realizat în şapte ani de contracte în străinătate. Mai precis pe vapoare de croazieră şi în concerte. Acum însă, sătul de toate acestea, am revenit la dorinţa dintîi, aceea de a-mi înregistra muzica şi de a o dărui publicului. Iată-mă aici (n.r. – la Folk You!) încercînd să îmi cîştig un loc lîngă legendele folkului românesc. Astăzi, genul folk este greu de identificat cu toată fuziunea binevenită a altor stiluri care au adus culoare şi valenţe valorice apreciabile. Nu sper să devin un mit. S-ar putea să nu mai am timp pentru asta, dar tot ce am de împărţit şi de dăruit lumii este parte din sufletul meu şi, prin artă, prin muzică în special, mă exprim şi mă dăruiesc cel mai des.
Citește pe Antena3.ro