x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Operatiunea Ceata si fum 2005 - File de Jurnal:"Ceata si fum"

2005 - File de Jurnal:"Ceata si fum"

29 Dec 2005   •   00:00

In primavara anului 2005, Jurnalul National a avut o initiativa inedita. Sub genericul "Operatiunea Ceata si fum" am incercat sa aflam unde se gasesc astazi arhivele fostului Partid Comunist Roman si cele ale defunctului Departament al Securitatii Statului.

PIEDICI. Ne-am straduit si, in mare parte, am si reusit sa raspundem la cateva dintre intrebarile elementare privind domeniul tabu al arhivelor create in vechiul regim: Cum au intrat, in afara legii, arhivele comunismului romanesc in aventura unor trasee dubioase, gestionate de diversi decizionari? Ce contineau in 1989 arhivele partidului si ale Securitatii - nationale si judetene - , ce dosare au disparut si ce cunoastem ca a mai ramas? De ce "Legea arhivelor" si "siguranta nationala" sunt folosite, la 15 ani dupa caderea comunismului, ca piedici in obstructionarea dreptului la informatie? Cum au rezolvat alte tari foste comuniste mostenirea arhivelor trecutului lor?

RAZBOI. Am incercat sa deslusim si mecanismul de functionare a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii - o institutie fondata cu intarziere dupa un model functionabil in 1990. Investigatiile reporterilor nostri au condus la alcatuirea unui adevarat Jurnal de front al razboiului SRI - CNSAS. Desi declara ca nu are toate dosarele de la SRI, CNSAS isi permite sa elibereze in preajma campaniilor electorale "certificatele de buna purtare" politica. Despre continutul si drepturile civice asupra arhivelor comunismului, parte a patrimoniului national, au vorbit politicieni, cercetatori, jurnalisti si arhivari. Cert trebuie sa ramana un singur lucru: tranzitia de la o societate centralizata la una democratica nu se poate incheia fara cunoasterea propriului trecut.

×
Subiecte în articol: operatiunea ceata si fum