x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania cu ochi albastri Romania cu ochi albastri - Ce scriau minerii si afla Securitatea

Romania cu ochi albastri - Ce scriau minerii si afla Securitatea

de Ion Cristoiu    |    26 Sep 2006   •   00:00
Romania cu ochi albastri - Ce scriau minerii si afla Securitatea

Cenzura scrisorilor era o modalitate prin care Securitatea isi facea o imagine despre starea de spirit a minerilor: salarii mici, mancare proasta, conditii de munca si mai proaste, accidente mortale.

Mult mai importante decat Dosarele de retea sunt in Arhivele Securitatii rapoartele privind starea de spirit a populatiei. Judecate cu luciditate, ele corespund, in ultima instanta, misiunii unui Serviciu Secret. Nu de alta, dar chiar si in democratie Serviciul Secret are o misiune esential informativa. Guvernantii sunt tinuti la curent cu starea de spirit a populatiei. Apeland totusi la un mijloc ilegal - deschiderea corespondentei - Securitatea afla motivele de nemultumire ale oamenilor din Valea Jiului. Se intampla asta in 1972. Peste cinci ani avea sa izbucneasca revolta care i-a dat atata bataie de cap lui Ceausescu. Se pune firesc intrebarea: astfel de Rapoarte au ajuns sub privirile lui Ceausescu? Se pare ca nu, o data ce miscarea de peste cinci ani isi va avea cauza in inrautatirea dramatica a vietii cotidiane. Sau poate au ajuns, dar Ceausescu nu le-a luat in seama. Indiferent de ce s-a intamplat, un lucru e sigur: Securitatea se ostenea zadarnic deschizand corespondenta, punandu-si la lucru agentura, interceptand telefoanele. Ceausescu traia inchis in propriile iluzii despre realitate. Ca multi politicieni de azi.

"Nimic mecanizat, totul la lopata"

Ministerul de Interne
Serviciul Securitate Petrosani
Strict secret
17 iulie 1972

MASURI. Nerealizarea planului ducea la scaderea salariilor

Buletin informativ privind starea de spirit reiesita din cenzura secreta a corespondentei din municipiul Petrosani

E.Z., Petrosani: "...Sa stii ca situatia la mina s-a facut foarte rea. A plecat seful care a fost bun si a venit altul cu ideile lui. De cand a venit acesta, nu se mai face planul. Neindeplinirea planului se soldeaza cu retineri din salariu. Mie, pe 16 zile lucrate mi-au retinut 210 lei penalizare. Pana in prezent, am fost penalizat cu 675 lei din salariu, bani pe care eu nu-i mai iau niciodata. Vad ca multi muncitori pleaca din Valea Jiului. In toamna am sa vin si eu acasa, ca nu se mai poate sta aici...".

M.I., Petrosani: "Dragii nostri, inchipuiti-va, 322 lei au tras din salariu, pentru nerealizarea planului. Am crezut ca am sa crap de ciuda. Cu un cuvant, acesta este salariul cel stralucitor, 800 lei avans si 580 lei salar. Pentru aceasta n-a meritat sa invat atatia ani. Atata castiga o coafeza. Tare ma necajeste acest lucru..."

V.C., Vulcan: "..Acum sa-ti aduc cateva noutati de la intreprinderea noastra. Luna iunie am incheiat-o rau, la indicatorii de baza, dar mai rau a fost ca, la Sectorul 3, in ultima decada, la abatajul camera nr. 7 din stratul 3, bl. 4, din cauza unei neatentii, cativa oameni s-au accidentat mortal, ajutor miner era Irica N., si acum poti sa-ti dai bine seama ce a urmat si ce va urma, in urma acestui accident, care putea fi inlaturat, dupa parerea comisiei de ancheta...".

P.C., Petrosani: "...Aflati ca am ajuns cu bine la Petrosani si m-am angajat la E.M. Dalja. Mina Dalja este o mina veche, abandonata in 1929, si noi extragem ce a ramas de la ei. Nimic mecanizat, totul se bazeaza pe lopata si forta, conditii foarte, foarte grele...".

P., Petrosani: "...Problema cea mai mare pe care o rezolv cam greu aici este mancarea. In afara faptului ca supele si ciorbele nu au nici un gust, meniurile se cam repeta si nu ne scot din varza, fasole, mazare si cartofi, iar carnea este grasa, care mie nu-mi place. Daca pe noi ne trateaza ca atare, care suntem putini, 170 de la facultatea noastra, 100 de la Politehnica din Bucuresti si vreo 50 de la Politehnica Timisoara, cum sunt tratati studentii de la I.M. Petrosani, care sunt peste 1.000".

P.G., Petrosani: "...Acasa toate sunt in ordine. Dar la serviciu treburile merg tot prost. Avem si pe luna asta peste 3.000 tone minus, de la inceputul lunii si pana in prezent. Nerealizarea planului aduce dupa sine mari retineri din salar. Pe luna trecuta am luat 700 si ceva lei plata, poftim descurca-te cu banii acestia, cand toate cele sunt extrem de scumpe...".

M.T., Petrosani: "...Preturile de pe piata au mai scazut, vinetele de la 18-20 lei au ajuns la 12 lei kg, ardeiul, de la 2-2,50 lei bucata la 102 lei. Aici este orasul minerilor, numai ei au drept la viata, restul fometeaza si platesc locuintele ca pe aur...".

T.P., Petrosani: "...Mina este compromisa, oamenii nici salariul de baza nu-l castiga, sunt nemultumiti. Peste 150 de muncitori s-au adunat in curtea exploatarii agitandu-se si au refuzat sa intre in mina. N-au trecut nici zece minute si a sosit la fata locului Securitatea, reusind ca, pentru grupele care lucreaza in locuri de munca grele, sa le reduca din plan...".

B.N., Petrila: "...Sa stiti ca aici se aude ca vom plati carbunii si chiria, si noi aceia care lucram la exploatari. Si pe noi o sa ne ajunga vreo 700-800 lei lunar, la 4 camere. Asa sa stiti, cum se pune in aplicare, cum pun mobila la vagon si o ducem acasa si asa sa aveti grija sa nu mai inchiriati, ca aici nu o sa mai putem trai cu salariul, cat o sa mai ramana de la chirie si carbuni...". Selectie realizata de Ion Cristoiu

REBELIUNE
"Peste 150 de muncitori s-au adunat in curtea exploatarii, agitandu-se, si au refuzat sa intre in mina. N-au trecut nici zece minute si a sosit la fata locului Securitatea, reusind ca pentru grupele care lucreaza in locuri de munca grele sa le reduca din plan..."

MANCARE PROASTA
"Problema cea mai mare, pe care o rezolv cam greu aici este mancarea. In afara faptului ca supele si ciorbele nu au nici un gust, meniurile se cam repeta si nu ne scot din varza, fasole, mazare si cartofi, iar carnea este grasa, care mie nu-mi place"

CONDITII GRELE
"Aflati ca am ajuns cu bine la Petrosani si m-am angajat la E.M. Dalja. Mina Dalja este o mina veche, abandonata in 1929, si noi extragem ce a ramas de la ei" - Extrase din scrisori
NU RATATI!
Cititi in ziarul de maine cum s-a infiltrat Securitatea la inmormantarea lui Nichifor Crainic.
×
Subiecte în articol: securitatea mina petroşani