x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania cu ochi albastri Romania cu ochi albastri - Petre Tutea a pus Securitatea in alerta

Romania cu ochi albastri - Petre Tutea a pus Securitatea in alerta

de Ion Cristoiu    |    20 Sep 2006   •   00:00
Romania cu ochi albastri - Petre Tutea a pus Securitatea in alerta

Securitatea a pus la cale un plan de actiuni a carui tinta era destramarea anturajului si izolarea filosofului Petre Tutea.

E de notorietate azi ca Petre Tutea avea in jurul sau un grup de tineri in expansiune care ii ascultau cu sfintenie spusele, filosoful beneficiind, printre altele, de geniul oralitatii. Desi, dupa cum arata Nota de mai jos, Magistrul nu facea propaganda anticomunista, unui ginditor ca el fiindu-i straina propaganda de orice fel, Securitatea intra in alerta. Se declanseaza astfel o operatiune tipica Politiei Politice dictatoriale: destramarea anturajului. Tinerii invatacei sunt chemati la Securitate si avertizati sa nu-l mai frecventeze pe Petre Tutea.

Ca toate institutiile sistemului ceausist, Securitatea se straduia sa-si exagereze succesele prin raportari pompoase. Sub acest semn trebuie pusa si concluzia potrivit careia tinerii au evitat sa-l mai contacteze pe Petre Tutea. E drept, unii au renuntat. Au ramas insa cei care meritau sa-l asculte pe filosof. Pentru ca invataturile acestuia aveau drept esenta curajul de a gandi liber.

Actiunea "economul"

I.M.B. Securitate
Strict secret
24 mai 1973

"Referat privind primele rezultate obtinute in urma masurilor intreprinse in dosarul informativ «Economul»

Conform aprobarii conducerii Inspectoratului, incepand cu data de 18 ianuarie a.c., s-a trecut la realizarea masurilor prevazute pentru destramarea anturajului format in jurul lui Tutea Petre, cat si pentru izolarea acestuia. In acest scop au fost invitate la sediul organelor noastre mai multe elemente, indeosebi cele tinere, din anturajul sus-numitului (unele de 203 ori), ocazie in care, in afara discutiilor ce au avut loc, s-au luat si declaratii scrise.

Din datele obtinute pana in prezent se desprind urmatoarele aspecte mai importante cu privire la persoana si preocuparile prezente ale numitului Tutea Petre. Acesta este un element cu un bogat bagaj de cunostinte in domeniul filozofiei, artei, literaturii universale, mitologiei si religiei. De asemenea, are multiple cunostinte din trecutul politic al tarii noastre, cat si asupra marii majoritati a elementelor care au jucat un rol mai important in viata politico-sociala a Romaniei burghezo-mosieresti. De asemenea, s-a confirmat faptul ca Tutea Petre este o persoana inzestrata cu darul vorbirii, un bun orator, motiv pentru care multe elemente din anturajul sau l-au etichetat "un Socrate al zilelor actuale". Faptul ca ii place sa vorbeasca si, mai ales, neavand alte preocupari, Tutea Petre s-a aflat mereu in cautare de auditoriu, mediu descoperit in braseriile Union si Athenee Palace, locuri frecventate de foarte multi tineri intelectuali si din randul carora si-a creat anturajul mentionat. De mentionat este faptul ca Tutea Petre, in discutiile pe care le face, nu se manifesta in mod direct impotriva masurilor luate de partid si guvern, atat in ceea ce priveste politica interna, cat si relatiile externe.

Mai mult chiar, din modul zgomotos in care se manifesta ca unul ce este impotriva "politicii de dominare sovietica", cauta sa lase impresia ca nu este decat un adept al politicii duse pe plan extern de PCR, facand chiar unele afirmatii ca "este un patriot si ostas credincios al politicii actuale".

Contrar acestor afirmatii, atunci cand se refera la trecutul sau politic, motiveaza inregimentarea sa in organizatia legionara ca fiind determinata de spiritul nationalist de care a fost stapanit si de faptul ca a fost convins ca modul de a actiona al fostelor partide burgheze nu asigura garantia ordinii publice in tara, lucru pe care trebuia sa-l realizeze organizatia legionara. Cu toate acestea, Tutea Petre, in diferite ocazii, a avut cuvinte de lauda la adresa fostilor conducatori ai partidelor burgheze.

Astfel, referindu-se la Iuliu Maniu, a aratat in mai multe randuri ca "acesta a fost unul din ctitorii Romaniei Mari". Dintre Bratieni, il apreciaza ca om de stat cu finete diplomatica pe Ionel Bratianu, despre care face afirmatia ca un politician apusean, cu ani in urma, ar fi spus: "Daca Romania ar fi ocupata toata si singur Ionel Bratianu ar scapa intr-o barca, acesta, prin geniul sau diplomatic, si-ar salva tara".

Cuvinte elogioase are si la adresa unor legionari fugiti din tara si, in mod deosebit, pentru Emil Cioran, Mircea Eliade si Eugen Ionescu, pe care ii considera mari valori spirituale, fara insa a accentua asupra trecutului lor politic. In contrast cu acestea, facand referiri la activitatea partidului comunist, acesta apreciaza ca nu a avut o pondere serioasa in masele largi, mai ales datorita faptului ca a actionat din ilegalitate.

In concluzie se desprinde faptul ca Tutea Petre, desi nu se manifesta ca un dusman deschis al socialismului, in mod indirect, prin discutiile ce le-a facut, a imprimat in constiinta tinerilor cu care a venit in contact ideea ca fostele partide burgheze si, indeosebi, unii conducatori ai acestora, au jucat un rol pozitiv in istoria tarii noastre.

Daca ne referim si la modul de a prezenta pe unii legionari fugiti din tara, cat mai ales "valoarea si ceea ce au realizat in apus", se poate deduce ca, in mod indirect, cauta sa arate ca in organizatia legionara au activat "oameni de valoare" sau ca intelectualii din Occident au alte posibilitati de dezvoltare in raport cu cei din tara noastra.

Se pot aprecia in mod pozitiv rezultatele obtinute pana in prezent, ca urmare a masurilor de destramare intreprinse, si anume: marea majoritate a tinerilor care au fost contactati si audiati de catre noi au cautat, pe cat posibil, sa evite contactul cu Tutea Petre; multi dintre cei ce au fost chemati la organele noastre nu mai frecventeaza braseriile sus-aratate; insusi Tutea Petre manifesta neliniste si chiar teama de cele ce se produc in jurul sau; si, vazandu-se evitat de unii din cei mai "credinciosi" admiratori, a inceput sa viziteze mult mai rar "Unionul", iar atunci cand totusi se duce are o comportare mult mai controlata. Apreciem ca reusita destramarii anturajului creat in jurul lui Tutea Petre este determinata si de faptul ca nu s-a mai procedat ca in anii precedenti, cand masura avertizarii s-a luat doar asupra sa, in timp ce elementele din jurul sau nu cunosteau nimic, intrucat el nu a discutat fata de nimeni cele ce i s-au intamplat.

Raportam ca pentru finalizarea in cele mai bune conditiuni a actiunii intreprinse in cazul Tuta Petre este necesar a se continua ca masuri, nu atat de natura a-i zdruncina increderea ca nu i se poate intampla nimic, cat mai ales pentru determinarea si a altor elemente de a-l evita, sau de a-l atentiona asupra necesitatii de a-si revizui si controla atitudinea.

Periodic - daca se va impune - vor fi invitate la sediul organelor noastre elementele din anturajul lui Tutea si, in special, cele mai apropiate, pentru a le determina ca in viitor sa-l evite. Vom avea in atentie invitarea unor elemente legionare, fost condamnate, care se afla in relatii cu Tutea si care, odata intrebate despre acesta, nu numai ca-l vor informa despre ancheta ce se face, dar il vor si evita in viitor. Consideram ca nu este indicat sa se actioneze inca in mod direct asupra lui Tutea, care, in felul acesta, ar avea posibilitatea sa-si spuna parerea asupra celor intrebate si, astfel, ca si in situatiile anterioare, sa arate celor cu care vine in contact ca nu i se poate intampla nimic. Apreciem ca acest lucru cu cat se va proceda mai tarziu, cu atat va accentua deruta si neincrederea in randul elementelor din anturajul lui Tutea Petre, cat si izolarea lui. Seful Serviciului Lt.col. Burac Ion"

Nota: Cuvintele-cheie apartin redactiei
Selectie si comentariu realizate de analistul politic Ion Cristoiu

ELOGII
"Cuvinte elogioase are si la adresa unor legionari fugiti din tara si, in mod deosebit, pentru Emil Cioran, Mircea Eliade si Eugen Ionescu, pe care ii considera mari valori spirituale, fara insa a accentua asupra trecutului lor politic"

EFECTE
"In concluzie, se desprinde faptul ca Tutea Petre, desi nu se manifesta ca un dusman deschis al socialismului, in mod indirect, prin discutiile ce le-a facut, a imprimat in constiinta tinerilor cu care a venit in contact ideea ca fostele partide burgheze si indeosebi unii conducatori ai acestora, au jucat un rol pozitiv in istoria tarii noastre" - Extrase din referat

NU RATATI!
In ziarul de maine puteti citi planul de masuri al Securitatii pentru "neutralizarea activitatii ostile tarii noastre desfasurata de Eugen Ionescu" descoperindu-se ca familia scriitorului intretine legaturi cu unele persoane care deranjau regimul.
×
Subiecte în articol: petre tutea tutea petre petre tutea