O glezna sucita si o operatie de apendicita au fost de ajuns pentru a curma vietile a doi tineri fotbalisti bucuresteni in urma cu aproape sa-se ani.
O glezna sucita si o operatie de apendicita au fost de ajuns pentru a curma vietile a doi tineri fotbalisti bucuresteni in urma cu aproape sase ani. Neglijenta doctorilor care i-au tratat a fost semnalata, insa culpa medicala i-a ocolit.
In vara anului 2000, tanarul fotbalist Ionut Orbeanu a ajuns la morga dupa ce a fost tratat de entorsa. L-a urmat indeaproape juniorul Daniel Stoica, anesteziat mortal pentru o operatie de apendicita. Expertizele medico-legale i-au incriminat pe doctori. Colegiul Medicilor i-a gasit nevinovati.
Ionut Orbeanu avea 19 ani si jucase la echipa de fotbal "Fulgerul Bragadirul". La 11 august 2000, medicii de la Spitalul de Urgenta "Floreasca" i-au amputat piciorul infectat dupa o entorsa tratata la Spitalul Ortopedic "Foisor". La o luna de la moartea sa, Daniel Stoica, juniorul de doar 14 ani si jumatate al Clubului Dinamo, nu s-a mai trezit din anestezia premergatoare unei operatii de apendicita. A murit dupa 17 zile de coma in Spitalul bucurestean "Budimex".
Expertizele Institutului National Medico-Legal "Mina Minovici" (INML) au semnalat in ambele cazuri neglijenta medicilor care s-au ocupat de cei doi tineri. Iar parintii fotbalistilor i-au actionat pe doctori in instanta pentru ucidere din culpa. Totusi Colegiul Medicilor nu a aplicat nici o sanctiune in dosarele celor doi tineri.
O BANALA ENTORSA. Tanarul fotbalist Ionut Orbeanu a ales in vara lui 2000 Scoala de Fotbal "Euro-Africa" din Busteni. La inceputul lui august, la un antrenament obisnuit, baiatul a lovit mingea mai puternic si
si-a sucit glezna de la piciorul drept. Nimic alarmant. Parintii l-au tratat cu putin unguent si au asteptat sa se vindece. Doar ca dupa cateva zile durerea a inceput sa-l supere pe baiat. Tatal sau, Victor Orbeanu, l-a dus in ziua de 8 august la Spitalul Universitar din Capitala pentru un control. Ionut a fost diagnosticat cu entorsa si i s-a aplicat o atela ghipsata, urmand sa se prezinte din nou la consult peste cinci zile.
Durerile baiatului au devenit insa insuportabile in
cursul noptii de 8 spre 9 august. La ora 4 dimineata, parintii l-au dus la Spitalul Ortopedic "Foisor". Aici a primit acelasi diagnostic - entorsa - si a fost internat sub supravegherea medicului ortoped Corneliu Stanescu. Tatal lui Ionut avea incredere in el, era unul dintre medicii care il operasera la genunchi in tinerete.
TRATAMENT SUSPECT. Victor Orbeanu spune ca, la prescriptiile lui Stanescu, fiului sau i-a fost administrat un tratament medicamentos si i s-au facut doua injectii cu heparina (n.r. - anticoagulant) in burta. In dimineata de 10 august, "una dintre asistente i-a mai facut o injectie, zice-se tot cu heparina, in urma careia copilul mi-a zis ca nu-si mai simte corpul de la gat in jos. Eu sunt convins ca de la acea injectie, cu ce-o fi fost ea, i s-a tras totul", este de parere tatal lui Ionut. Baiatul a intampinat si niste tulburari digestive si, fiind suspectat de hepatita, parintii sai au fost sfatuiti de medicul Stanescu sa-l duca a doua zi la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" pentru investigatii.
DE LA ENTORSA LA... MORGA. Sotii Orbeanu nu au mai asteptat inca o zi. Baiatul a fost internat de medicul de serviciu de la "Victor Babes" chiar in dupa-amiaza aceea. Investigatiile au spulberat suspiciunea de hepatita. In schimb, glezna entorsata se invinetise vizibil, starea lui Ionut devenind din ce in ce mai deplorabila. Dupa 22 de ore petrecute in salonul de la "Victor Babes", timp in care nimeni nu a reusit sa-i aplice un diagnostic corect, pacientul a fost mutat de urgenta la Spitalul "Floreasca". Cu diagnosticul "insuficienta organica multipla" (n.r. - i-au fost afectate ficatul, inima si plamanii) si cu o infectie la piciorul drept. "A venit doctorita Oliviera Lupescu si ne-a cerut acordul sa-i amputeze piciorul. Am acceptat, numai sa traiasca", spune tatal baiatului. In scurt timp insa, sotii Orbeanu au fost anuntati ca fiul lor nu a supravietuit operatiei.
DECIZII. In raportul INML s-a stabilit clar ca decesul tanarului "s-a datorat insuficientei organice multiple, consecinta unui traumatism de glezna si picior drept" si "a survenit ca urmare a diagnosticului si a tratamentului necorespunzator instituit la spitalele «Foisor» si «Victor Babes»". Cu precizarea ca decizia de a muta bolnavul de la Clinica "Foisor" la Spitalul "Victor Babes" "a fost nejustificata si incorecta".
Colegiul Medicilor din Bucuresti (CMB) s-a autosesizat dupa intensa mediatizare a cazului si, pe baza expertizei medico-legale, a decis la 13 decembrie 2000 sanctionarea cu vot de blam a doi medici de la Spitalul "Foisor": Mihai Popescu, seful Sectiei de Ortopedie, si Corneliu Stanescu, medicul curant, cei care au luat hotararea nejustificata de transfer a pacientului. Doctorii invinuiti au contestat pedeapsa, iar dosarul Orbeanu a ajuns pe masa Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
In februarie 2001, CMR a anulat sanctiunile pe motiv de viciu de procedura: cei doi medici nu "au fost anuntati in scris ca activitatea lor va fi evaluata sub raport jurisdictional, nu li s-a oferit posibilitatea de a vedea continutul dosarului si nu au fost convocati in fata Comisiei de Disciplina pentru a se apara".
|
TRAGIC. O simpla operatie de apendicita a pus capat vietii juniorului dinamovist Daniel Stoica |
O SIMPLA APENDICITA. Tot in vara lui 2000, Iulian Daniel Stoica era junior la Clubul Dinamo. In seara de 28 august, baiatul s-a plans tatalui sau ca "il intepa putin in partea dreapta". Parintii nu s-au impacientat si s-au hotarat sa mai astepte putin inainte de a-l duce la medic, sa vada cum evolueaza starea lui Daniel. Numai ca in seara urmatoare, durerea l-a apucat din nou pe baiat. "L-am dus la Spitalul «Budimex», unde de garda era doctorul Constantin Hahui, care era medic si la Dinamo", spune Vasile Stoica, tatal lui Daniel. Medicul i-a asigurat pe parinti ca e o simpla apendicita, ca o sa-l "cresteze" putin pe Daniel si ca in cateva zile va putea merge acasa.
ANESTEZIE MORTALA. Si-a facut aparitia medicul anestezist Stefania Balamat. "Nu i-a facut nici un fel de analiza preliminara. Doar m-a intrebat ce boli a suferit in copilarie si l-a intepat putin in deget, ca sa-i ia analiza la leucocite. Apoi i-a facut direct anestezie", spune Vasile Stoica. Dupa operatie, in jurul orei 1:30, parintii au fost anuntati ca sunt probleme cu trezirea baiatului din anestezie. Vasile Stoica spune ca, in timp ce "asistentele erau la cafele", copilul sau suferise un stop cardiac in urma operatiei. Daniel a fost mutat degraba la Sectia de Terapie Intensiva, avand nevoie urgenta de resuscitare. "In sectia aia de ATI nici macar nu era resuscitator. Doctorul Hahui, care si-a facut bine treaba, a fugit doua etaje pe scari si a venit inapoi cu un aparat in brate, care cantarea vreo 50 de kilograme." Baiatul nu a fost resuscitat insa la timp si a intrat in moarte clinica. Dupa 17 zile in care a fost tinut in viata artificial, Daniel Stoica a facut infarct si a murit pe patul de spital. Era cel de-al 87-lea deces inregistrat la Spitalul "Budimex" in acel an.
HEMATOM LA CAP. In urma autopsiei s-a observat, surprinzator, ca moartea ar fi fost produsa de un hematom in partea dreapta a capului, care dupa operatie a ajuns la dimensiunile de 8x8 cm. S-a stabilit ca "stopul cardiorespirator s-a datorat administrarii intempestive de petidin cu ocazia terapiei preoperatorii; aceasta medicatie este contraindicata in cazul de fata, intrucat era prezent un traumatism craniocerebral (...). Desi doza administrata a fost sub doza terapeutica obisnuita, a fost suficienta pentru a determina instalarea insuficientei cardiorespiratorii". "Eu eram pe-atunci delegat la juniori la Dinamo. Daniel era un copil perfect sanatos, o arata si viza de pe legitimatia de la club. Daca baiatul avea ceva la cap, nu vedeam? Dar sa zicem ca ar fi avut o lovitura la cap. De ce nu s-au facut analize inainte de operatie? Ar fi putut fi depistata", se revolta tatal baiatului. Colegiul Medicilor din Bucuresti s-a sesizat tot dupa semnalarea cazului in presa, iar Comisia de Disciplina a CMB a luat o decizie tot la 13 decembrie 2000: "Examenul clinic preoperator a fost incomplet, ceea ce a dus la ignorarea unui traumatism craniocerebral important (...)". Comisia de Disciplina urma sa se pronunte definitiv dupa analiza IML.
In raportul medico-legal a fost scris negru pe alb ca hematomul "nu a fost diagnosticat preoperator datorita lipsei unui examen clinic obiectiv si complet", in urma caruia "medicul anestezist (care face evaluarea preoperatorie si stabileste riscul anestezic) ar fi putut adopta masurile strict necesare cazului in speta. (...) Nu au existat erori de tehnica chirurgicala sau anestezica, insa s-au constatat deficiente in examenul preoperator, care nu a decelat traumatismul craniocerebral".
NICI O SANCTIUNE. In cele din urma, prin decizia nr. 181 din 2001, anestezista Stefania Balamat, cea invinuita in expertizele medico-legale, nu a primit nici o sanctiune din partea Colegiului Medicilor din Bucuresti. Cazul nu a mai ajuns pe masa Comisiei Superioare de Disciplina a CMR. Gheorghe Borcean, vicepresedintele Departamentului de Jurisdictie Profesionala al CMR, spune ca Daniel "a venit pe picioarele lui la spital. Nu prezenta semne de dezvoltare a unui hematom postcranian". Mai mult decat atat, chiar si in cazul unor analize preoperatorii, acesta nu ar fi fost depistat, pentru ca "era in faza latenta" (n.r. - hematomul exista, dar nu prezenta nici un semn de manifestare, putand sa se instaleze oricand). "Drogurile anestezice nu au avut legatura cu evolutia hematomului."
NERABDARE
"De cinci ani si jumatate astept sa inceapa procesul asta in instanta. Sper ca de data asta sa nu
ne mai taraganeze" -
Victor Orbeanu,
tatal lui Ionut
RANCHIUNA
"Doctorita Balamat m-a mintit tot timpul cat a fost Daniel in moarte clinica. Ba ca baiatul
isi revine azi, ba ca
isi revine maine..." -
Vasile Stoica,
tatal lui Daniel
NEGLIJENTA
"Nu i-a facut nici
un fel de analiza
preliminara. Doar
m-a intrebat ce boli
a suferit in copilarie
si l-a intepat putin in
deget, ca sa-i ia analiza la leucocite. Apoi i-a
facut direct anestezie" -
Vasile Stoica
tatal lui Daniel despre doctor
INTREBARI
"Daniel era un copil
perfect sanatos. Daca baiatul avea ceva la
cap, nu vedeam? Dar
sa zicem ca ar fi avut
o lovitura la cap. De ce nu s-au facut analize
inainte de operatie?
Ar fi putut fi depistata" -
Vasile Stoica, tatal lui Daniel despre analize
AMINTESTE-TI
|
Data: 11 august 2000
Locul: Spitalul Ortopedic "Foisor" din Bucuresti si Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes"
Fapta: Un tanar, internat pentru o entorsa, a suferit o amputatie de picior si a murit
Victime: Ionut Daniel Orbeanu, 19 ani
Vinovati: Dr. Corneliu Stanescu, de la Spitalul "Foisor", a primit vot de blam din partea Colegiului Medicilor din Bucuresti
Pedepse: Sanctiunea a fost ridicata ulterior de CMR. Procesul penal nu a fost inca demarat.
|
AMINTESTE-TI
|
Data: 29 august 2000
Locul: Spitalul "Budimex" din Bucuresti
Fapta: Un copil a fost internat pentru o operatie de apendicita si a murit in urma unui hematom la cap
Victima: Iulian Daniel Stoica (14 ani)
Vinovati: IML a stabilit ca examenul clinic preoperator efectuat de medicul anestezist Stefania Balamat a fost incomplet.
Pedeapsa: Colegiul Medicilor din Bucuresti n-a acordat nici o sanctiune.
|
PROCES IN ASTEPTARE
|
Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 s-a autosesizat la o zi dupa moartea lui Ionut Orbeanu, considerata a fi suspecta, si a demarat o ancheta penala impotriva medicului Stanescu. Initial, dosarul a fost instrumentat din partea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, prin intermediul Sectiei 19 de Politie. Investigatiile s-au desfasurat pe perioada a aproximativ doi ani, apoi dosarul a fost mutat dintr-o mana in alta, fara urma de solutionare, cu expertize peste expertize pretinse an de an de anchetatori
INML-ului, la cererea medicului Stanescu. In prezent, dosarul se afla la Serviciul Cercetari Penale din cadrul Politiei Capitalei. In urma cu doua sapta-mani a fost finalizata ceea ce parintii lui Ionut spera a fi ultima expertiza medico-legala, care ar putea demara procesul in instanta.
In asteptarea judecarii, medicul Corneliu Stanescu isi continua meseria la Spitalul "Foisor". Nu poarta pe umeri nici o vina. "De ce sa ma consider vinovat? Eu n-am nici o legatura. Nu am autorizat mutarea la Spitalul «Victor Babes». Baiatul avea tulburari digestive vechi de sapte-opt zile, diaree, varsaturi, dureri musculare si m-am gandit ca ar putea avea hepatita. Asa ca in acea dimineata de 10 august am luat legatura cu directorul de la «Victor Babes» si am stabilit un consult in numele baiatului pentru a doua zi. Atat. Pacientul a avut o criza cumplita in dupa-amiaza aceleiasi zile, iar parintii lui au plecat cu el imediat la Spitalul «Victor Babes» pe proprie raspundere. Nu am autorizat eu mutarea. Cei de la «Babes» i-au facut niste investigatii rapide si au anulat suspiciunea de hepatita, considerandu-l suspect de leptospiroza (n.r. - boala infectioasa contagioasa). De aceea l-au tinut acolo. S-a gasit in sangele lui un stafilococ auriu, ceea ce a dus la insuficienta organica multipla."
|
DUPA EI
|
Imediat dupa moartea copilului sau, Vasile Stoica a apelat la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 pentru inceperea anchetei penale impotriva anestezistei Stefania Balamat. Dupa patru ani de ancheta penala, parintii juniorului au pierdut lupta in instanta. La 26 februarie 2004, Vasile Stoica a fost anuntat ca s-a decis "scoaterea de sub urmarire penala sub aspectul savarsirii de ucidere din culpa a invinuitei Stefania Balamat, intrucat nu au fost intrunite elementele constitutive ale savarsirii infractiunii". In urma cu ceva timp, parintii lui Daniel au incercat sa mai aduca pe lume un copil, numai ca acesta a murit la nastere. Tot din neglijenta unui medic, spune Vasile Stoica. Iar in cazul lui Daniel nu mai pot face nimic. Ancheta penala a fost lasata balta, iar decizia Comisiei Superioare de Disciplina a Colegiul Medicilor din Romania este irevocabila.
De cealalta parte, dupa tragedia suferita, parintii lui Ionut Orbeanu s-au incumetat sa mai creasca un copil. La 47 de ani, mama lui Ionut a ramas insarcinata si, acum doi ani, a adus pe lume o fetita. "E lumina ochilor nostri. Ne mai alina durerea", spune Victor Orbeanu. Dar nu au renuntat sa lupte pentru a-i face dreptate lui Ionut. Familia fotbalistului asteapta cu nerabdare sa inceapa procesul impotriva medicului Stanescu. "De cinci ani si jumatate astept sa inceapa procesul asta. Sper ca de data asta sa nu ne mai taraganeze", conchide Victor Orbeanu.
|