x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania fara vinovati Tara fara vinovati - Cazul Nica, dupa noua ani

Tara fara vinovati - Cazul Nica, dupa noua ani

de Mira Balan    |    13 Apr 2006   •   00:00
Tara fara vinovati - Cazul Nica, dupa noua ani

In dimineata zilei de 23 aprilie 1997, pe o strada din Bucuresti este gasit cadavrul lui Constantin Nica (52 de ani). Barbatul era imbracat doar cu o pereche de pantaloni de pijama si avea o pefuzie la mana stanga.

Sub mort se gasea o punga de plastic in care se aflau cartea sa de munca, buletinul si o foaie de observatie medicala de la Spitalul "Sf. Pantelimon".

PLIMBAREA. In ziua de 22 aprilie 1997, pe la ora amiezii, o masina a salvarii ia un om de undeva de pe bulevardul 1 Decembrie si il transporta la Spitalul Floreasca. Aici este consultat de dr. Florentina Mehic, dupa care e trimis la Spitalul Sf. Pantelimon, pentru ca, fiind gasit in apropierea acestui spital, s-a presupus ca are domiciliul in zona. Pacientul se numea Constantin Nica. Noaptea de 22 spre 23 aprilie 1997. Ora 0:55. Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti este solicitat de medicul de garda de la Spitalul "Sf. Pantelimon", dr. Valentin Georgescu, pentru transferul bolnavului Nica Constantin, cu diagnosticul de TBC pulmonar, la Spitalul "Victor Babes". Echipajul de la salvare se deplaseaza cu o Dacie break din dotarea unitatii si este format din asistenta Mariana Zuica si soferul Marian Nita. Bolnavul a fost trimis de la Spitalul Sf. Pantelimon cu o perfuzie. De la camera de garda a Spitalului "Victor Babes", pacientul este trimis de medicul Elena Dumitrescu la Spitalul Tunari. Aici, medicul de garda, Gabriela Stanciu, confirma diagnosticul de TBC pulmonar bilateral si, fiindca pacientul avea domiciliul in sectorul 2 (potrivit buletinului de identitate pe care-l avea asupra sa), se dispune transportul lui la o sectie a Spitalului Tunari - Sf. Ecaterina.

"Asistenta mi-a spus ca nu-l primeste nimeni la Sf. Ecaterina si a luat legatura cu dispeceratul", isi aminteste soferul Marian Nita. Apoi, asistenta i-a spus soferului ca vor merge pe Strada Ion Eliade Radulescu nr. 9, unde are domiciliul pacientul. "Ajunsi la adresa, am tras targa si m-am dus sa vad daca e cineva acasa. N-am gasit pe nimeni si m-am intors la masina. Dupa cateva minute a venit si asistenta, a anuntat prin statie «ca s-a rezolvat problema» si a cerut permisiunea pentru a merge sa spele targa. Eu nu am vazut ce a facut ea, dupa ce am intrat in masina. Si, oricum, ce puteam sa fac eu?! Puteam sa-i zic sa nu-l lase acolo?! Dar ce faceam cu el?! Oricum, eu, ca sofer, nu am voie sa-i spun medicului sau asistentului cum sa procedeze cu un pacient. Pe urma am aflat ca ea, ca asistenta, nu avea nici dreptul sa-i dea jos perfuzia."

Constantin Nica a fost coborat de pe targa in fata casei unde avea adresa de pe buletin. "Parea ca un om beat, vorbea cu asistenta in masina si i-a spus ca el locuieste la adresa aceea. S-a scris ca era sediul unei firme. Nu era nici o firma acolo. Bine, sediu social putea sa fie", spune Marian Nita. Ulterior, Politia a confirmat ca Nica Constantin era inregistrat cu domiciliul in Bucuresti, Strada Ion Heliade Radulescu nr. 9, Sector 2. Aici, in fata portii, a fost gasit mort in dimineata zilei de 23 aprilie 1997. "Ne-am plimbat peste tot cu el, nu-l primea nimeni fiindca era boschetar. Eu ce interes aveam sa-i fac rau acelui om? Puteam pana la urma sa spun ca am masina defecta, venea alt coleg, il lua, si tot asa. A fost un lant de gafe si nepasare. Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar nici sa platesc eu pentru toti", spune Marian Nita.

AVIZ IML. Avizul trimis de Comisia superioara medico- legala de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti catre Tribunalul Bucuresti sectia a II-a Penala, la data de 19.04.2002.

"Comisia Superioara, examinand intregul material din arhiva INML Bucuresti, constanta: fata de patologia prezentata de bolnav, din punct de vedere medico-legal, moartea a fost neviolenta; spitalele la care s-a prezentat bolnavul aveau obligatia unei examinari minutioase a bolnavului, pentru elaborarea unui diagnostic corect si aplicarea unui tratament corespunzator, oferind astfel acestuia sanse de supravietuire; rolul major in deces l-au avut bolile preexistente ale acestuia: afectiunile cardio-vasculare cronice, pleurezia masiva si atelectazia pulmonara; cea mai importanta manopera medico chirurgicala impusa de caz era evacuarea lichidului din cavitatea pleurala, care ar fi redus atelectozia si implicit insuficienta respiratorie acuta si ulterior administrarea unui tratament specific afectiunilor mentionate; sansele de supravietuire, fata de cele expuse mai sus, nu pot fi cuantificate. Pleurezia putea si trebuia sa fie constatata de medicii spitalelor pe la care s-a perindat bolnavul. Abandonarea bolnavului in strada reprezinta o conduita medicala inadmisibila, ca de altfel si conduita medicilor care au refuzat examinarea si internarea bolnavului."

PROCESUL. Medicul (pe atunci, rezident) care a solicitat ambulanta, Valentin Georgescu a fost sanctionat, neavand voie sa mai faca de garda la spital, timp de trei luni. In urma cercetarilor penale, singurii gasiti vinovati de moartea lui Constantin Nica au fost soferul salvarii, Marian Nita, si asistenta, Mariana Zuica.

Cei doi au fost arestati in aprilie ’97, sub acuzatia de ucidere din culpa, fiind eliberati apoi dupa patru luni si judecati in stare de libertate. Procesul a durat aproape opt ani. "Sunt satul de tara asta si de justitia romaneasca. Am simtit pe pielea mea ce inseamna sa fii un simplu cetatean al acestei tari", spune Marian Nita. El a fost incadrat la art. 314 - lasare fara ajutor a unui persoane, fapta pedepsita intre 3 luni sau 2 ani de inchisoare sau cu amenda.

"In primul rand, ca sa lasi o persoana fara ajutor, acea persoana trebuie sa-ti fie incredintata cu semnatura. De ce am fost atunci arestat? Puteam sa platesc amenda sau sa ma judece in libertate." Marian Nita si-a trimis dosarul la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, de unde spera sa i se faca dreptate. "Atata doresc, dreptate, fiindca nu sunt vinovat pentru ce s-a intamplat cu acel om." Procesul celor gasiti vinovati (asistenta si soferul) a durat aproape opt ani. Cei patru medici care au refuzat internarea lui Nica au fost scosi de sub urmarire penala. Asistenta Mariana Zuica a fost condamnata, in octombrie 2003, la 5 ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de omor. Instanta i-a acordat circumstante atenuante si i-a redus pedeapsa sub minimul special. Dupa ramanerea definitiva a sentintei, Mariana Zuica s-a predat politiei. Este la inchisoarea Rahova si refuza orice dialog cu presa.

LA FEL. Moartea lui Constantin Nica nu a reusit sa schimbe ceva in sistemul sanitar romanesc. Dar a inspirat un film, pe care multi romani l-au gasit "prost". Fiindca nu e o poveste de Hollywood. E o realitate pe care orice roman simplu ar putea sa o simta pe propria lui piele intr-o zi.

CRIMA. Dupa ce a fost plimbat cu o masina a salvarii de la un spital la altul o noapte intreaga, Constantin Nica a fost lasat in strada, unde a murit la scurt timp

AMINTESTE-TI
  • Data: noaptea de 22/23 aprilie 1997
  • Locul: Strada Ion Eliade Radulescu, nr. 9, Bucuresti
  • Fapta: un om este lasat de salvare in strada unde moare.
  • Victima: Constantin Nica (52 de ani)
  • Vinovati: au fost judecati doar Mariana Ziuca si Marian Nita, asistenta si soferul de pe ambulanta.
  • Pedepse: 5 ani de inchisoare, pentru asistenta.
  • O INTREBARE
    "L-am consultat pe acel bolnav si l-am trimis la «Sf. Pantelimon», fiindca a fost gasit in apropierea lui. Zilnic primim pacienti gasiti pe strazi si ii trimitem la alte spitale,"
    dr. Florentina Mehic, Spitalul de Urgenta Floreasca

    "Decizia am luat-o impreuna cu sefa garzii medicale si a fost una corecta. Nu ma consider vinovat. Am tinut legatura cu dispecerii de la salvare si le-am spus, daca nu gasesc nici o solutie, sa-l aduca inapoi la spital sau sa fie dus la domiciliu. Ei au luat decizia de a-l lasa la domiciu"
    dr. Valentin Georgescu, Spitalul Sf. Pantelimon "A fost o decizie justa, in mod frecvent se ia si astazi. Totul a tinut de o interpretare gresita a acelei asistente. Daca urma indicatiile, nici nu exista acest caz"
    dr. Gabriela Stanciu, Spitalul Tunari
    "Cazul Nica se poate repeta oricand. Este o boala a sistemului. Se intampla zilnic sa avem pacienti purtati de la un spital la altul, prost consultati. E aberant! Avem ceva putred in sistem. Stari conflictuale dintre medicii de la salvare si cei din spitale au existat mereu. Pe noi, cazul Nica ne-a costat enorm ca imagine. A fost un lant de erori umane. Cei de pe ambulanta au vina lor, dar moral si celelalte spitale sunt vinovate"
    dr. Ovidiu Cismaru, director Serviciul de Ambulanta Bucuresti

    "Am luat decizia corecta in cazul acestui pacient. Si astazi as fi facut la fel. Nu poti opri toti pacientii care iti vin"
    dr. Elena Dumitrescu, Spitalul Victor Babes

    "A fost o decizie justa, in mod frecvent se ia si astazi. Totul a tinut de o interpretare gresita a acelei asistente. Daca urma indicatiile, nici nu exista acest caz"
    dr. Gabriela Stanciu, Spitalul Tunari

    NU RATATI
    In ziarul de maine veti putea citi despre tragedia exploziei de la Mihailesti.
    ×