x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania manga Romania manga - Mare sprit la Chirnogi, comedie la Lehliu-Gara

Romania manga - Mare sprit la Chirnogi, comedie la Lehliu-Gara

de Sorin Anghel    |    15 Iun 2006   •   00:00
Romania manga - Mare sprit la Chirnogi, comedie la Lehliu-Gara

Locuitorii comunei Chirnogi, din ju-detul Calarasi, sunt indragostiti de vinul alb. Fie ca vin dupa o zi de sa-pa sau dupa un meci de fotbal, un sprit rece este intotdeauna binevenit.
Cititi si: Pahar-nici fara staif, serial made in Lehliu.

Indiferent de esalonul in care activeaza, oamenii de fotbal au inclus in program ca dupa fiecare partida sa stea la o bere sau un pahar cu vin. Asa se intampla si la Victoria Chirnogi, echipa din campionatul judetean.

Despre comuna Chirnogi, din judetul Calarasi, se spune ca poate fi inundata numai daca toamna, dupa culesul viilor, se sparg toate butoaiele cu vin si lichidul se revarsa pe ulite. Alt pericol nici ca exista. E adevarat, este numai o fabula. Dar pe langa faptul ca sunt mari producatori de vin, chirnogenii sunt recunoscuti si drept consumatori inraiti.

ACTIUNE. Ca orice comuna cu pretentii, Chirnogiul are si o echipa de fotbal. Acum vreo 7-8 ani era spaima judetului, dar acum a ajuns o trupa fara directie. Daca primarul a schimbat carmaciul dupa bunul sau plac e si normal sa se intample asa. Remunerati simbolic, jucatorii de la Victoria Chirnogi joaca mai mult din placere. Pentru ei reprezinta o bucurie nebuna ca dupa fiecare meci sa stea in fata unei beri sau a unui pahar cu vin.

FERICIRE. Nu mai conteaza ca derbiul cu Steaua Radovanu s-a incheiat la egalitate, 0-0, si ca la finalul campionatului, echipa a ocupat abia locul 8. Nici nu s-a terminat bine meciul ca deja toata lumea este anuntata ca trebuie sa se prezinte la "Dorel", presedintele clubului, acolo unde are loc banchetul de final de sezon.

AMATOR. Ilie Zarambeanu (centru) iubeste echipa din Chirnogi, dar mai ales berea

START. Petrecerea se desfasoara intr-o incapere rezervata VIP-urilor, unde a fost intinsa o masa mare. Se incepe cu un aperitiv format din branza, rosii, masline, castraveti si sunca. Nu lipseste vinul. Cei mai tineri inghit cu emotii mancarea, in vreme ce veteranii servesc fara trac. Asa e si pe teren. "Beti, ma! De ce v-am pus vin pe masa, ca sa beti cico? S-a terminat campionatul acum, suntem in vacanta", le striga Fane Dobrisan, portarul echipei. Nu s-a remarcat niciodata prin evolutiile sale. "Am avut functie cu responsabilitate mare la echipa asta. Am fost responsabil cu buna dispozitie", se prezinta el.

BUCATARI. Ultimul act al campionatului se petrece in fata gratarului

SCHIMBARE. Dupa ce au ciugulit un pic, tinerii se retrag. Dar nu spre case, ci la discoteca. "Lasa-i sa plece, ca sa avem noi mai mult de mancare", spune unul dintre cei mai vechi la echipa. Intre timp apar si fostele glorii ale echipei din Chirnogi. S-a facut un amalgam de generatii. De la Lican si Sava, minunile anilor ’80, la Pantazi, eroul de dupa Revolutia din 1989, si pana la Albu, dezamagirea prezentului, toti stau la aceeasi masa si vorbesc despre fotbal. Povestile frumoase sunt cele in care Lican si Pitan isi amintesc de vremurile cand jucau contra lui Stefan Petcu sau Ionel Augustin. Cei tineri stau cu gura cascata, captivati de cuvintele care le ajung la ureche. Sticlele de vin alb de pe masa se golesc cu repeziciune, dar Fane Dobrisan are grija sa le inlocuiasca rapid. "Hai, sus paharul! Toata lumea sa bea in cinstea echipei noastre! Sanatate si tot ce va doriti!", se aude din ce in ce mai des. Chiar daca fotbalul nu le-a adus niciodata mari satisfactii financiare, toti se mandresc ca au jucat sau joaca la Chirnogi.

GRABITI. Unii chirnogeni au ajuns la bere fara sa mai astepte finalul "agroderby-ului" cu Radovanu

AMINTIRI. Cel mai fericit moment al ultimilor ani s-a petrecut in 2000, atunci cand echipa a promovat in Divizia C. "Nu ne statea nimeni in cale pe vremea aia. Pai eu si acum sunt in stare sa intru in poarta si apar mai bine ca astia de acum. Uitati-va la Pantazi, ca s-a ingrasat, are 34 de ani si tot joaca mai bine ca astia de 20 de ani, care nu stiu sa dea cu piciorul in minge", concluzioneaza Sava, portarul care a contribuit decisiv la ultimele performante ale echipei din Chirnogi. Se bea si se mananca fara intrerupere. Toti au uitat numarul paharelor, dar nimic nu mai conteaza. Atacantii de acum ai echipei, Pantazi si Moga, stau unul langa altul. "Pentru intarirea relatiilor de joc", concluzioneaza cu umor Constantin Lican, cel care i-a antrenat multi ani. Se mai toarna cate un pahar, se mai cere o sticla cu vin rece, un sifon plin si din ce in ce mai des se aude "Hai, sus paharul!". Echipa are si suporteri. Seful galeriei, Ilie Zarambeanu, vine la stadion cu drujba. Nu vrea sa ii sperie pe adversari, ci doar sa faca atmosfera. E tare mandru ca sta la aceeasi masa cu jucatorii sai, care ii toarna pahar dupa pahar.

FILOZOFIE
"Eu sunt tigan rudar si ma mandresc cu Brancusi, care a facut Coloana Infinitului. Cum sa nu ma mandresc eu cu Brancusi, care a fost rudar ca mine si a murit la Paris. Moldovenii se mandresc cu Ion Creanga si Mihai Eminescu, iar ardelenii cu Avram Iancu. Voi, rumanii, nu aveti cu cine sa va mandriti. Noi, chirnogenii, ne mandrim cu Sava si Lican" - Ilie Zarambeanu, sef galerie Victoria Chirnogi

VEDETA
"Cand jucam noi fotbal nu era lumea asa destrabalata. Copiii astia de acum nu se respecta ca fotbalisti. Au in cap numai bautura si gagici" - Gheorghe Sava, fost fotbalist

VALOARE
"Am avut ocazia sa plec sa joc la nivel mare, dar nu am fost lasat. Cei de la Luceafarul au incercat sa ma transfere, dar nu au putut. Am jucat numai la Chirnogi si am trait destule momente frumoase" - Constantin Lican, fost fotbalist
×
Subiecte în articol: echipa chirnogi