Schimbarea începe cu mine
"Noi suntem rău? Ce să mai zicem de generaţiile care au trecut prin sclavie? Sau prin războaie? Un vechi proverb ne învaţă: cum îţi aşterni aşa dormi! Păi, ceea ce se întâmplă acum este rezultatul comunismului şi al acţiunilor şi inacţiunilor acestui popor. Ne-a plăcut să furăm, am găsit ce am agreat, ne-au plăcut minciuna şi desfrânarea, încă nu am ajuns la capătul de jos al căderii. Totuşi, fac un apel la puţină atenţie, vă rog doar trei minute din viaţă să meditaţi la aceste cuvinte: după Holocaust, Germania era sub ocupaţie, împărţită în două, demolată din toate unghiurile şi cu populaţia decimată şi paradecimată. La fel chiar şi Japonia. Ne reîntoarcem în zilele noastre, observăm Japonia şi Germania. Întrebarea mea este noi suntem într-o stare mai jalnică decât erau ei? Totuşi, ştiţi care sunt diferenţele? Priviţi-vă în oglindă şi apoi priviţi în jur. Străzile, şcolile, fabricile, câmpurile nu se lucrează singure, nu Boc sau Geoană sau vreo singură persoană poartă responsabilitatea, ci noi toţi şi fiecare din noi, iar schimbarea începe cu mine. Eu vreau să ies din criză, şi am să ies din criză, dar cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte. Nu vă mai turnaţi cenuşă în cap şi nu mai tot arătaţi cu degetul. Este nevoie de sacrificiu, de înţelepciune, avem nevoie de Dumnezeu să ne ajute. Problema suntem noi toţi." (Anticriza)
Îi compătimesc pe cei care înjură pe net
"Am încercat să trec dincolo de disconfortul pe care îl pot trezi înjurăturile anonime de pe net. Te obişnuieşti şi cu asta până la urmă. Acum am ajuns în faza în care îi compătimesc puţin pe autorii măscăriilor şi mesajelor pline de ură. Îi compătimesc pentru că am încercat să-i înţeleg. Dincolo de respingerea normală, de senzaţia că trebuie să ne ferim de murdărie, până la urmă şi producătorii de mizerii nesemnate sunt oameni. Cu nevoi, dorinţe, tristeţi şi neîmpliniri. Mai ales neîmpliniri. Pentru că un om împlinit, cu o viaţă normală, plină, cu nişte realizări personale nu are cum să stea toată ziulica pe internet ca să înjure. El are ce face, are cu cine vorbi, comunică altfel decât prin flegme electronice.
Înjurăturile vin din frustrare şi din neîmplinire.
Poate că ar trebui să-i înţelegem, în ultimă instanţă, şi pe aceşti nefericiţi: nu au satisfacţii personale, nu au bucurii, realizări, nu le place slujba pe care o au (dacă nu au pierdut-o). Nu au nici un fel de bucurii şi li se pare nedrept ca alţii să aibă ceea ce ei nu au. Li se pare frustrant ca unii să se bucure de ce fac, să aibă prieteni, să apere valori, să se simtă bine la slujbă, să ajungă cu drag acasă la o familie normală care-i iubeşte şi pe care o iubesc şi ei." (Popescu Aurel)
Justiţia, la comanda lui Băsescu
"Băsescu zice: şo pe ei, iar DNA-ul, ANI-ul, SRI-ul, STS-ul, procurorii, poliţiştii şi la sfârşit judecătorii fac sluj şi exact cum le-a comandat şeful! Păi nu le-a făcut el salarii de zeci şi sute de milioane pe spatele domnilor care muncesc de-i ia dracu' pentru şase milioane? Ne plimbă pe noi, proştii de rând, câte trei-patru ani pentru un divorţ sau partaj, iau şi pielea de pe noi (no comment), iar la sfârşit dau decizii strâmbe, cum au ei chef! Ce lege, ce reguli, ei le fac, iar noi pierdem întotdeauna! Tribunalele populare ale comuniştilor erau mai corecte decât justiţia la comanda lui Băsescu! Huoo!" (Baba Novac)
Lege dură pentru salvarea clădirilor de patrimoniu
"Ministerul Culturii şi Patrimoniului ar trebui să iniţieze o lege dură, prin care clădirile de patrimoniu sau de valoare istorică să poată fi confiscate de la proprietarul care le neglijează intenţionat pentru alte afaceri imobiliare sau răscumpărate de la cei care nu îşi mai permit întreţinerea lor. Faceţi un «National Trust» ca în Anglia, cu fonduri de la stat şi din donaţii, pentru salvarea ultimelor monumente rămase în picioare, înainte să fie prea târziu. Dar cu reguli stricte de administrare, conservare." (T.M.)
Plătiţi regeşte să-l lege pe cel amărât
"La noi nu există justiţie, numai oameni ai legii corupţi în procent de 90 la sută, plătiţi regeşte să ne umilească, să-l lege pe cel amărât şi să-l lase liber pe tâlhar. O nouă revoluţie după care să-i executăm pe toţi fără judecată ar rezolva problema, apoi să vină alţii dintr-o generaţie altfel educată." (Mircea)
Unii put mai rău ca în România
"Emigrarea nu e cea mai bună soluţie. Îţi dau exemplu Bruxelles. Stai într-o zonă bună, călătoreşti superdecent. Stai într-o zonă proastă, atunci călătoreşti cu toţi oamenii oraşului - unii put mai rău ca în România. Tu în ce zonă îţi permiţi să locuieşti? În Bucureşti populaţia e foarte amestecată, exceptând cred că Primăverii. Peste tot găseşti săraci amestecaţi cu bogaţi şi numai contraste. Oare când cei care câştigă 200 euro/lună vor sta numai în cartierul X, cei cu 600 în Y, 1.500 în Z şi tot aşa?"
(Alt Liviu)
Începeţi o mişcare studenţească
"Să pleci din ţară e o soluţie bună. Pleci la bine. Dacă ne gândim că tineretul, studenţii adevăraţi, nu cei cu tătici sau mame cu buzunarul gros sau «studente» care fac felaţii, sunt o forţă ce poate să-i doboare pe toţi mişeii îmbuibaţi care ne-au condus şi ne conduc... Începeţi o mişcare studenţească şi o să primiţi sprijinul populaţiei. E cam ruşinos să-ţi părăseşti ţara, încearcă să te revolţi cu bâta, cu arme, cu orice. Încearcă să alungi nedreptatea şi să termini răufăcătorii. Ieşiţi la luptă." (Nae)
Şpaga întăreşte terenul
"Sunt o fidelă cititoare a Jurnalului Naţional, citesc de săptămâni rubrica «Mişcarea de rezistenţă» şi aş vrea să mă alătur şi eu cu nemulţumirile şi întrebările la care nu găsesc răspuns.
Acele clădiri înalte pe care nu le poţi atinge cu privirea au fost construite pe baza unor PUZ-uri şi PUD-uri date de nişte specialişti care se ştiu că au primit şpagă pentru acele autorizaţii. De ce acei «specialişti» nu sunt verificaţi de organele în drept şi pentru astfel de fapte nu li se retrag atât averile dobândite, cât şi autorizaţia de practicare a meseriei de arhitect? Ce arhitect este acela care poate fi de acord cu asemenea mastodonţi, când chiar şi un om coborât de la stână s-ar oripila la vederea lor. Locuiesc în zona Tei, unde s-a construit vizavi de ISPE acea clădire «nesimţită», care a luat lumina blocului din spate.
Acum câţiva ani, când am avut nevoie de un PUZ pentru a-mi face pe o stradă din apropiere o extindere la casa bătrânească (un etaj), mi s-a răspuns că terenul nu suportă decât o mansardare (asta pentru mine, pentru că nu aveam bani de şpagă, cu banii aceia luam materiale de construcţie).
Oare şpaga întăreşte terenul? De ce nu se verifică modul în care le cresc veniturile peste noapte acestor «specialişti»? Sau nu mai are cine să-i verifice pentru că şi aceia vor putea fi mituiţi? (Stela Papagheorghe)
●Răspunderea pentru opiniile exprimate în această pagină aparţine exclusiv autorilor