x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Taher transformă Electroputere într-o afacere imobiliară

Taher transformă Electroputere într-o afacere imobiliară

de Valentin Zaschievici    |    Alexandru Boariu    |    01 Oct 2009   •   00:00
Taher transformă Electroputere într-o afacere imobiliară
Sursa foto: /Agerpres

La 6 noiembrie 2007, Al-Arrab Contracting Company a semnat cu AVAS contractul de preluare a Electroputere Craiova. Atunci, preşedintele companiei saudite, Said Bahjat, declara că, potrivit planului de afaceri, societatea craioveană va fi transformată într-un "gigant industrial la nivel mondial, prin includerea uzinei în strategia de globalizare a companiei Al-Arrab". Numit la conducerea societăţii, Fathi Taher a spulberat visul saudiţilor încercând să transforme Electroputere într-o afacere imobiliară pentru propriile-i buzunare.

"Am ales România ca punct de intrare în Uniunea Europeană datorită atractivităţii mediului de afaceri, prin personalul calificat şi transparenţa politicii de investiţii", spunea, cu prilejul semnării contractului, Said Bahjat.

Concret, prin contractul semnat cu AVAS, Al-Arrab Contracting Company a cumpărat 62,8% din acţiunile Electroputere Craiova, pentru care a plătit 2.340.288,96 euro. Preţul dubios de mic pentru cea mai mare companie din portofoliul AVAS de la acea vreme a fost justificat de oficialii acesteia prin aceea că viitorul proprietar s-a angajat prin contract să aloce 37 de milioane de euro drept capital de lucru şi să preia datorii de 44 de milioane de euro, precum şi garanţiile comerciale ale Electroputere către bănci, în sumă de 20 de milioane de dolari.

Împreună cu alte obligaţii contractuale, cum ar fi investiţiile de mediu, valoarea totală a contractului se ridica la circa 120 de milioane de euro.

OBLIGAŢII ÎNDEPLINITE DE ACŢIONARI
Compania saudită Al-Arrab şi-a îndeplinit rând pe rând obligaţiile financiare la care s-a angajat prin contractul de privatizare. Astfel, după ce a achitat în termenul stabilit cele 2,34 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni, la sfârşitul lunii iunie 2008, a anunţat oficial că a depus în termen la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) documentele doveditoare privind realizarea unei infuzii de capital de lucru de 37 de milioane de euro, obligaţie asumată, de asemenea, prin contractul de privatizare.

Zilele trecute, la cererea noastră, AVAS a confirmat: "Din analiza postprivatizare a documentelor justificative transmise AVAS a reieşit faptul că, până în prezent, cumpărătorul şi-a respectat obligaţiile contractuale asumate faţă de Autoritate. Astfel, Al-Arrab a plătit preţul pe pachetul de acţiuni, în valoare de 2.340.288,96 euro, şi a achitat datoriile către AVAS. Totodată, cumpărătorul a realizat investiţia pentru protecţia mediului în valoare de 3,084 milioane de euro şi a efectuat infuzia de capital de 37 milioane de euro".

REZULTATE NEGATIVE PE TOATE PLANURILE
Dar, dacă acţionarii şi-au îndeplinit promisiunile, conducerea societăţii, în frunte cu iordanianul Fathi Taher, a obţinut rezultate dezastruoase. Astfel, anul 2008 s-a dovedit a fi unul cu mari probleme pentru Electroputere Craiova. Societatea a acumulat datorii uriaşe faţă de bugetul statului şi a pierdut şi contractele cele mai importante pe care se baza.

A căzut contractul cu o firmă străină, pentru fabricarea de tramvaie, iar contractele pentru fabricarea de locomotive pentru piaţa internă şi cea externă au rămas un vis. Cert este că, potrivit raportului de evaluare întocmit de SC Deloitte Audit SRL, la sfârşitul anului 2008, Electroputere înregistra datorii totale de 231.643,53 lei, în timp ce creanţele însumau doar 43.450.273 de lei. Una peste alta, la 31 decembrie 2008, societatea a înregistrat o pierdere contabilă de 97.967.462 de lei, faţă de o pierdere de 54.953.915 lei în 2007. Nici în 2009, situaţia financiară a Electroputere nu s-a îmbunătăţit.

Dimpotrivă, la finele primului semestru, societatea îşi redusese drastic lichidităţile. Potrivit raportului companiei, la 30 iunie 2009, Electroputere mai avea în conturi doar 3,5 milioane de lei (0,83 milioane de euro), faţă de 24,1 milioane de lei (6 milioane de euro), lichiditate de care dispunea la începutul anului. La aceeaşi dată, compania consemna pierderi de circa 17 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro.

În loc să scadă, pierderile au crescut cu 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "În cursul semestrului I din 2009 s-a manifestat ca un factor pozitiv menţinerea şi chiar creşterea portofoliului de comenzi la transformatoare cu prioritate la export (circa 80%), creştere care nu a putut echilibra însă activitatea economică în ansamblu a societăţii datorită scăderii dramatice a cererii la maşini rotative şi vehicule feroviare în această perioadă, precum şi micşorării portofoliului de comenzi la aparataj electric, determinată de transferul activităţii în alt amplasament", precizează conducerea companiei în raportul amintit.

Ca urmare a restrângerii producţiei, la începutul anului, timp de câteva săptămâni, jumătate din angajaţi a fost trimisă acasă, în şomaj tehnic, iar la începutul lunii august au fost disponibilizaţi 400 de angajaţi din totalul de 2.500.

REEVALUĂRI "CIUDATE"
Foarte ciudată a fost operaţiunea făcută de Taher et comp. la sfârşitul anului 2008, prin care a fost diminuată valoarea activelor Electroputere - clădiri şi terenuri - cu peste 26 de milioane de euro. Astfel, după o reevaluare a acestor active, valoarea lor a fost scăzută, dintr-un condei, cu 104,4 milioane de lei (26,1 milioane de euro) faţă de valoarea consemnată în anul 2007.




Conducerea companiei motivează în felul următor această "corecţie": "Din analiza bilanţului se constată o scădere a activelor imobilizate, datorită, în principal, prezentării terenurilor la valoarea justă, aceasta scăzând semnificativ la sfârşitul exerciţiului 2008, pe fondul crizei economice mondiale." Analiştii economici constatau la aflarea veştii că "este pentru prima dată în ultimii ani când o companie de pe Bursă îşi reevaluează în jos activele pe care le deţine în patrimoniu".

MIŞCĂRI DUBIOASE
În legătură cu activele de la Electroputere, foşti angajaţi la compartimentul administrativ, care sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în societate, ne-au declarat că Fathi Taher este foarte interesat de dezafectarea unor secţii şi eliberarea de terenuri. "Se intenţionează dezafectarea a 40 de hectare, pentru care există deja negocieri cu primarul Craiovei, în vederea construirii unui ansamblu imobiliar.

În prima fază se demolează şi se vinde la fier vechi secţia de turnătorie şi se urmăreşte eliberarea unei suprafeţe de 15 hectare. Operaţiunea este cam dubioasă, întrucât aproape toate activele uzinei sunt gajate la BCR şi, exceptând un caz de gravă neglijenţă sau de corupţie, activele în cauză ar fi trebuit să fie supravegheate şi chiar sechestrate de cei de la ANAF, principalul creditor al Electroputere", declară sursele citate.

Aceleaşi surse susţin că o parte din viramentele reprezentând obligaţii asumate de saudiţi prin contractul de privatizare a fost făcută, în fapt, de fiica lui Taher, Suzan, şi de firma MT Property SRL, aparţinând doctorului Yassin, "arabul cinstit" care, cu girul preşedintelui Băsescu, a preluat afacerile teroristului-scăpat Omar Hayssam. Pe de altă parte, "câteva milioane bune de dolari din banii saudiţilor ar fi fost direcţionate de Taher către firmele sale Best Land Developers, Băneasa Palace, Trei Brazi Predeal, Quatron, Rivta etc., nefiind exclus ca o parte din bani să fi ajuns chiar la Clubul Rapid".

TAHER ÎŞI CONFERĂ PUTERI DISCREŢIONARE
Fathi Taher a reuşit să-şi confere puteri discreţionare asupra activelor Electroputere, modificând pur şi simplu actul constitutiv al societăţii într-o adunare generală extraordinară a acţionarilor la care au participat exclusiv reprezentanţii acţionarului majoritar, nici măcar unul dintre acţionarii minoritari - persoane fizice - nefiind prezent la această adunare.

Este vorba despre AGEA din 27.04.2009, care la primul punct a hotărât: "Se aprobă mandatarea Consiliului de Administraţie al Societăţii (al cărui preşedinte este Fathi Taher - n.r.) pentru a negocia, semna şi încheia, în funcţie de necesităţile societăţii şi de oportunităţile care vor fi identificate pe piaţă, orice acte de (sau care conduc în orice mod la) înstrăinare, închiriere/leasing, pe durate mai lungi de un an, subînchiriere, schimb, constituire în garanţie, asociere de orice fel, pe durate mai lungi de un an, inclusiv de participare la constituirea de noi societăţi, având ca obiect bunuri ale societăţii din categoria activelor imobilizate, indiferent de natura acestora, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat pe durata unui exerciţiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate, minus creanţele".
Salariaţii - în şomaj, directorii - salarii mari
Aşadar, visul celor de la Al-Arrab, că vor transforma Electroputere într-un gigant internaţional "care să fie capabil să concureze cu celelalte companii internaţionale de pe piaţă" şi că interesul lor la Electroputere "este legat de producţia de locomotive", nu s-a îndeplinit. Şi asta, în condiţiile în care Al-Arrab participă la un program de amploare în Arabia Saudită pentru dezvoltarea căii ferate din regiune. Realitatea este că, la aproape doi ani de la privatizare, Electroputere şi-a redus drastic vânzările de vehicule feroviare, în prezent aceasta producând cu precădere transformatoare de putere, ceea ce îi reduce din prestigiu şi mai ales din competitivitate, eficienţă şi profitabilitate. De altfel, la sfârşitul lunii august, după anunţarea rezultatelor negative, titlurile Electroputere au căzut pe Bursă cu 10,7%, ajungând la un preţ de 0,15 lei/acţiune. Vina nu aparţine acţionarilor, care şi-au îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de privatizare, ci managementului defectuos al societăţii, în frunte cu preşedintele consiliului de administraţie, iordanianul Fathi Taher, şi directorul general, Adrian Dumitriu. Dar membrii conducerii nu sunt afectaţi deloc de degradarea situaţiei economice şi financiare la Electroputere Craiova. Dimpotrivă, potrivit raportului de audit întocmit de Deloitte Audit SRL pentru anul 2008, în timp ce salariile muncitorilor care nu au fost trimişi în şomaj au rămas cam la acelaşi nivel cu cel din 2007, salariile celor din conducerea societăţii s-au dublat. Astfel, de la 480.361 de lei, cât au însumat în 2007, salariile celor 13 "mahări" au însumat, în anul 2008, 1.093.478 de lei. Criză-necriză, conducerea are numai de câştigat.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă