x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Tarafuri şi fanfare Ostroveni - Fără pereche

Ostroveni - Fără pereche

de Costin Anghel    |    28 Sep 2007   •   00:00
Ostroveni - Fără pereche

Căntă despre eroii romănilor, despre Gruia, despre Novac, despre poveşti de iubire, balade, doine, căntări pentru suflet şi ingeri. Nea Iacobiţă şi Dan Costache, tată şi fiu, lăutarii de geniu din Ostroveni, Dolj.

Nea Iacob este unul dintre păstrătorii căntecelor bătrăneşti, ai doinelor născute in zilele Războiului de Independenţă, ai căntecelor vesele din nopţile de dragoste şi foc ale oltenilor.

Dan este fiul invăţat, cu Şcoală de Artă, cu funcţie de director de Cămin Cultural in Ostroveni. Tatăl şi fiul, un duet spre bucuria căntecului şi a ascultătorilor.

Iacob Costache este un lăutar aparte. A invăţat să cănte la o vioară artizanală, făcută in curtea casei de tatăl său, un om priceput in ale tămplăriei, dar şi in ale lăutăriei. Bunicul lui nea Iacob era lăutar, viorist. Tatăl a fost contrabasist. Cu acesta a şi căntat o vreme la nunţi. Fiul este chitarist.

"Eu am invăţat aici in sat, la Gore a lu’ Fane. De la el am plecat la Coancă a’ lu Părciu. Asta am invăţat de la Florea Ciocă, cănd era Florea Cioacă la Bărca, la ţară, pănă să ajungă la Bucureşti. Am făcut 4 clase, după astea m-a dat la vioară. După doi ani de invăţat am inceput să cănt la hora satului, la 13 ani, cu un băiat care a invăţat o dată cu mine. La hora satului ne-a văzut lumea şi a inceput să ne cheme. La nunţi, la botezuri, la petreceri. Aşa am devenit lăutar", povesteşte nea Iacobiţă. După ce a plecat de la nea Coancă, tatăl i-a cumpărat un patefon, cu vreo 20 de plăci. Maria Lătăreţu, Florea Cioacă... artişti de valoare.


A INVĂŢAT DUPĂ ELE. A luat vreo 20 de căntece ale Mariei Lătăreţu. "Toţi copiii veneau să asculte cănd eu invăţam. Mai era un patefon in tot satul. Ei veneau la mine. Care cu un vin, care cu o felie de brănză, care cu praz, asta pe la vreo 13 ani."

"Am invăţat şi căntece pe care le căntau oamenii bătrăni aici, la Ostroveni. Am avut un bătrăn de la care am luat nişte balade. Avea cartea veche cu «Gruia a lui Novac», de la el am luat balada asta. Am mai luat balada «Trei coconaşi de domn».

Multe căntece le-am invăţat de la nea Coancă. Luam ce vedeam că place la lume. Le luam şi le reţineam imediat. Venea caravana cu filme. Şi inainte de film punea muzică, plăci cu Maria Lătăreţu, Ion Luican, să vină lumea. Eu ascultam şi invăţam. In repertoriu s-ar putea să am şi eu vreo 500 de căntece. Balade, bătrăneşti, doine, căntece de război", spune lăutarul. Multe căntece in repertoriu. Ca să le ţină minte nu are nevoie de cine ştie ce poţiuni ori cine ştie ce alte minunăţii. Secretul... nu e secret de fapt... e doar dragoste de lăutărie şi vioară... "Cănd am vioara in mănă, toate melodiile imi vin in minte", declară nea Costache.


SE CERE MUZICA BUNĂ. Iacob şi Dan Costache sunt doi lăutari apreciaţi in toată Oltenia şi nu numai. Sunt solicitaţi la nunţi şi botezuri, la evenimente de tot soiul. De ce? Pentru că ei păstrează muzica autentică, muzica romănească, oltenească in stare... să-i zicem pură. Şi ei sunt mulţumiţi de lucrul acesta. "Majoritatea cere acum căntece vechi, «Spune, spune moş bătrăn», «Pupa-ţi-aş coama bălan», «Sanie cu zurgălăi», «Radu mamii, Radule», «Trei granate, trei foi late»... Cel mai mult imi place să cănt solo vioară piesele lui nea Florea Cioacă. Imi mai place foarte mult folclorul lui Ion Luican. Cănd merg la festivaluri, cănt mai mult muzică de taraf. Am fost şi ca rapsod la festivaluri. La «Maria Tănase» am căntat balada lui «Gruia a lui Novac», o baladă foarte
frumoasă."


Membri

Lăutarii din Ostroveni, Dolj: Iacob Costache - 63 de ani; Dan Costache - 36 de ani. Tată şi fiu. Un duet pentru bucuria inimilor, păstrarea tradiţiilor şi inălţarea spiritelor celor care simt muzica romănească tradiţională veche.


Repertoriu

Taraful din Ostroveni vine inaintea dumneavoastră cu un repertoriu compus din doine, balade, căntece bătrăneşti, căntece de nuntă şi căntece de joc şi voie bună. Piesele de rezistenţă ale lăutarilor sunt baladele vechi despre Gruia şi Novac, doi eroi populari ai romănilor.

×