Compania turcă Ozer Construction, care dezvoltă proiectul Belleview în Sinaia, a intrat în faliment ca urmare a datoriilor de 30 de milioane de euro pe care le are către furnizori. Turcii sunt de negăsit: nu mai au sediu, telefoane, angajaţi.
În acest timp, 150 de oameni încearcă să afle cum pot intra în posesia banilor pierduţi, dar se trezesc doar cu uşi închise în nas.
De câteva săptămâni, păgubiţii care au achiziţionat o locuinţă "pe hârtie" în ansamblul rezidenţial Belleview din Sinaia încearcă să afle cum îşi pot recupera banii daţi la semnarea precontractului cu dezvoltatorul turc sau cum pot intra în apartamentele aflate acum aproape de finalizare. Nu au însă cu cine să vorbească, pentru că Ozer Construction e de negăsit, parcă a intrat în pământ. Şi agentul de vânzări, firma Euroest, banca finanţatoare Piraeus şi Primăria Sinaia, partener cu terenul în proiect, se spală pe mâni şi spun că nu mai au nici o responsabilitate.
UŞI ÎN NAS
"Nu am mai avut cu cine să iau legătura, nu mi se răspundea la mail-uri sau telefoane, toată lumea a intrat în pământ", ne-a declarat Cristina Stanciu, unul dintre cumpărători.
Alţi 150 de oameni sunt în această situaţie.
"Nu ştiam ce se întâmplă, acum câteva săptămâni am sunat, pentru că am vrut să mă mut din blocul B în blocul A, care este mult mai avansat, însă nu am mai avut cu cine vorbi. Telefoanele erau scoase din funcţiune, apoi am apelat la Euroest, agenţia cu care am cumpărat, fără rezultat. Contractul între Ozer şi ei se terminase anul trecut", a declarat Felicia C. Aceasta a achiziţionat o garsonieră în valoare de 56.800 de euro la 30 august 2008, pe care a plătit-o în proporţie de 90%. Până acum câteva săptămâni, oamenii au stat liniştiţi, pentru că au văzut că blocul A se înălţa, însă ei nu aveau de unde să ştie că Ozer nu-şi plătea furnizorii. Aşa s-a ajuns ca turcii să aibă peste o sută de creditori care au cerut deschiderea procedurilor de insolvenţă.
La masa credală vor veni atât păgubiţii, care au cumpărat apartamente, banca finanţatoare, care are ipoteca pe cartier, angajaţii, care nu şi-au luat salariile, şi toţi ceilalţi creditori. Pe de altă parte, Piraeus Bank a investit peste 8 milioane de euro în acest proiect, având garanţii imobiliare pe o mare parte din această construcţie.
Mai multe informaţii nu am putut afla, pentru că reprezentanţii băncii au refuzat să facă vreun comentariu, prevalându-se de secretul bancar.
ŞI... ŞI CU BANII LUAŢI
Veştile nu sunt prea bune pentru cei 150 de oameni care au semnat precontracte cu Ozer. Visele lor că vor avea "casă de vacanţă cu vedere la munte", cum spunea reclama de prezentare a proiectului, piscină acoperită şi sală de fitness s-au năruit. Nimeni nu le poate garanta dacă acest ansamblu va mai fi finalizat sau dacă va fi terminat
în formula pe care dânşii au decis să o cumpere. Totuşi, legea nu-i lasă complet neprotejaţi, spune avocatul Gheorghe Pipera, care îl reprezintă pe Ismail Ozer, acţionar şi preşedinte al companiei Ozer Construction. "Legea le permite acestor oameni să încheie contracte de vânzare-cumpărare chiar şi în cazul insolvenţei. Problema este că celui care nu vrea să încheie aceste contracte i se schimbă în rău situaţia, în sensul că trebuie să se înscrie pe lista creditorilor şi să aştepte la rând după stat, salariaţi, bancă", a explicat Pipera. Avocatul a opinat că cel mai bine pentru cumpărători este să-şi preschimbe precontractele în contracte de vânzare şi să aştepte să se termine procesul de faliment. Însă spune răspicat că, oricum ar proceda, oamenii tot păgubiţi rămân, pentru că investiţia trebuie finalizată până la urmă tot cu banii lor. "Şi eu am fost în această situaţie, oricât de ciudat ar părea. M-am adunat cu ceilalţi vecini şi le-am spus că avem două variante, ori rămânem cu investiţia blocată, ori punem bani şi terminăm blocul", a spus Gheorghe Pipera. El a adăugat că acesta este riscul să cumperi apartamente "pe hârtie".
DE ZECE ANI ÎN ROMĂNIA
Firma Ozer Construction era cunoscută atât pe piaţa din România, cât şi pe plan internaţional. Înfiinţată în 1963 în Turcia, Ozer avea reprezentanţe în România, Bulgaria şi Macedonia şi era înregistrată pentru a face afaceri în Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Macedonia şi Turkmenistan. Pe piaţa românească activează de zece ani. A construit multe dintre cele mai importante clădiri ridicate în ultimul deceniu: Bucureşti Mall, America House, Europe House, Caro Castel Office şi proiectele rezidenţiale Liziera şi Oxford Garden din zona Pipera. Ozer mai achiziţionase alte două terenuri în Bucureşti pe care dorea să construiască alte două cartiere rezidenţiale.
Lipsa banilor a făcut şi alte victime
● Compania nord-irlandeză Mivan Kier, care a construit mall-ul Liberty Center şi ansamblul rezidenţial New Town, ambele din Bucureşti, a intrat în insolvenţă ca urmare a propriei solicitări, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti, acesta fiind cel mai mare dosar de insolvenţă din acest an. Potrivit datelor Tribunalului Bucureşti, administratorul judiciar este firma BDO Conti Insolvency, în timp ce termenul-limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor este 19 octombrie 2009.
● Firma islandeză Gigant Construct a solicitat intrarea în procedura de insolvenţă pentru una din firmele din portofoliu, deoarece nu a putut achita un împrumut bancar de 3,5 milioane euro. Datoria se referea la terenul din zona Trapezului, cartierul Titan; firma dorea construirea unui ansamblu de 400 de apartamente. Falimentul nu va afecta finalizarea ansamblului Pallady Residence şi Pallady Towers, dezvoltate pe firme diferite.
● Grupul constănţean Vectra, compus din compania de construcţii şi dezvoltări imobiliare Vectra Construct, compania imobiliară Vectra Imobiliare şi firma de producţie de beton Vectra Betoane şi Agregate, a cerut insolvenţa la Tribunalul Constanţa. A promis însă că va finaliza cele 26 de proiecte pe care le are în lucru într-un ritm mult mai lent.
● Cumpărătorii complexului Planorama, din Capitală, au avut o soartă cumplită. Trebuiau să se mute în locuinţe la 6 iulie 2007, dar nici până astăzi nu au reuşit. Încă de la jumătatea anului 2007, antreprenorul general al complexului, firma turcă Yapitek SRL, a intrat în procedură de faliment. Dezvoltatorul cu acţionariat israelian Euro Habitat dădea asigurări că cele 1.000 de locuinţe vor fi finalizate după ce constructorul Danya Cebus, subsidiară a grupului Africa Israel Investments LTD, va prelua construcţia ansamblului.
Dacă aţi trecut prin experienţe similare sau dacă aţi avut ghinionul să vă mutaţi într-un bloc nou în care vă cad tavanele în cap, scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau sunaţi la 021-318.20.37, interior 278. Dacă aveţi documente sau sesizări referitoare la dezvoltatorii care nu-şi respectă teremenele de livrare ale locuinţelor, trimiteţi-le la daniela.ivan@jurnalul.ro.
Citește pe Antena3.ro