In unele locuri, casele boieresti - semne vizibile ale bogatiei si indes-tularii proprietarilor - au fost facu-te una cu pamantul. In altele, tara-nii s-au dedat la jaf si distrugeri. Conacul "boierului" era o tinta a fiecarei cete de rasculati. Cum au decurs lucrurile la fata locului stim astazi din plangerile propri-etarilor si ale arendasilor.
DISTRUGERI - Razboi impotriva conacelor
In unele locuri, casele boieresti - semne vizibile ale bogatiei si indestularii proprietarilor - au fost facute una cu pamantul. In altele, taranii s-au multumit cu jafuri si distrugeri. Conacul "boierului" era o tinta a fiecarei cete de rasculati. Cum au decurs lucrurile la fata locului stim astazi din plangerile proprietarilor si arendasilor.
"Domnule procuror, cunoasteti ce s-a intamplat la mosiile mele Zilisteanca si Candestii de Jos la 12 martie. La Zilisteanca
s-au spart usile la casa si mi s-au distrus si furat mobilele si diferite obiecte, devastand atat locuinta mea, cat si pe aceea a administratorului." Astfel isi incepea plangerea adresata autoritatilor la 18 martie Misu Antonescu, proprietar din judetul Buzau refugiat la Bucuresti.
"LA CONAC!". In majoritatea localitatilor cuprinse de rascoala, furia taranilor s-a revarsat asupra conacelor - semne vizibile ale bogatiei si indestularii proprietarilor. In unele locuri, casele boieresti au fost facute una cu pamantul. In altele, taranii s-au dedat la jaf si distrugeri. Conacul "boierului" era tinta obligatorie pentru fiecare ceata de rasculati. Furia multimii dezlantuite s-a abatut si asupra caselor in care locuiau administratorii mosiilor si arendasii.
Proprietarii - majoritatea refugiati in capitalele de judet, la Bucuresti sau aiurea - s-au adresat autoritatilor locale si chiar ministrilor cu cereri de ajutor. Cei mai multi cereau sprijinul armatei pentru a-si apara avutul. Altii dadeau indicii precise referitoare la dimensiunea pagubelor si la autorii jafului. In scrisoarea sa, Misu Antonescu dadea chiar o lista cu numele taranilor care ii calcasera proprietatea. "Va rog sa binevoiti a face perchezitiune la acestia, isi continua el misiva catre procuror, pentru a constata jaful. Cred, de asemenea, ca indivizii merita sa fie arestati, altminterea vor prinde curaj toti jefuitorii." Casa si celelalte bunuri ale mosierului au atras atentia rasculatilor. "Tot la mosia Zilisteanca, scria mai departe Misu Antonescu, taranii mi-au jefuit padurea ce o aveam in catunul Suseni pendinte de comuna Blajani, taind-o si carand lemnele la ei acasa. Rog a se face perchezitiune si a-i obliga pe toti sa aduca lemnele indarat, luandu-se masuri in contra vinovatilor. La Candesti cativa tigani mi-au spart usa de din dos, au intrat in casa cautandu-ma pe mine si, dupa ce au furat ce au gasit la indemana, s-au retras, caci sosise armata. Va rog, cautati cine au fost acesti hoti si arestati-i."
REVOLUTIA DE LA ZILISTEANCA. Dand curs plangerii lui Misu Antonescu, autoritatile au demarat o ancheta. Mergand pe firul evenimentelor si punand cap la cap marturiile taranilor, judecatorul de instructie a creionat in ordonanta definitiva ce se intamplase la Zilisteanca in ziua de 12 martie 1907. "De cateva zile se aflase in comuna ca locuitorii satelor din Moldova s-au rasculat in scop de a suprima pe arendasi si pe proprietari, jefuindu-i si devastandu-le avutul, se scria in raportul final al autoritatilor. Fie din spirit de imitatie, fie din cauza timpului rau, care ii impiedica sa inceapa munca campului, locuitorii satelor din comuna Zilisteanca, petrecandu-si vremea prin carciumi, incep sa se agite si se hotarasc sa se revolte si ei, astfel ca din ceas in ceas se astepta sa izbucneasca revolutia in comuna." Ca si in alte locuri din tara, factorul decisiv care i-a indemnat pe tarani sa treaca de la discutiile de carciuma la fapte a fost intoarcerea in sat a rezervistilor convocati din greseala la Buzau. In resedinta judetului, taranii chemati din eroare sub arme au vazut cu ochii lor si unii chiar au participat la jefuirea mai multor case si magazine din oras.
Citește pe Antena3.ro
DE NEOPRIT. Furia taranilor plecati dintre ruine s-a dezlantuit in fata somptuoaselor conace boieresti |
MOSIILE NABABULUI
| ||
Nababul (foto), premierul conservator in exercitiu la momentul izbucnirii rascoalei, era si unul dintre cei mai mari proprietari de teren din tara, cu mosii raspandite in multe judete. Ingrijorat ca nu cumva rascoala sa se intinda si in judetul Ialomita, pana atunci linistit, Nababul "propune" ca solutie pentru prevenirea raspandirii rascoalei detasarea de trupe care sa apere mosiile sale din judet. Intr-o telegrama adresata prefectului de Ialomita, Nababul scria: "Dupa rapoartele primite de la administratorii mosiilor din Ialomita, desi aveti rapoarte de liniste, aceasta liniste este numai aparenta, neconvenindu-le primarilor sa va comunice realitatea lucrurilor. In comunele Ciochina si Cocora locuitorii sunt in mare fierbere si la primul semnal de rauvoitor ar fi in stare sa se revolte si sa distruga totul, si alte comune la sigur ii vor urma. Pentru linistea locala si evitarea unor intinderi de rascoala in acest judet, care pana acum a scapat, va rog luati urgente masuri si dispuneti trimiterea de urgenta la mosiile mele Cazanesti, Milosesti si Jilavele cate cel putin o suta de soldati straini de localitate, pe care sa putem conta in caz de revolte". Cantacuzino-Nababul
nu a fost scutit de neplaceri nici la mosiile sale din Prahova. Taranii din Baicoi, Slovesti si Magureni au fost intampinati de armata, astfel ca situatia tensionata nu
a degenerat.
|
GHINIONISTUL
| ||
|
"ORGIE CU FOC BENGAL"
| ||
|
INTERVENTII
|
Pentru salvarea avutului unor proprietari la vremea respectiva a intervenit personal chiar primul-ministru conservator, Grigore Gheorghe Cantacuzino, cunoscut cu porecla de Nababul. Astfel, intr-o telegrama adresata prefectului de Botosani, Vasescu, la 6 martie, premierul scria: "Luati indata masuri grabnice si energice pentru apararea velnitei si caselor proprietatea domnului Leon Ghica din Dumbraveni. Stirile primite anunta ca locuitorii din localitate se pregatesc de devastari pe care cer sa le preveniti negresit, trimitand imediat la fata locului armata trebuincioasa". Trupele solicitate de primul-ministru au sosit cu intarziere de o zi, astfel ca taranii apucasera sa devasteze fabrica de cherestea, casele arendasului Leon Costiner, pe cea a administratorului si contabilului. Legat de proprietatile sale, Leon Ghica ii raspundea la 9 martie primului-ministru astfel: "Am sosit acum la Dumbraveni, unde casa mea nu a fost inca devastata, dar fara indoiala ca va fi daca trupele vor fi plecate, ca la toti ceilalti proprietari din plasa Siret. Peste tot, taranii au semanat groaza. Soldatii, luati din armata permanenta si dusi intr-un alt judet, continua sa nu traga. Daca nu se iau de urgenta masuri radicale si extrem de energice, suntem iremediabil ruinati si pierduti". In zilele urmatoare, autoritatile au luat, intr-adevar, masuri. La sfarsitul evenimentelor, proprietarii au facut cereri pentru a fi despagubiti. Ruinate au ramas doar satele romanesti.
|