x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Vama Veche, efecte colaterale

Vama Veche, efecte colaterale

de Dana Andronie    |    27 Aug 2005   •   00:00
Vama Veche, efecte colaterale

Se spune ca scopul scuza mijloacele. S-ar putea adauga ca, uneori, scopul impune mijloacele. Si, in egala masura, efectele. Putem aprecia, deci, calitatea unei muzici prin calitatea efectelor de public pe care le induce.

TARANCA. La Vama Veche, "Folk You!" s-a "razbunat" pe mahnirea de saptamana trecuta de la Costinesti, cand am gasit locul de scena ocupat, dupa ce il promovasem o saptamana. A fost confirmarea (de fapt, reconfirmarea) ca tot ceea ce facem e frumos si adevarat. "Stuful lui Ovidiu" a devenit un stufaris des de spectatori veniti de peste tot. O femeie de la tara, care parea de vreo 50 de ani, in haine ponosite, cu trei copii de mana (cel mai mic de vreo 5 ani, cel mai mare de 10), ocupase din vreme primele locuri din fata. Cu cateva minute inainte de a intra in scena, Seicaru, care o urmarea de mult, mi-a spus razand: "Oare ea stie pentru ce a venit?". Avea dreptate sa puna o astfel de intrebare. Femeia nu parea a avea nimic comun cu folkul si cu "generatia in blugi". Parea venita direct de la camp. Doar ce apucase sa-si lase sapa sau secera acasa si sa-si ia copiii. M-am dus la ea si am incercat s-o trag de limba. Era foarte suspicioasa si parea jignita de intrebarile mele. Si-a dat seama ca o suspectam de ignoranta in materie de folk. Mi-a spus raspicat, aproape rastit, ca venise acolo sa-i asculte pe Vasile Seicaru, pe Dinu Olarasu si pe Florin Chilian. In putine cuvinte mi-a facut demonstratia ca le cunoaste melodiile. Stia, deci, pentru ce venise acolo, nu o facuse dintr-o curiozitate de balci... Era o taranca din Vama Veche si avea 30 de ani, nu 50, cat crezusem. Am decis atunci ca niciodata n-o sa mai renunt sa ma duc la teatru doar pentru ca nu am hainele potrivite. E important sa-ti arati respectul pentru institutie, prin felul in care te imbraci, dar mai important e sa vezi spectacolul. Femeia aceea imi daduse o lectie de atitudine. Preferase sa vina la "Folk You!" asa cum o apucase seara, decat sa rateze momentul. Ceea ce facuse ea era in spiritul "generatiei in blugi", desi n-avea nici blugi, nici adidasi. Am plecat de langa ea putin rusinata, dar multumita.

S-A TRAS CORTINA. Spuneam la inceput ca putem aprecia calitatea unei muzici sau a unui gen prin calitatea efectelor de public. Adica modul in care se comporta spectatorii, chiar cand sunt foarte multi, ne da cel putin un indiciu despre mesajul artistic al celor de pe scena. Dupa incheierea spectacolului (pe la ora 1:00 dimineata), plaja a ramas curata. Fara hartii, fara sticle goale si, mai ales, fara minori adormiti pe plaja, in stare de ebrietate. Cum spuneam, tonul face muzica. Iar muzica face oamenii.

×
Subiecte în articol: folk you!