Zi de zi, pe la orele dupa-amiezii, nea Lita coboara la metrou la Universitate cu zeci de ziare, pe care le asaza frumos pe "taraba" lui de pe balustrada scarilor rulante. Daca nu-l vezi, o sa-l auzi: "Ziareee! Ziareee!"
|
|
Vanzatorul de... ziareee!
LA METROU. Nea Lita vine la "taraba" lui de la metrou numai dupa-amiaza, fiindca stie el cum se tine afacerea astaâ¦
|
Nea Lita este un personaj familiar celor care trec dupa-amiaza prin zona.
Vazandu-l de atata amar de vreme, asa ma obisnuisem cu prezenta lui de, la un moment dat, cand am trecut pe acolo la ora potrivita si nu l-am auzit, ma surprinsesem intrebandu-ma daca o fi patit omul ceva. Rar se intampla sa traga chiulul. Arunc o privire spre ceas. Era ora 17:00. Il zaresc stand putin zgribulit la urcusul scarilor rulante, vanzand ziare pentru cei care nu apuca (ori uita) dimineata la prima ora sa cumpere unul. Pentru ca nea Lita nu vine niciodata mai devreme de ora 3 dupa-amiaza. Si sta "in functie de cum merge treaba". Adica, uneori, si pana la 8 seara. Ca asta face de o viata intreaga, iar acum, la batranete, nu poate renunta la obiceiul lui. Si, pana la urma, de ce sa nu mai castige un ban in plus?! Doar viata nu e deloc usoara si "ca sa agonisesti ceva, trebuie sa muncesti tot timpul...".
COPIII ASTIA... Imbracat cu cateva randuri de haine groase, cu o geaca mare de blugi deasupra, priveste spre mainile intinse catre vreun ziar ori revista de pe "taraba" lui improvizata. "Cat costa ziarul asta?", "4.000". Omul ii intinde o hartie de 10.000 de lei. Intr-o secunda, lui nea Lita ii dispar mainile in imensele buzunare de la geaca, scotocind dupa rest. Oamenii, ingaduitori, ii lasa de obicei 1.000-2.000. Sunt "calatori", nu au vreme de pierdut. Coboara in statie si, cat asteapta, iau o gazeta. Uneori, sau de cele mai multe ori, lasa restul de cateva mii, grabindu-se sa prinda metroul. Unii, in schimb, ii mai spun "Haideti mai repede, ca vine metroul" si nea Lita se precipita atunci, isi pierde mainile prin buzunarele lui, umbland dupa maruntis. I s-a intamplat - si nu o data - sa i se fure din marfa. "Asa-s copiii astia! Zic ca-s batran si nu vad. Io vad, dar ce pot sa le mai fac? Ii mai iau cateodata ceilalti oameni la rost. Unii, smecheri, s-au obisnuit sa ia cate un ziar si apoi mi-l arunca de sus, pe balustrada asta de la scara. Se distreaza si ei!"
IO VAND, NU CITESC! Il intreb cati ani are. "82 de ani." Ridicand aratatorul, adauga: "Si o luna". "Si ziare de cand vindeti?", "Nu de mult... din o mie nouasute treizeci si cinci", "De 70 de ani... da, nu e asa de mult...", ii zic. Ma priveste cu coada ochiului si zambeste cu talc. La inceput, pare cam suspicios nea Lita si vad ca nu prea e in apele lui. Se fereste sa zica prea multe, ca in ziua de azi "nu mai poti sa ai incredere in oameni, ca s-au facut tare rai". Ce vreau de la el de-i pun atatea intrebari?! Se lamureste, dar nu-l intereseaza unde, cand apare articolul. "Io nu citesc ziare. Io le vand, sa le citeasca altii!"
DASCAL. Mihai Florescu, cum este numele lui de pe buletin, a venit in Bucuresti cand era un strop de om. De loc, e de undeva din Oltenia. Cand a pasit prima oara in Capitala, nu implinise nici 13 ani. Nici prin cap nu i-a trecut atunci ca va incepe sa vanda ziare. "Io am vrut sa merg la scoala de invatatori, sa fiu dascal. Dar nu s-o putut. Taica-miu nu avea bani, asa ca o trebuit sa ma bag la stapan. Aveam un var care era pe undeva pe la un ziar si m-a intrebat daca nu vreau sa vand ziare. "Vand, de ce sa nu vand, ca altceva tot nu am ce face", i-am zis. Si-asa m-am apucat de treaba asta." Doar cat a fost in armata a trebuit sa-si intrerupa activitatea.
Citește pe Antena3.ro
CU ACTE. A lucrat si cu carte de munca, la IRTA, la autobuze. Un an a fost taxator pe autobuz si 19 ani a spalat autobuze. 20 de ani are vechime si primeste o pensie de "un milion jumateâ. Dar sunt buni si astia". Nu incepe sa se vaite. E multumit cu ceea ce are. "Ma zbat si io, ca altfel nu se poate."
|
|
AFACERE
|
"Am facut si eu ce
am putut in viata asta. Ca tot omuâ. Trebuie
sa muncesti,
ca nu se poate altfel.
Eu vin aici cand sus
nu mai gasesti nici
o taraba cu ziare. Oamenii cumpara,
ca trec multi pe aici.
Si apoi, ce sa faca
si ei seara decat
sa stea si sa rasfoiasca
un ziar? O sa vand ziare cat m-or mai tine
puterile,
dup-aia, gata.
Ma odihnesc si io..."
Nea Lita despre o veche indeletnicire |