VIATA MEA E UN ROMAN
Despre Ducu Bertzi se pot spune si scrie multe. Nascut la 21 septembrie 1955 in Sighetu Marmatiei, folkistul considera ca originea sa maramureseana ii poarta noroc. Absolvent de Mecanica Fina, el a profesat in domeniu 12 ani, insa in muzica "lucreaza" de o viata intreaga.
CRISTINA OLOGEANU
La sase ani studia vioara. Ar fi vrut sa faca pian, dar parintii
i-au cumparat o vioara. A avut doi profesori, unul mai sever ca altul. Cel mai dur l-a indepartat de vioara pentru ca, de cate ori gresea, il batea cu arcusul peste degete. Insa vioara l-a ajutat cand a inceput sa cante la chitara, pe care a descoperit-o la Scoala Populara de Arta. "Vioara
mi-a mancat copilaria. In timp ce toti copiii se jucau, eu trebuia sa exersez. Parintii mei erau cadre didactice si nu isi permiteau sa imi cumpere pian. Asa ca mi-au luat vioara, dar fara toc, pentru ca era foarte scump." Mama sa era educatoare, tatal preda matematica si fizica. Chiar l-a avut ca profesor la matematica in clasele a VII-a si a VIII-a, dar era mai sever cu el decat cu ceilalti elevi.
CORIGENTA SI MATUSA. Sacrificiul insa a fost pe deplin rasplatit la varsta adolescentei, cand a inceput sa cante la chitara iar fetele roiau in jurul lui. In clasa a noua de liceu, impreuna cu alti colegi, a pus bazele unei trupe de rock, "Mi bemol rock". In timp, trupa a ajuns "orchestra liceului" si canta la fiecare serbare. Chitara devenise un aspirator de fete. Din pacate, nu apuca sa se bucure de un dans cu ele. Nici dupa terminarea momentului artistic nu avea timp sa stea la taifas cu domnisoarele pentru ca trebuia sa returneze instrumentele de unde le inchiriase cu 25 de lei pe seara. In clasa a X-a a fost cat pe ce sa ramana corigent la franceza. Profesoara era o matusa de-a lui. Pe relatia de rudenie se baza si Ducu de isi permitea sa nu acorde mare importanta acestei materii. Tot el a gasit solutia: "In fata intregii clase am intrebat-o daca o sa compun o melodie pe versurile unui poet francez ma va trece. Mi-a spus ca da. Asa ca am ales o poezie de-a lui Jacques Prevert. Cred ca aceasta a fost si prima compozitie proprie".
CANTEC PENTRU MILITIENI. Cu muzica folk, Ducu Bertzi a intrat in contact prin clasa a XI-a. Pe atunci asculta piese de gen la Europa Libera, de pe discurile de vinil primite de la prietenii din strainatate, ori la emisiunile de muzica ale posturilor maghiare de televiziune. Prima chitara acustica si-a cumparat-o dupa castigarea, in 1973, a Marelui Premiu al Festivalului de poezie si muzica folk de la Sighet: o⦠valiza. "Pe atunci nu stiam cat de utila imi va fi aceasta valiza in turneele ce vor urma." Debutul muzical, dupa cum apreciaza artistul, s-a produs in doua etape. Primul il "localizeaza" in perioada in care a inceput sa cante la Casa Studenteasca din Bucuresti, "unde era o miscare foarte faina de folk si de rock". Se tineau concerte aproape in fiecare seara, iar afisele le faceau singuri⦠de mana. "Cantam pana la trei noaptea, cand veneau militienii sa ne dea stingerea. Apoi le mai cantam si lor cate ceva, astfel ca ne intindeam, uneori, pana la patru." Insa debutul pe o scena cunoscuta s-a produs in 1979, la Teatrul Ion Creanga, la un spectacol al Cenaclului Flacara.
Citește pe Antena3.ro
CENZURA. Daca la Cenaclu nu se punea problema pletelor, nu acelasi lucru se intampla si in afara. "La facultate erau unii profesori care chiar nu ma primeau in examene. Unul chiar m-a intrebat daca ma cred Ducu Bertzi de am plete. Nu stiam cat vorbeste serios, cat glumeste." Si mai multe neplaceri s-au ivit in perioada inregistrarilor TV. "Cand am inceput sa apar la televizor, discutiile se creau pe marginea pletelor si a mustatii. Ne dadeau cu lamaie pe par. Dupa â85 nu mai puteai sa apari la televizor cu plete si nici cu mustata. Dupa ce mi-am ras-o, mi s-a spus ca fara ea arat mult mai tanar. M-am impacat si eu cu ideea asta." Si versurile sale au suferit ceva "ajustari". Pe vremea aceea era de neconceput sa cante "Cand s-o impartit norocul". Cum puteai sa spui ca nu ai avut noroc? Marea sa sansa a venit in perioada Cenaclului, cand, in â79, a fost inregistrata aceasta piesa in radio. Altfel nu ar fi trecut de "comisie". Numai celebra melodie "M-am indragostit numai de ea" a suferit modificari. "La un moment dat, in cantec, ziceam: "A plecat, mi-am spus sunt liber". Ei bine, faza cu "sunt liber" a fost scoasa. Dupa â97 am inregistrat piesa cu versurile Danielei Crasnaru in varianta originala." Dupa â89 a facut prima vizita peste hotare. Lucra la o fabrica unde se faceau componente nucleare. Colegii sai mergeau la specializare in Canada, dar pentru ca nu avea carnet de membru de partid, Ducu Bertzi nu a putut pleca. Si nici nu a vrut sa isi ia carnetul doar pentru a iesi din tara. Abia dupa â90 a trecut granita. Prima tara vizitata: Moldova. Au urmat concerte in aproape toate colturile lumii: Canada, SUA, Germania, Franta, Anglia, Spania, Austria, Belgia, Tunisia s.a.