x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman "Fara el, am fi nimeni!"

"Fara el, am fi nimeni!"

28 Apr 2005   •   00:00

Sunt luni intregi de cand sufletul lor tanjeste dupa o minune. Zeci de drumuri prin spitale in cautarea medicului care sa spuna "da, transplantul se va realiza!". Sunt Gabriela si Daniel Hogas. Impreuna se lupta pentru baietelul lor, Mihai Alexandru, de numai 1 an si 3 luni. Trupul sau firav traieste acum din sperante. Doctorii din Romania nu-l pot ajuta. Mai raman strainii...



  • de CARMEN PREOTESOIU

  • CREDINTA. Gandul familiei Hogas se indreapta acum spre Dumnezeu si spre oameni. Numai ei ar putea sa-i redea zambetul lui Mihaita
    Sunt tineri si increzatori. S-au casatorit acum cinci ani, in Iasi, fara sa tina cont de impotrivirea parintilor, de lipsa banilor sau a unei case in care sa locuiasca. Dragostea lor era prea mare pentru a mai putea sta despartiti. Pare o poveste a fericirii si a bucuriei. A fost. Pana cand Dumnezeu s-a hotarat sa-i incerce. In 2004, in viata lor a aparut un bulgare de lumina: Mihai Alexandru. A stralucit doar o luna, pana cand boala a inceput sa macine trupul micutului si sufletele parintilor. Cuvintele se invalmasesc acum, nerabdatoare sa spuna povestea trista a unui copil grav bolnav. Caci nu poti vorbi cu Gabriela sau cu Daniel fara ca gandul sau cuvantul sa nu-i poarte catre mica lor comoara. Si-ar da ei sufletul. Si viata ca baietelul lor sa se insanatoseasca. Neputinta insa ii face umili si tristi. Pentru a trai, Mihaita, asa cum este alintat, trebuie sa faca un transplant de ficat. Diagnosticul sau este de atrezie de cai biliare. Bilirubina, care nu se elimina, ii otraveste ficatul, si intreaga circulatie sangvina ii afecteaza splina, care deja a crescut mult in dimensiuni. Pentru a se face bine, el are nevoie doar de un varf de ficat sanatos. Si de 85.000 de euro...

    COSMARUL DIN SPITALE. Lupta cu boala a inceput dupa prima luna de viata, cand medicii au descoperit ca Mihaita avea o malformatie la inima. Apoi au aparut problemele la ficat. Au urmat de-atunci drumuri lungi si obositoare, multe dintre ele fara speranta, de la un spital la altul, intr-un du-te vino de la Iasi la Bucuresti. Analize peste analize. Tratamente din ce in ce mai dese si mai costisitoare. Nimic insa nu a reusit sa le spulbere credinta ca vor reusi sa-i salveze viata. Nici acum, dupa ce medicii de la spitalul Fundeni - singurul spital din tara unde se poate realiza transplantul - si-au pus parafa pe sentinta de moarte a copilului, cei doi parinti nu se lasa batuti. "Doctorul care realizeaza transplantul, Irinel Popescu, ne-a spus sa venim cand Mihaita implineste 1 an si cand are aproape 7 kg", spune mama copilului, in timp ce mangaie duios fata palida a micutului. Cei doi parinti s-au conformat. Pentru ca vomita aproape orice manca, Mihaita a ajuns sa aiba greutatea necesara operatiei. Cu toate acestea, motive pentru a se amana transplantul s-au gasit in permanenta: ba ca are probleme la inima, ba ca nu au donator, ba ca nu sunt bani alocati pentru transplanturi. "Problema cea mai grava este ca nivelul bilirubinei a crescut foarte mult. A ajuns la 29, in conditiile in care ar fi trebuit sa fie intre 0 si 1. Nivelul toxinelor este foarte ridicat, cel al colesterolului este sub limita, asta inseamna ca ficatul nu mai proceseaza deloc grasimile si deci nu poate lua in greutate. Nu asimileaza vitaminele uleioase A, E, K si nici mancarea. Iar cu cat se intarzie operatia, cu atat organismul sau va fi mai slabit din cauza toxinelor care se vor acumula. Au trecut deja patru luni de cand suntem purtati cu vorba. Iar noi, fara el, am fi nimeni!", spune Gabriela, oftand.

    "SUNTETI TINERI, PUTETI SA FACETI UN ALT COPIL!" Prin campania neobosita pe care sotii Hogas au facut-o, impartind fluturasi, fiind in permanenta in contact cu oamenii, scriind pe forumul "desprecopii.com", au reusit sa gaseasca doi donatori. Despre unul dintre ei am scris si noi. Din nefericire, analizele lui au iesit prost. A ramas Mihaela, ea insasi mama a unei fetite de 2 ani. Pentru ca are ficatul cam gras, de mai bine de trei luni, ea tine un regim drastic, in speranta ca odata si odata transplantul se va realiza. Singura problema de care medicii se tot legau era inima copilului. "Daca la inceput ni s-a spus ca nu o sa traiasca, prin numeroasele ecografii pe care le-au facut, medicii au costatat ca inima lui a evoluat extraordinar de bine", povesteste Gabriela. Parerile doctorilor au fost insa contradictorii. Unii au spus ca baietelul poate suporta orice operatie, altii, dimpotriva. "Era totul pregatit. Aveam donator, starea lui Mihaita, dar si a Mihaelei era buna. Noi stiam ca facem transplantul luni sau marti. Ni s-a spus vineri ca lui Mihaita trebuie sa i se mai vada o data inima. Fusese deja consultat de catre doi medici, care si-au dat acordul pentru operatie. Cel de-al treilea medic, care a aparut din senin, si nu era nici pediatru, a spus ca operatia nu poate fi realizata pentru ca are hipertensiune pulmonara. Mihaita a fost diagnosticat cu stenoza, iar a spune ca ai stenoza si hipertensiune, e ca si cum ai zice ca sunt grasa, dar imi vine marimea 36. De-atunci a inceput din nou calvarul", spune Gabriela privind la cei cativa pasi pe care Mihaita incerca sa-i faca ajutat de tatal sau.

    OPERATIA S-A ANULAT. Doctorul Irinel Popescu, care a fost de acord in principiu sa faca transplantul, nu avea nevoie decat de acordul anestezistului, prof. Tulbure, seful Sectiei de terapie intensiva din cadrul Spitalului Fundeni. Numai ca acesta a refuzat sa opereze un copil "cu probleme la inima si cu 6 kg". "Doi doctori ne-au spus ca nu are probleme la inima, si pentru ca un alt doctor spune ca ar avea, nu se mai face operatia. L-am rugat pe anestezist sa discute cu noi, sa mai cerem parerea altor medici, sa mai facem ceva, dar... s-a suparat. «Sa-l opereze ceilalti medici», mi-a spus dr. Tulbure. «Sau mai bine duceti-va acasa, numai Dumnezeu poate avea grija de el. Sunteti tineri, puteti sa faceti un alt copil», isi aminteste Gabriela Hogas, indurerata, vorbele anestezistului.

    PATA PE CV. Ochii tristi ai celor doi parinti reusesc sa zambeasca doar atunci cand zaresc privirea jucausa a baiatului lor, ce-si intinde manutele catre ei. Au obosit stand pe culoarele Spitalului Fundeni. Au trecut aproape patru luni. Timp in care au sperat si s-au rugat. Au asteptat ore intregi ca vreun doctor sa le arunce o privire, sa le spuna macar o vorba. Au sunat si la Ministerul Sanatatii. Raspunsul a venit sec si neoficial: "Un doctor nu poate opera daca nu e convins ca operatia reuseste. Ar fi o pata in CV-ul lor". "Oare sa lasi un copil sa se chinuie luni in sir, sa amagesti niste oameni cu operatia, ca apoi sa spui, «nu avem ce face, luati-l acasa si Dumnezeu sa hotarasca soarta lui», nu este o pata?", se intreaba revoltata mama lui Mihaita. Acum, gandul ei se indreapta catre clinicile din strainatate. Si catre oameni... Viata mai scrie pagini si cu cerneala neagra, sadind doliu in inimi. Imi place sa cred ca destinul nu e implacabil. Ca-l putem schimba apeland la dragoste si la credinta. In oameni, in Dumnezeu... Gabriela Hogas spunea in mesajul ei trimis tuturor celor care au ragazul sa-l citeasca:

    "Avem speranta ca veti ajuta la salvarea vietii unui copil minunat. Daca nu ar fi Dumnezeu, am fi fost de mult cazuti in deznadejde si in disperare. Este o stare cumplita, in care esti capabil de orice, numai sa inceteze durerea. Sa ne fereasca Dumnezeu pe toti de disperare si de durerea sufletului. Doamne ajuta!"

    URGENTA

    "Mihai este un copil iubit, inteligent si vioi. Lupta pentru viata lui din toate puterile si medicii ii dau toate sansele de supravietuire, cu conditia ca acest transplant de ficat sa se faca urgent" - Gabriela Hogas, mama lui Mihaita

    LUMINA
    "Trebuie sa avem constiinta impacata ca am facut tot ce era omeneste posibil. Am fost si pe la biserici, am vorbit cu preotii, am tinut post si ne-am rugat. Dumnezeu a facut minuni. Poate va face si in cazul nostru", spune Gabriela. Cu ajutorul oamenilor "greu incercati in viata", au reusit sa stranga 23.000 de euro. Operatia din strainatate costa 85.000 de euro si se va realiza la Bruxelles, la una dintre cele mai experimentate clinici, "Saint Luc". Gabriela si sotul sau spun ca sansele de reusita acolo sunt foarte mari. "Stiu copii care au facut transplant acolo, i-am vazut, am vorbit cu parintii lor. Reusitele sunt extraordinare". Daca in tara nu s-a facut nimic pentru a salva viata unui copil de 1 an, poate reusesc cei din strainatate. Acum insa cei doi parinti traiesc cu spaima ca nu vor reusi sa stranga cat mai repede o suma atat de uriasa. Dar ei lupta in continuare pentru copilul lor. Au gasit salvarea lui Mihaita, dar au nevoie de bani si de ajutorul oamenilor pentru a ajunge la ea. Daca poti sa aprinzi o lumina in viata acestui copil, fa o depunere cat de mica la conturile deschise la BCR Iasi, pe numele Gabriela Hogas:
  • LEI: RO28RNCB3200000549530001
  • EURO: RO98RNCB3200000549530002
  • USD: RO71RNCB3200000549530003

    Mai multe relatii se pot obtine la telefon: 0744.678.964
  • ×