VIATA MEA E UN ROMAN
AMINTIRI TRISTE - Doctorul Dan Octavian Pinciu si-a trait copilaria intr-un sat de deportati
Acum 66 de ani, in fata altarului de la Biserica Sf. Elefterie din Bucuresti, Dan Octavian Pinciu era purtat pe brate, in jurul cristelnitei, de nasul sau de botez - Octavian Goga. De la marele poet a mostenit nu numai prenumele, ci si o farama din destinul sau dramatic.
VASILE ARCANU
|
DESCURCARET. Persecutat de comunisti, Pinciu si-a intretinut familia din stuparit. In prezent, este sef al cabinetului medico-legal al judetului Giurgiu |
La 28 decembrie 1937, cand Octavian Goga a ajuns prim-ministrul Romaniei, s-a grabit sa puna in functiile-cheie oameni de incredere, apropiati sufletului sau. Astfel, la Giurgiu, in cea mai inalta functie a judetului - prefect de Vlasca - a fost investit profesorul Bucur Pinciu. Putinii dintre cei care au trait acele momente istorice si cu care timpul a fost ingaduitor isi amintesc si astazi cum, cu catva timp inainte de numirea sa de rege, Goga a poposit la Giurgiu, dupa o calatorie cu celebrul sau autoturism, pe care l-a parcat in fata impunatoarei resedinte a familiei Pinciu, din Strada George Cosbuc, de la nr.7, aflata la cativa pasi de Prefectura Vlasca. Relatiile dintre Goga si profesorul Pinciu s-au infiripat demult, undeva in minunata lume a Rasinarilor, unde cei doi isi petrecusera copilaria. In vremuri diferite, caci Goga era mai mare cu 22 de ani decat Pinciu.
POVESTEA FAMILIEI. Bucur, cel de-al doilea copil al sotilor Bucur si Maria Pinciu, s-a nascut la data de 5 decembrie 1902, la Rasinari (la un moment dat, tatal lui Bucur a emigrat, locuind o vreme in America. Dorul de meleagurile natale i-a manat insa pasii inapoi, pentru ca s-a intors si s-a stabilit la Saliste). Dupa absolvirea cursurilor gimnaziale si liceale, a plecat la Bucuresti, unde a frecventat Academia Comerciala, clasandu-se printre cei mai buni studenti. Sotia sa, Matilda, s-a nascut la Giurgiu, la 27 februarie 1905, in
casa unor comercianti instariti. Ea a absolvit Facultatea de Litere, sectia Franceza. Drumurile celor doi s-au intalnit la Orsova, s-au indragostit apoi s-au mutat la Targu Jiu. Aici avea sa se nasca, la 23 aprilie 1933, de ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, primul rod al dragostei lor, Mariana. Peste cinci ani, a venit pe lume si Dan Octavian.
BOTEZAT DE GOGA. De indata ce i se nascu feciorul, prefectul de Vlasca se duse personal la Goga si-i spuse vestea la ureche. Se spune ca atunci Goga ar fi exclamat de bucurie: "O sa am un fin la Giurgiu, un alt copil imi va duce numele mai departeâ¦!".
Bucuria noii cumetrii va fi umbrita in noaptea de 10 spre 11 februarie 1938, cand regele demite Guvernul Goga. Totusi, fostul premier isi va tine promisiunea si-l va boteza pe Dan peste putin timp, chemand familia Pinciu la Bucuresti. Crestinarea micutului s-a savarsit la Biserica Sfantul Elefterie, unde a fost de fata un alt prieten de-al nasului, ministrul Enescu.
APICULTOR. Profesorul Bucur Pinciu, intelectualul uns prefect de Octavian Goga doar pentru ca ii era prieten si consatean, dupa cum ne declara fiul sau, nu a facut nici un fel de compromis cu politica. Cu toate acestea, a avut de suferit din cauza ei. "Cand eram in clasa a VII-a, am fost ridicat impreuna cu parintii si sora mea si deportati undeva in Dambovita, la Cobaia, intr-o comuna de langa Gaiesti. Tatal meu, fostul prefect si director al renumitului Liceu Comercial din Giurgiu, avea sa patimeasca cumplit vreme de doi ani, lucrand ca sondor la sondele de petrol. Pentru ca absolvise intre timp si Academia Comerciala, mama mea a reusit pana la urma sa obtina un post de contabila la Banca din Gaiesti. Dupa ce ne-am intors acasa, am gasit un dezastru in
locuinta noastra, reusind cu greu sa locuim alaturi de chiriasii pe care Partidul Comunist ii implantase acolo. Au urmat alte si alte chinuri..."
Pentru faptul ca odinioara "a facut politica goghista", profesorul Pinciu nu a reusit sa se mai angajeze pana la sfarsitul vietii sale. A reusit sa-si intretina familia din stuparit... Doctorul Dan Pinciu isi aminteste ca tatal sau avea peste 50 de stupi si devenise "un profesionist", jucand un rol important in infiintarea primului club de apicultori din judetul Giurgiu. Tinea o permanenta legatura cu reputatul cercetator roman Harnaj, directorul Institutului de Apicultura si Sericicultura a Romaniei.
COPIII. Atat Mariana, cat si Dan Octavian au fost niste copii straluciti la scoala si amandoi au urmat Facultatea de Medicina Generala. Fata a avut de ales, la un moment dat, intre o cariera de podium si alta in spital, caci, avand un fizic atragator, in anii tineretii a castigat un titlu de miss. Dar Mariana a preferat sa imbrace halatul alb si, dupa facultate, a devenit unul dintre discipolii si colaboratorii celebrei Ana Aslan. In urma cu 30 de ani, a emigrat in Brazilia. A reusit in viata, desi a fost nevoita sa reia studiile de specialitate, pentru ca acestea sa-i poata fi recunoscute. In prezent, conduce propriul cabinet medical din Rio de Janeiro. Dan Octavian Pinciu a lucrat pana in anii â80 ca medic anatomo-patolog si, de atunci pana in prezent, ca sef al cabinetului medico-legal al judetului Giurgiu.
A depasit varsta de pensionare, dar inca beneficiaza de drepturile acordate de Legea fostilor detinuti politici si spune ca, daca puterile si priceperea ii vor mai permite, va mai lucra pana la 70 de ani.
ALERGIE LA POLITICA. Din cauza suferintelor indurate, pentru doctorul Pinciu numai simpla pronuntare a cuvantului politica ii produce iritatie. Tot timpul vietii sale s-a abtinut de la orice discutie pe astfel de teme. Cei doi copii ai doctorului Pinciu, un baiat, care profeseaza avocatura in Constanta si Giurgiu, si o fata - functionar public, isi mostenesc in mod surprinzator tatal. Ei sunt convinsi ca, desi timpurile grele de alta data nu se vor mai putea intoarce, se vor feri de politica toata viata.
De mai bine de 35 de ani, pentru doctorul Dan Octavian Pinciu moartea nu are prea multe secrete, dezlegandu-si misterele cu usurinta, in fata singurului specialist
giurgiuvean in medicina legala. In schimb, doctorul Pinciu a reusit sa ascunda destul de bine secretul vietii sale, desi cu ani in urma, acest lucru l-a costat enorm.
DEPORTATI
"Cand eram in clasa a VII-a, am fost ridicat impreuna cu parintii si sora mea si deportati undeva in Dambovita, la Cobaia. (...) Cand ne-am intors acasa, am gasit un dezastru in apartament, reusind cu greu sa locuim alaturi de chiriasii pe care PCR-ul
ii implantase acolo" -
Dan Octavian Pinciu, finul poetului Octavian Goga
DESTINUL LUI GOGA
|
|
OCTAVIAN GOGA. Nasul doctorului Pinciu a fost fericit ca cineva ii va purta numele mai departe |
Ion Dodu Balan, in volumul "Octavian Goga", descrie ultimele zile ale distinsei personalitati. "Era vesel. Nimic din intamplarile imediate nu semnala o congestie cerebrala, care se produce in seara zilei de 5 mai 1938. Puterile lui se stingeau intr-o tragica agonie". In amurgul zilei de 6 mai, boala lui Goga se complica cu o bronho-pneumonie. Bolnavul nu mai cunoaste pe nimeni. Pana a inchide ochii pentru totdeauna, degetele mainii stangi faceau gestul reflex al rasfoirii unui volum. I s-a pus chiar o carte in mana si poetul o mangaia si o rasfoia. La ora 14:00 si 6 minute, Goga pleca din viata in care traise 57 de ani de zbucium. Pentru a i se face funeralii nationale, marele defunct este adus cu un tren special de la Ciucea la Bucuresti si depus la Ateneu. Trenul se opreste in gari. Multimea il plange nu pe omul politic, ci pe poetul zbuciumului ei. Joi dupa-amiaza e adus la Bellu, unde dormeau prietenii sai: Caragiale, Cosbuc, Delavrancea, Vlahuta, Ilarie Chendi, St.O. Iosif si Aurel Vlaicu. Dar mai tarziu, peste vreo opt luni, pentru odihna de veci, a fost reinhumat in cripta Musoleului de la Ciucea, in inima Ardealului pentru care s-a jertfit.
|