x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Insurat cu teatrul

Insurat cu teatrul

08 Feb 2005   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
POVESTE - Actorul Andrei Duban a fost copilul-vedeta pe vremea comunistilor In fiecare duminica dimineata, timp de zece ani, Andrei a fost vedeta emisiunii "Lumea copiilor", din vremea comunistilor. Desi recita poezii Elenei Ceausescu, Andrei era de fapt un copil indragostit de teatru. Si nu si-a abandonat visul; in prezent joaca pe scena Teatrului National Bucuresti.
IOANA MOLDOVEANU

DORINTA. Andrei Duban vrea sa faca din emisiunea "Loteria Nationala" un adevarat show, in care sa-si arate calitatile de actor
Actorul Andrei Duban are 33 de ani, dar isi practica meseria de la sapte ani. La acea varsta, mama sa l-a invatat poezia "Scandura" de Tudor Arghezi si copilul a recitat-o atat de frumos, incat a castigat locul I la Festivalul Cantarea Romaniei. "Mi s-a spus ca, daca vreau sa castig, sa recit ceva despre PCR. Am refuzat, m-am ambitionat, am spus ca daca recit frumos poezia juriul o sa aprecieze. Si a apreciat", povesteste Andrei. Asa l-au observat cei de la Televiziunea Romana si l-au ales ca vedeta principala pentru emisiunea omagiala de duminica, intitulata "Lumea copiilor". Andrei o preaslavea in versuri pe Elena Ceausescu, care il placea foarte mult, "nu stiu de ce, probabil pentru ca eram blond", comenteaza actorul. In scurt timp a fost ales sa prezinte omagii si la radio, in emisiunile "Buna dimineata, copii" si "Caruselul copiilor". Primea 12 lei pe emisiune, bani platiti prin mandat postal.

"TATA TAXI". Andrei nu avea timp sa bata mingea pe maidan, copilaria lui s-a impartit intre radio si televiziune. Iar cel care il ducea toata ziua dintr-un studio in altul era parintele sau, poreclit "Tata Taxi". "Am avut o copilarie fericita, am pus mult suflet si energie in ceea ce faceam, imi placea. Nu era greu, era tot ce-mi doream." Andrei nu avea probleme cu memoratul versurilor, "toate sunau cam la fel, devenise un automatism sa le invat pe de rost". Isi aduce insa aminte ca i-a fost dificil sa se gandeasca la sotia dictatorului ca la o mama iubitoare, dupa cum il indemnau cuvintele poeziilor. De aceea, mama sa i-a sugerat sa se gandeasca ca ea insasi este Elena Ceausescu, si atunci copilul i-a dedicat fiecare vers mamei sale.

VERSURI. Andrei recita poezii Elenei Ceausescu

BUCURIA TABERELOR. Andrei isi aduce aminte cum toata lumea credea ca parintii sai lucrau in televiziune, de aceea el era o minivedeta. Nici la scoala nu ii era foarte usor, lipsea mult din cauza filmarilor si profesorii nu il iertau la note. Nu era insa obligat sa se tunda: "Aveam dispensa la parul lung, nu puteam sa apar chilug pe micul ecran". Marea sa rasplata erau taberele, la mare sau la munte si in strainatate. "Parintii mei nu erau foarte instariti. De aceea, ma bucuram ca nu trebuia sa le spun cum ca la scoala s-a scris pe tabla «tabara la Gura Diham», de exemplu. Ii mahneam, nu aveau bani sa ma trimita. Dar ma trimitea partidul." Pe cand avea 12 ani a fost la Paris, alaturi de olimpici, intr-un schimb de experienta cu o echipa de cercetasi ai Frantei, copii de seama sa. Parintii sai se amuzau pe seama faptului ca baiatul avea pasaport inaintea buletinului. Tot atunci a vazut pentru prima data un computer.

14 FILME IN COPILARIE. A crescut printre oameni mari, "actorii m-au adoptat ca si copilul lor", povesteste Andrei, care era rasfatatul studiourilor de la Buftea. La 11 ani a jucat in filmul "Actiunea Zuzuc", in rolul unui copil care fuge de acasa in Delta. In urma acestei pelicule, multa lume a crezut ca actrita Cristina Deleanu, care juca in film rolul mamei, era si in realitate parintele lui Andrei. In prima zi de filmare, copilului i-a cazut un dinte. In ultima zi si-a rupt un picior, catarandu-se pe un gard sa ia o floare dintr-un ornament. Din acea vreme nu poate uita Delta, pe care a vazut-o de sus, in timp ce a condus pentru doua minute un elicopter cu bot de sticla, sub supravegherea pilotului. Andrei a castigat pentru acest film 14.000 de lei si, fericit, s-a inscris pe lista Magazinului Victoria ca sa-si ia televizor color. Familia sa a fost printre primele din bloc care s-a bucurat de culoarea imaginii din filme. Baiatul a primit de la un prieten de familie un video, de la un vecin, casete si toata ziulica, alaturi de prietenii sai, se uita la filme. "Era refugiul nostru, al copiilor. Am vazut atunci sute de filme." In urmatorii ani, Andrei a mai jucat in filme precum, "Duminica in familie", "De dragul tau, Anca", "Muschetarii in vacanta" si binecunoscutul "Declaratie de dragoste".

Inainte de Bacalaureat, adolescentul a fost chemat de primul presedinte al pionierilor pe tara, Poliana Cristescu, care i-a facut cadou, din partea Elenei Ceausescu, un stilou marca "Flaro", identic cu cel al dictatorului, pentru a-i purta noroc la examene. I s-a furat insa anul urmator, de Revelion.

LA MUNTE. Cand vrea sa se deconecteze, Andrei fuge la munte. Iubeste Pelesul

REVOLUTIE. Actorul isi aduce foarte bine aminte momentele Revolutiei. "Aveam 16 ani si era sa mor." Andrei locuia cu familia sa intr-un bloc din centrul Bucurestiului si pe 21 decembrie, povesteste el, teroristii sunau la sonerie, dupa care trageau din plin, ciuruind oamenii de partea cealalta a usii. Vecinii sai au fost omorati. Ei insa au avut timp sa fuga, au luat-o pe Calea Victoriei, cu periuta de dinti in buzunar si cu gloantele vajaindu-le pe la urechi. Dupa cateva zile, cand s-au intors in apartamentul lor, n-au mai gasit nimic. Totul fusese distrus sau furat. Li s-a dat o casa in Centrul Civic si acolo a invatat Andrei pentru examenul la Academia de Teatru si Film. Cei din jurul sau, care nu-i erau apropiati, il tachinau, spunandu-i ca fara sprijinul partidului nu va reusi sa ajunga student. Dar Andrei a intrat la facultate si a lucrat cu toti marii regizori. Acest lucru s-a observat in anul IV, cand a castigat unul din cele patru posturi de actor la Teatrul National din Bucuresti, fiind in competitie cu sute de candidati din Capitala si din provincie. "Am cantat, acesta a fost punctul meu forte. Aveam emotii, mi-a scapat si vocea, dar probabil au vazut ceva viu in mine si m-au ales", spune Andrei.

TEATRU SI LOTERIE. In anii ce au urmat, Andrei a jucat pe scenele tuturor teatrelor din Bucuresti. A pasit de cateva ori si pe scene din strainatate, precum in Anglia cu piesa "Richard al III-lea". In prezent lucreaza alaturi de o echipa de spanioli la primul musical pus vreodata in scena in tara noastra, "Chicagoo". De asemenea, joaca pe scena TNB in piesele "O scrisoare pierduta" si "Ana Karenina". Cei mai multi oameni il vad insa la televizor, prezentand "Loteria Nationala". "Imi place sa prezint aceasta emisiune. Sunt constient ca audienta mare nu este meritul meu, dar as vrea sa mi se dea sansa sa fac din aceasta emisiune un show." Mai dubleaza desene animate si spune ca este "insurat cu teatrul si televiziunea". Are un salariu de opt milioane, a reusit sa-si deschida un bistro impreuna cu bunul sau prieten Tudor Cretu si mai are si doua agentii loto in regim de mandatariat. "Nu am de ce sa ma plang. Nu merg stralucit, dar incet si sigur", spune el.

TALENT

"Orice copil are un talent. Important este ca parintele sa-i cultive talentul. Pe mine ma duceau de mic la toate spectacolele de teatru, vedeam fiecare piesa de cateva ori. De altceva nu reuseam sa ma apropii. Iubeam actoria"

TABARA

"Parintii mei nu erau foarte instariti. De aceea, ma bucuram ca nu trebuia sa le spun cum ca la scoala s-a scris pe tabla «tabara la Gura Diham», de exemplu. Ii mahneam, nu aveau bani sa ma trimita. Dar ma trimitea partidul"

SARBATOARE

"Teatrul mi-a schimbat cu adevarat viata. De fiecare data cand se ridica cortina, sarbatoresc si multumesc lui Dumnezeu. Si sarbatoresc intruna" - Andrei Duban, actor

DRAGOSTE
Prima iubire a lui Andrei a fost Codruta, studenta la Arhitectura. A cunoscut-o in casa la niste prieteni, a remarcat-o imediat, caci era "de toate", dar mai ales frumoasa si inteligenta. Acum, actorul are in sufletul sau o fata draguta si isteata, dar dragostea nu-i este impartasita. "Iubirea nu e ceva senzational, este un Everest al durerii", spune el si explica razand ca in ultimul timp parca si-a facut "abonament la tepe". Ultimele relatii pe care le-a avut l-au deceptionat si s-a refugiat in munca. Si-a promis insa ca anul acesta nu va mai face Revelionul singur. Isi doreste foarte mult o familie, dar parca mai mult un copil decat o sotie. "Pana cand se va intampla asta, copilul meu va fi musicalul "Chicago", la care lucrez in prezent."
×
Subiecte în articol: andrei viata mea e un roman