x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Inteligenta versus omenie

Inteligenta versus omenie

24 Aug 2004   •   00:00

Cea mai cunoscuta avocata a timpului nostru este fara indoiala Paula Iacob. Procesele in care a aparat unele din cele mai controversate personaje au adus-o de-a lungul timpului in atentia publicului. Prietenia cu familia Erbasu a impins-o, nu de mult, iarasi in lumina reflectoarelor, ea fiind cea mai ferventa sustinatoare a ideii ca nu a fost vorba de sinucidere.

VLADIMIR IOAN

Contrar inchipuirilor, femeia care apare azi constant la televizor a fost o copila de o timiditate excesiva. De multe ori parasea grupul cu care se juca avand lacrimi in ochi. Se simtea mereu dominata de cei cu personalitate si capatase un inexplicabil, dar puternic sentiment de inferioritate. Cu greu si-a invins timiditatea, ajutorul parintilor fiind hotarator. Era unicul copil, mereu rasfatat, in sanul familiei neavand nici o grija. Le este recunoscatoare pentru educatia pe care a primit-o, o parte din aceasta intr-un internat al calugaritelor catolice. A invatat sa fie buna si sa nu minta. Neproductiv pentru un viitor avocat... "Nu mint nici acum... Atunci cand e cazul, trec unele lucruri sub tacere, spre folosul clientului meu". Respectul adanc pe care-l nutrea pentru tatal sau a facut-o ca la 16 ani sa devina studenta. Fusese o vorba aruncata de parinte: "Mi-as dori o fiica precum Iulia Hasdeu". Paula si-a bagat asta in cap si a muncit dublu, reusind astfel ca comprime patru ani de liceu in numai doi. "Studenta la Drept! Ce fericire! Am mai trait una aproape la fel de mare cu un an in urma, la intalnirea absolventilor din generatia mea. Decan pe vremea mea, venerabilul Oancea Ion, la cei 93 de ani cati are acum, si-a mai adus aminte, dupa atat timp, ca i-am fost cea mai tanara studenta".

AVOCATA SPORTIVA. In startul carierei de avocat a existat si o nota de "infractiune", dar ce nu fac studentii, mai ales pentru prieteni... Cum era studioasa si stia cate-n luna si-n stele, a fost rugata de o amica sa vina la selectia pentru o serie de gazetari sportivi si sa serveasca drept "copiuta", prietena ei urmand sa-i copieze lucrarea. Evident, Paula a trecut probele si, cum in sufletul ei s-a trezit o pasiune jurnalistica, timp de cinci ani a fost redactor al ziarului "Sportul". Avocat si jurnalist, dupa ce isi dorise initial o cariera de medic. Pentru asta ar fi trebuit sa se mute in Timisoara, dar parintii s-au impotrivit si nici ea nu ar fi vrut sa le rupa inima. A ramas in Bucuresti, o perioada facand practica langa Ionel Teodoreanu, de la care a invatat ca unui avocat ii trebuie "fraza frumoasa". Nimeni nu are nevoie de un aparator care vorbeste doar ca sa se auda, de unul plictisitor sau, mai grav, de unul dezinteresat. Intr-o limba de lemn s-ar spune ca nu trebuie sa precupetesti nici un efort pentru a gasi si cel mai mic amanunt in sprijinul clientului. Pentru ca are un respect imens pentru meserie s-a implicat cat de mult a putut in procesele sale. A ajuns astfel ca pe unele sa le iubeasca, in spetele civile fiind incitata de problemele de logica sau cultura pe care trebuia sa le rezolve. Procesele penale au dus-o in sferele psihiatriei, analizei phihologice, grafologiei. Mereu interesant, mereu altfel. Si cateodata mizerabil. Sunt momente in care a urat unele procese din tot sufletul, dar "un avocat adevarat nu se plictiseste niciodata, tot timpul apare ceva nou si atat inteligenta lui, cat si societatea au de castigat. Iar pentru ca am luat procese in aproape toate orasele, am ajuns sa-mi cunosc si sa-mi iubesc si mai mult tara". Plimbari insa face in toata lumea si e mandra ca intotdeauna pleaca pe banii ei: "N-am luat niciodata vreun leu de la statul roman, chiar daca in unele situatii m-am deplasat in interesul tarii. As zice ceva de unii parlamentari, dar oricum stie toata lumea...".

Avocata nu se mai zbate pentru bani. O casa, o plimbare prin strainatate o bucura mai mult ca o avere stransa la saltea. Locuinta ei, fara a fi deloc modesta, nu e un palat. Centrul de greutate al vilei este o camera "vagon" in care se aduna prietenii. "Dupa 12 noaptea, cand dau dosarele deoparte, ma apuc sa gatesc pentru cei pe care ii numesc "frati". 10-12 dintre cei mai buni prieteni se aduna in jurul mesei pe care ma straduiesc sa pun ce pot sa fac mai bun". Pana si la o reuniune UNESCO din Paris, in perioada Pastilor a carat o bucata de miel in bagaje. Ba a mai batut si toate magazinele arabesti dupa un cap pentru ciorba.

CAZURI CELEBRE. Timpul nu ocoleste pe nimeni, dar Paula Iacob are o vigoare uimitoare pentru orice tanar. Are "circumstante atenuante", matusa ei, in varsta de 90 de ani, tocmai si-a zugravit singura balconul! Oricum, fara aceasta energie nu ar fi putut face fata atat de controversatelor procese la care a luat parte. Si nici nu ar putea tine capul sus atunci cand spune: "Nicu Ceausescu n-a meritat sa moara! Da, povestea cand Nicu a oprit un convoi de alimente si l-a distribuit in magazine este adevarata (pe atunci fiul fostului dictator era prim-secretar in Sibiu). A mai facut si altele la fel de bune, sunt destui care pot sa depuna marturie, chiar si un anticomunist care i-a dus un pachet in spital. Nu, nu mi se pare firesc decesul sau, dupa ce Nicu a fost tratat in cel mai mare spital din Europa". Nu cred ca ati uitat cazul doctoritei care a transat-o pe sotia amantului sau, Paula Iacob fiind avocata acuzatei. "Eu i-am spus doctorita-inger, asa arata. Imi pare rau ca n-am putut sa o ajut mai mult. E greu de crezut ca a putut comite o asemenea oroare de una singura. Parintii sotului ei locuiau pe acelasi palier, copiii veneau de la scoala, iar victima era de doua ori cat ea...".

Camerele de filmat au incadrat-o de curand, dupa moartea lui Mihail Erbasu. Prietena de familie, Paulei ii vine greu sa vorbeasca, de teama ca prin cuvintele ei sa n-o raneasca mai mult pe vaduva. "Am spus-o de atatea ori: nu cred ca a fost sinucidere, mai degraba imi luam eu viata decat Mihail. De curand, Szoby Cseh mi-a spus ca imi poate demonstra pe viu ca era imposibila caderea in acea pozitie a lui Mihail, daca acesta s-ar fi aruncat singur de pe terasa. Acest mare cascador este dispus sa faca experimentul pe viu, fara vreo papusa de care sa se atarne greutati. Sotia lui Szoby l-a rugat insa sa nu se bage in povestea asta, pentru ca-i e frica, asa ca am renuntat".

PROFESIONALISM. Pentru ca oamenii isi pun atata speranta in aparatorul lor, Paula face tot posibilul sa nu le insele asteptarile. In afara de munca de avocat, le ofera si sprijin psihic, atat cat ii sta in puteri. "Chiar daca lucrurile sunt serioase, trebuie sa vina si un zambet. Din partea judecatorilor astept acelasi lucru. Unii sunt spirituali si incearca sa nu faca procesul mai sumbru decat este nevoie. Mi-aduc aminte de unul care a intrebat-o pe reclamanta de ce vrea sa divorteze. "Nu ne potrivim si mai vine si tarziu acasa. Dar cu ce se ocupa inculpatul? E regulator, onorata instanta. Pai bine, doamna, si asta e barbat sa-l lasi?!". Am tot respectul pentru un judecator care zambeste".

CUGETARI

"Cand eram tanara apreciam inteligenta, astazi caut oameni intelegatori si toleranti". "Nicu Ceausescu n-a meritat sa moara! Va ramane mereu o durere in viata mea ca n-a supravietuit" "Eu i-am spus doctorita-inger, chiar daca a fost condamnata pentru ca a transat-o pe sotia amantului". "Respect judecatorul care stie sa zambeasca". "Nu mint nici acum... Atunci cand e cazul trec unele lucruri sub tacere, spre folosul clientului meu."

FARA GONFLABILA

"De curand Szoby Cseh, cunoscutul cascador, mi-a spus ca imi poate demonstra pe viu ca era imposibila caderea in acea pozitie a lui Mihail daca acesta s-ar fi aruncat singur de pe terasa. Sotia lui Szoby l-a rugat insa sa nu se bage in povestea asta pentru ca-i e frica, asa ca am renuntat."

TITLURI

  • Vicepresedinte al Federatiei Europene a Cluburilor si Centrelor UNESCO.
  • Presedinte al FECC Romania.
  • Consilier al Federatiei Internationale a Femeilor de Cariera Juridica.
  • Presedinte al Asociatiei Femeilor de Cariera Juridica din Romania
  • Are o sustinuta activitate sociala in oraganizatii din intreaga lume

    SECU

    La vremea la care trebuia sa-si dea doctoratul, a facut cerere pentru a studia in Germania. Le-a spus catorva prieteni ca o sa se descurce usor acolo pentru ca stie macar franceza. Ochiul-si-timpanul era la post. Multi ani dupa aceea a auzit expresia "tinere, cunoaste-ti tara..." /modules/pnCPG/coppermine/albums/userpics/10001/thumb_Untitled-1%7E0.gif
  • ×
    Subiecte în articol: viata mea e un roman