x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Mama "Ursului pacalit de vulpe"

Mama "Ursului pacalit de vulpe"

26 Aug 2004   •   00:00
Mama "Ursului pacalit de vulpe"

Cateva din cele mai cunoscute personaje nascocite de Ion Creanga pentru povestirile sale au prins viata in primul parc tematic (despre opera unui scriitor) construit in Romania. Creatoarea parcului din Humulesti, Niculina Garnet, administrator de local, nu a avut insa o viata ca in povesti.

ALEXANDRU NASTASE

Humulestiul de azi, satul copilului universal Nica, s-a mutat la oras, devenind doar un cartier al Targu Neamtului. Si parca nimic nu mai aminteste de farmecul locurilor descrise in "Amintirile din copilarie". Nici Ozana cea frumos curgatoare nu mai este chiar limpede ca cristalul. Povestitori nu prea mai sunt in Humulesti, dar urmasi ai familiei scriitorului gasesti la orice colt de strada. Poate si de-asta amintirea lui Creanga a ramas vie, iar humulestenii si nemtenii au grija ca imaginea scriitorului sa nu moara. Casa memoriala a lui Creanga, locul intamplarilor din carte, este unul dintre cele mai bine conservate edificii de gen din Romania. Surpriza turistului plecat in cautarea lui Creanga apare imediat ce a iesit pe poarta casei memoriale.

PARCUL TEMATIC. Lipit de gardul de lemn al bojdeucii, a rasarit de cateva luni primul parc tematic din Romania, dedicat exclusiv operei unui scriitor. "Ursul pacalit de vulpe", "Capra cu trei iezi" si Lupul din poveste, Cucosul din "Punguta cu doi bani", "Pupaza din tei", chiar si hatra matusa Marioara se aglomereaza intr-un spatiu de cateva zeci de metri patrati, spre bucuria copilaroasa a vizitatorilor. Cea careia i-a venit ideea demararii unui asemenea proiect este Niculina Garnet.

HUMULESTEANCA. Femeia este de loc din Humulesti. "M-am nascut aici, pe cand satul nu era inca alipit orasului si, bineinteles, am crescut cu Ion Creanga. Si nu ma refer doar la casa memoriala, daca stii ulitele, la tot pasul dai nas in nas cu locurile pe unde s-au petrecut nazdravaniile lui Nica. Nu te intalnesti oriunde cu asa ceva!", isi incepe povestea Niculina Garnet. A crescut cu povestile scriitorului si bineinteles cu "Amintirile din copilarie", dar spune ca a cautat sa citeasca si alte opere decat clasicele "Ursul pacalit de vulpe" sau "Punguta cu doi bani". "Sunt extrem de pline de semnificatii, pline de talcuri, vezi in ele omul simplu de la tara, foarte inteligent si cu dorinta de a cunoaste lumea. Cred cu tarie ca nu sunt doar niste scrieri pentru copii. Asta m-a inspirat foarte mult, mai ales atunci cand am luat decizia de a construi acest parc", spune Niculina Garnet.

AFACERI. Dupa ce si-a terminat studiile in Humulesti, a inceput sa lucreze pe ici pe colo, prin sat, pe la diverse. Venise Revolutia si simtea ca poate sa faca mai mult cu viata sa. Asa a deschis si prima afacere, impreuna cu cel care ulterior i-a devenit sot: un bar, pe aceeasi strada cu casa memoriala. Desi afacerea nu a mers la inceput, cu timpul castigurile au inceput sa se rotunjeasca. In cativa ani a deschis mai multe localuri si magazine in Targu Neamt. Prosperitatea financiara si succesul in afaceri nu erau insa totul pentru Niculina Garnet, dupa cum afirma. "Eu am considerat mereu ca trebuie facut ceva mai mult in legatura cu Creanga. Simteam ca, pe undeva, pe langa statuile din centru si casa memoriala, cei care vin la Humulesti trebuie sa se apropie si de opera scriitorului, care este cea mai importanta", crede Niculina Garnet.

PARCUL. Spune ca nu a avut de la inceput in minte proiectul parcului tematic, dar voia "sa se valorifice intr-un fel opera scriitoriceasca". Oportunitatea a aparut anul trecut cand terenul alaturat casei memoriale a fost scos la vanzare. Inainte vreme, terenul apartinuse tot familiei lui Creanga. O nepoata il donase impreuna cu bojdeuca prin anii ’50, iar nepotii sai il dadusera pe la sfarsitul anilor ’90 unui om de afaceri din Constanta. "Era o gradina de legume cand l-am cumparat. Nu am dat foarte multi bani pe el, dar chinul a inceput in momentul in care am decis transformarea sa in parc tematic. M-am interesat pe la primarie, pe la directia de cultura, in multe alte locuri, iar raspunsurile au venit destul de greu. Din fericire, dupa multa alergatura, am elaborat acest proiect si am primit toate aprobarile din partea primariei. Argumentul meu ultim a fost acela ca parcul urma sa fie vizitat de mii de copii in fiecare an", povesteste Niculina Garnet. Femeia spune ca a investit aproape 200 de milioane de lei in amenajarea parcului. "Am incercat sa-l fac cat mai aproape de realitate. M-am zbatut foarte tare, in special in ceea ce priveste animalele: capra, cei trei iezi, cocosul, lupul, ursul, vulpea si pupaza. Am gasit cu greu in Piatra-Neamt un consatean, profesor, care se ocupa si cu impaierea animalelor. I-am dus cei trei iezi si capra, vii, si mi i-a impaiat cum nu se poate mai bine. Sunt si acum principala atractie", spune Niculina. Dupa capra, au urmat ursul, vulpea si cocosul, iar matusa Marioara, o papusa in marime naturala a fost realizata de un butafor de la un teatru din Brasov, dupa cum spune femeia.

COPIII. Lucrarile si procurarea exponatelor au durat patru luni, ocupandu-i aproape tot timpul. Parcul a fost deschis in mai 2004, cu binecuvantarea Directiei pentru Cultura si a Primariei Targu Neamt. "Nu percep nici o taxa pentru intrare, copiii pot veni si se pot plimba ore in sir printre exponate. Le cer adultilor daca vor sa faca poze 10.000 de lei, iar daca vor sa filmeze 20.000", spune Niculina Garnet. Piesa de rezistenta a parcului o constituie lupul cel rau, din povestea Caprei cu trei iezi. "Nu l-am adus de la inceput, impreuna cu iezii si capra, dar am constatat ca ma intrebau copiii de fiecare data "Unde-i lupul? Unde-i lupul?". Si atunci am dat sfoara in tara si printr-o cunostinta am ajuns la cineva care mi-a adus un lup impaiat. M-a costat sapte milioane de lei achizitionarea lui. Dar nu ma plang de bani, eu am facut parcul pentru bucuria copiilor, iar copiii sunt foarte fericiti cand vin aici", povesteste femeia.

PROIECT. Parcul este deschis in fiecare zi cand vremea este buna, iar seara toate exponatele sunt demontate si depozitate in apropiere. Niculina Garnet doreste sa deschida cat de curand, chiar langa parc, un mini-hotel care sa semene cu Hanul Ancutei din romanul lui Mihail Sadoveanu.

SCHIMBARE

"Nici Ozana cea frumos curgatoare nu mai este chiar limpede ca cristalul. Povestitori nu prea mai sunt in Humulesti!"

AMINTIRI

"Am crescut cu Ion Creanga. Si nu ma refer doar la casa memoriala, la tot pasul dai nas in nas cu locurile pe unde s-au petrecut nazdravaniile lui Nica"

TRANSFORMARE

"Era o gradina de legume cand l-am cumparat. Nu am dat foarte multi bani pe el, dar chinul a inceput in momentul in care am decis transformarea sa in parc tematic"

TAXE

"Nu percep taxe pentru intrare. Le cer adultilor daca vor sa faca poze 10.000 de lei, iar daca vor sa filmeze 20.000" - Niculina Garnet

FOTO

INITIATIVA. Niculina Garnet planuieste sa deschida si un hotel inspirat de romanul "Hanu Ancutei" al lui Sadoveanu

COSTURI. Parcul tematic "Ion Creanga" a costat cateva sute de milioane de lei

PUPAZA. Pasarea impaiata a fost lucrata de un profesor din Piatra-Neamt
×