VIATA MEA E UN ROMAN
Se intampla uneori sa purtam cu noi povara unui nume deja celebru, cunoscut pana hat, departe, in lume. Pe unii acest fapt poate sa-i necajeasca. Pe altii, dimpotriva, sa-i stimuleze. Si reusesc sa onoreze numele respectiv. Este si cazul Mariei Tanase Marin, interpreta de exceptie a folclorului romanesc.
NINA MARCU
Pentru a sta de vorba cu Maria Tanase Marin, am "rapit-o" de la zugravit. "Nu dau eu cu var, s-a justificat artista, dar sunt sefa de santier sau, mai bine zis, retrogradata la munca de jos, caci trebuie sa spele cineva in urma zugravului, sa faca intr-o oarecare masura curat... Sigur ca fac de toate. Lumea ma cunoaste in ipostaza de interpreta de muzica populara. Sau de redactor si realizator de emisiuni radio si TV, ca si de profesor la Scoala de Arte Ploiesti si la Liceul de Arta Ploiesti. Dar sunt si mama, si sotie, ma simt bine si in postura de gospodina, de gradinar, de bucatar". Aveam sa aflu mai tarziu ca Maria Tanase Marin are si o bogata activitate de cercetare etnomuzicologica, in special pe Valea Teleajenului. Colectioneaza costume si instrumente populare si este la un pas de a deveni unul dintre putinii doctori in folclor ai Televiziunii Romane, unde este de multi ani angajata.
DOUA MARII. O intrebare, cu siguranta, tocita de atata pus: "Cum e sa purtati numele unui simbol al muzicii populare romanesti? E o povara, e o provocare?" Faceam, desigur, referire la celebra Maria Tanase. Mi-a raspuns imediat, cu sinceritate: "N-a fost nimic predestinat, nu s-a asociat cu buna stiinta prenumele Maria cu numele Tanase. Caci nu m-am nascut si n-am crescut intr-un mediu in care sa primeze educatia muzicala elevata. Parintii m-au botezat Maria dupa numele nasei, caci acolo, in satul meu natal, Manesti, era important ca finul sa poarte nume din familia nasilor. Oamenii de la tara tin de traditii, merg pe drumurile batatorite, nu renunta la vechile obiceiuri. Se spune ca e bine sa porti nume de la nasi, caci astfel esti ferit de rele toata viata. Asa a fost cu Maria. Tanase era numele de familie si imbinarea a venit de la sine".
De tiza ei celebra, Maria Tanase, marea voce a muzicii populare, a aflat inca din primii ani ai copilariei. "Am descoperit muzica ei, cantecele-i minunate, si am realizat brusc ca si eu tot Maria Tanase sunt! Ma recomandam oamenilor, apasand pe numele meu, ca nu cumva cel din fata mea sa nu inteleaga ca asa ma cheama. Imi pretuiam numele... Ascultam muzica la difuzor, apoi cantam si eu. Nu aveam microfon, nici scena, dar cantam cu pasiune. Ma ascultau parintii, colegii de joaca, vecinii. Bunica era cea mai fidela spectatoare. Nu lipsea de la nici un "spectacol" de-al meu. Se aseza pe veranda si ma urmarea atenta. La sfarsitul fiecarui cantec, avea ochii in lacrimi. Dar bunicul a fost cel care, cu intelepciunea omului in varsta, a vazut in mine artista de mai tarziu..."
Citește pe Antena3.ro
Toate stradaniile ei vor fi recompensate, caci e pe cale sa devina "doctor in folclor". S-a pregatit mult pentru asta si, desi unii poate n-au crezut in ea, a reusit. "Incepusem sa simt si eu o teama, caci ma infruntam cu profesori universitari cu nume mari, marturiseste Maria Tanase Marin. Dar eu am reusit, si multi dintre ei nu. Mama mea a vrut, toata viata, sa ma fac doctor. M-am dus acum la ea si i-am spus ca, peste cativa ani, voi fi doctor. M-a privit cu neincredere: cum doctor, ca doar stie bine ce fac de la cinci dimineata pana seara la zece? Dar si cu bucurie, ca i-as fi implinit astfel un vis. Pe urma am completat - doctor in folclor - si mama a inteles.
Desi intrata in lumea televiziunii, multa vreme a simtit ca nu-si gaseste locul. Ca mai are ceva de spus si ca poate mai mult. "Eram intr-o continua cautare. Acum mi-e bine, dar am acelasi sentiment ca pot sa fac mai multe. Sunt impacata cu mine insami. Chiar si in microbuzul cu care fac naveta de la Ploiesti, unde locuiesc, la Bucuresti, unde lucrez, ma simt bine. Oamenii nu se simt stanjeniti de prezenta mea, desi ma recunosc. Sunt un om obisnuit, chiar simplu as spune. Nu ma consider o vedeta, pentru ca nici nu sunt o vedeta. Ma duc la piata, fac cumparaturi, ca toata lumea, car sacose, vorbesc cu taranii, am multi prieteni, stau o gramada la telefon, ingrijesc de casa, ma ocup de florile din gradina. Si cate nu mai fac..., ma sfatuiesc cu sotul meu sa gasim cea mai buna solutie, cand avem vreo problema. Ma ocup de fiul nostru Andrei, care este elev la Liceul de Arta Ploiesti, la arhitectura, ma duc in sat la mama, primesc vizite. Tot timpul am ceva de facut. Nu ma simt bine daca stau degeaba, sunt fericita sa dorm doar cateva ore pe noapte si sa-mi implinesc toate cate mi le propun".
DESPRE SUCCES
"Exista, cred, si un pret, si o reteta a succesului. Eu cred ca un rol important il are familia. Ea sta in spatele fiecarui om care a reusit in viata. E ca un copac adanc infipt in pamant. Primavara face flori, are frunze verzi, e puternic. Toamna nu mai are nici frunze, nici flori. Dar copacului ii raman crengile. Si radacinile." - Maria Tanase Marin
PATANII
"Imi vine in minte o amintire care, ca sa zic asa, a intrat in folclor, mi se destainuie Maria Tanase Marin. Acum cativa ani aveam, ca si acum, multi elevi la Scoala de Arte din Ploiesti. Le-am spus sa faca acasa cateva exercitii absolut necesare cantatului: sa se intinda pe covor, sa-si puna un obiect greu si tare pe abdomen si sa recite o poezie, apoi sa cante. Bunica unuia dintre copii a venit si mi-a spus ca acesta nu a gasit altceva in casa decat oala cu ciorba. A fost un chin pentru el, caci cand era mai in toiul exercitiilor, oala se misca, ameninta sa cada si sa se verse ciorba. Si eu m-am gandit multa vreme ce sa folosesc la exercitiile mele de respiratie. Pana a avut sotul meu o idee: un bolovan de sare de la Salina Slanic. Acum nu mai am nevoie de el. Organismul s-a obisnuit sa respire cum trebuie."