x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Muzica din tata-n fiu

Muzica din tata-n fiu

10 Feb 2005   •   00:00

Compozitorul Ionel Tudor a pus prima data mana pe clapele pianului la 4 ani. L-a mostenit pe tatal sau, renumitul pianist Ion Tudor. A debutat la 6 ani. La 14 ani interpreta coloanele sonore ale filmelor din acea vreme. A castigat peste 60 de premii. Baiatul sau, Andrei, ii calca pe urme.


IOANA MOLDOVEANU

PASIUNE. Viata si amintirile se scriu o data cu cele mai dragi dintre partiturile pe care le compune sau le interpreteaza la clape
Pe cand era de 4 anisori, Ionel a primit cadou de la tatal sau un pian cu coada. "A fost de fapt dorinta mamei, pentru ca tata nu voia ca eu sa invat pian, stia ca este greu si ca-mi va rapi copilaria". Tot mama a angajat o profesoara nemtoaica sa-i dea lectii de doua ori pe saptamana, iar copilul a invatat primele notiuni despre muzica. Si i-au placut. "Mi-am dorit dintotdeauna sa cant pe scene mari cu orchestra simfonica in spate, pianist concertist", spune el.

RASFAT. Orice concertist insa trebuie sa fie imbracat in frac si incaltat cu pantofi de lac. De aceea, o data la doua luni, atunci cand isi ducea copilul la auditie, tatal ii cumpara acestuia cate o pereche de pantofi, ca sa-l invete sa-si respecte viitoarea meserie. Ionel povesteste ca a fost un copil rasfatat, atat de cele doua surori, cat si de mama sa. Deoarece statea de dimineata pana seara cu capul in partituri, pus pe studiu, nimeni nu voia sa-l deranjeze. "De exemplu, cand aveau nevoie de biroul la care studiam, surorile ma mutau cu tot cu fotoliu, nu ma lasau sa ma ridic eu. Am fost rasfatat, dar mi-a placut foarte tare", spune zambind compozitorul.

DEBUT. Avea 6 ani cand a tinut primul sau concert, pe scena Liceului "George Enescu". "Sala era plina, toti m-au ascultat si apoi m-au aplaudat. Acest lucru a insemnat foarte mult pentru mine, un copil. Publicul ma acceptase". La 14 ani, tatal l-a dus la dirijorul Big Bandului Radio, Sile Dinicu, pentru a-l asculta si a-si face o impresie despre felul cum fug degetele copilului pe clape. Ionel i-a cantat Ceaikovski, iar Dinicu i-a spus razand ca este mic, ca trebuie sa se duca acasa, sa mai exerseze cu mana stanga si sa se intoarca atunci cand este pregatit. Iar copilul s-a intors a doua zi. Si in scurt timp a inceput sa cante cu Margareta Paslaru, Dan Spataru, Angela Similea, Mirabela Dauer si Stela Enache. "La 14 ani, cunosteam toate vedetele! Poate eram un copil, dar le placea cum cantam", spune Tudor cu mandrie. Iar mainile sale dansau pe clape cu atata maiestrie, incat a fost ales sa interpreteze coloana sonora a mai multor filme din acea vreme, precum "Impuscaturi de portativ" si "Vacanta la mare", compuse de maestrii George Grigoriu, Temistocle Popa si Radu Serban.

PETRECARET. Elev la liceu, Ionel iubea sa mearga la restaurante, sa asculte muzica live, sa bea un pahar cu vin si sa fumeze o tigara, viciu pe care a reusit sa-l abandoneze acum doi ani. Erau o gasca de peste 20 de prieteni, toti artisti. Impreuna au sarbatorit bacalaureatul intr-un restaurant si, cuprinsi de bucuria absolvirii, de data aceasta ei au fost cei care au cantat live toata noaptea. Desi talentul sau era remarcabil, Ionel nu a reusit sa intre la Conservator pe unul din cele patru locuri disponibile. soldatul pianist. In loc de student, a ajuns militar. A fost trimis la transmisiuni, in Targul-Mures. Comandantul nu prea il avea la inima si, timp de doua luni, Ionel n-a dormit nici macar o noapte completa, pentru ca facea in fiecare zi planton. Apoi a scapat, a fost transferat la Casa Armatei din acelasi oras si a savarsit serviciul militar ca pianist. Purta uniforma, dar una de scena cu pantaloni evazati, pantofi in loc de bocanci si cravata. Avea un program scurt, de la 9 dimineata la 3 dupa-amiaza, dupa care era liber, ceea ce i-a dat posibilitatea sa se apuce iar de pregatiri pentru examenul de admitere la Conservator. A intrat al doilea, cu 9,97, imediat dupa marele pianist Tudor Dumitrescu, care obtinuse nota 10.

SUCCES. Interpretii-vedete fac muzica lui Tudor celebra

COMUNISM. Pe cand era student in anul I, a fost fortat sa devina membru de partid, dar a refuzat politicos, spunand ca, "desi este o onoare, inca nu e pregatit". Comunistii l-au lasat in pace, dar refuzul sau s-a simtit de-a lungul carierei, pana la Revolutie, deoarece compozitorul nu a putut participa niciodata la un concurs in afara granitelor tarii.

In aceeasi perioada, Ionel facea parte din formatia Academica, alaturi de Mircea Romcescu (chitara, claviaturi, percutie), Tegu Eugen (bas) si Sorin Scurtu (tobe). "Era prima trupa moderna, cu sintetizator si chitari electrice. Faceam inregistrari la Electrecord si la TVR". Pentru munca lor, artistii erau platiti foarte bine la acea vreme. Ionel facea cam 600-800 de lei pe zi, in conditiile in care un salariu era de 2.000 de lei pe luna. In anii ’70 a umblat toata tara in turnee, a castigat atat de multe premii, ca nu i-ar ajunge o camera sa le expuna.

COMPOZITOR. Dupa ce s-a casatorit cu Andreea, fata compozitorului George Grigoriu, Ionel s-a mutat cu sotia sa intr-un apartament cu doua camere, in centrul Capitalei. Tineri fiind, casa le era plina in fiecare zi de musafiri, pana la 3-4 dimineata. Dupa ce a terminat Conservatorul, Ionel a ajuns profesor la Scoala de Canto. "Am avut cele mai bune rezultate. Am construit 90% din vedete", se mandreste el. Canta si in Big Bandul Radio si profesa si la Scoala Populara de Arta. Sotia l-a indemnat sa compuna atunci cand a observat cat de frumos improviza la pian. Si a castigat locul I la a doua editie a Concursului de Slagare in devenire cu melodia "Piano Pianissimo", interpretata de Angela Similea. A castigat si editiile din anii urmatori. Dupa Revolutie, compozitorul a tinut concerte in SUA si in Canada. Cativa ani a muncit in Germania, intr-un studio particular. A fost si in Kosovo, a cantat in fata unei sali de 6.000 de militari.

ANDREI. In 1983 s-a nascut Andrei, "cel mai important lucru din viata noastra". La fel ca si tatal sau, baiatul a inceput la 4 anisori sa invete pianul. Ionel s-a enervat teribil cand a gasit profesorul de pian in casa, nu isi dorea ca baietelul lui sa aiba o copilarie marcata de studiul muzicii. Acum Andrei compune melodii pentru Monica Anghel si a castigat trei premii la Festivalul de la Mamaia. Cei trei sunt o familie fericita, isi traiesc viata pe note muzicale, nu le lipseste nimic si tot ce-si doresc este sanatate.

CV
  • La 14 ani a inceput colaborarea sa cu Orchestra de Radio, ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu
  • Absolvent al Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, clasa pian
  • Din 1980 a fost profesor timp de 11 ani la Scoala Populara de Arta din Bucuresti
  • In 1981 a debutat in calitate de compozitor
  • Din 1982 a condus, ca dirijor si sef de orchestra, un grup instrumental propriu, cu care a asigurat acompaniamentul orchestral la toate marile festivaluri si concursuri nationale de creatie si interpretare de muzica usoara
  • Din 1990 este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania
  • In 2001 a obtinut locul 8-9 ca reprezentant al Romaniei la Eurovision
  • Din 1991 este pianist al Big Bandului Radio.
  • POZNA
    Ionel Tudor nu poate uita Festivalul Cantecului de Dans pentru Tineret de la Costinesti cand, impreuna cu Horia Moculescu, le-a jucat o farsa lui Dan Dimitriu si Marina Scupra, pe atunci iubiti. Poznasii au pus la usa indragostitilor, in mijlocul noptii, artificii aduse de un prieten de-al lor din China. Le-au dat foc si a inceput distractia: catelul latra, Dan injura, Marina tipa. Nu puteau iesi din camera, usa era legata cu furtunul de incendiu. Dupa cateva minute de panica, atunci cand Dan a reusit sa deschida usa, l-a lovit un jet puternic de apa din furtunul pompierilor. Au inundat tot, dar au platit daune. Ionel avea 30 de ani, iar Horia Moculescu 50.

    AMINTIRI FRUMOASE
    Pe cand avea 23 de ani si era in ultimul an de facultate, Ionel a cunoscut-o la un ceai dansant pe fata compozitorului George Grigoriu, Andreea, in varsta de 20 de ani. "Era frumoasa si calda. In timp mi-a placut de ea si cum tipa. Mi-au placut nervii ei!", spune razand muzicianul. "M-au atras mainile lui, atat de masculine, privirea blanda, vocea calda si profunda", povesteste sotia, marturisind ca "s-a luptat" cu alte doua fete pentru a-l cuceri. Si a reusit repede, s-au logodit la cateva luni dupa ce s-au cunoscut, in 1980. Ionel a vandut un sintetizator ca sa faca bani de nunta; amandoi sunt mandri si acum ca au platit cheltuielile singuri si au refuzat sa primeasca de la invitati cadouri, fie ele in obiecte sau bani. La nunta lor au cantat Marius Teicu, Sile Dinicu si toate vedetele vremii. Foarte multe dintre melodiile sale, Ionel le datoreaza sotiei. Ea scria versurile, se certau pe text, dar "scandalurile erau benefice".
    ×
    Subiecte în articol: viata mea e un roman