Compozitorul Ionel Tudor a pus prima data mana pe clapele pianului la 4 ani. L-a mostenit pe tatal sau, renumitul pianist Ion Tudor. A debutat la 6 ani. La 14 ani interpreta coloanele sonore ale filmelor din acea vreme. A castigat peste 60 de premii. Baiatul sau, Andrei, ii calca pe urme.
IOANA MOLDOVEANU
PASIUNE. Viata si amintirile se scriu o data cu cele mai dragi dintre partiturile pe care le compune sau le interpreteaza la clape
|
RASFAT. Orice concertist insa trebuie sa fie imbracat in frac si incaltat cu pantofi de lac. De aceea, o data la doua luni, atunci cand isi ducea copilul la auditie, tatal ii cumpara acestuia cate o pereche de pantofi, ca sa-l invete sa-si respecte viitoarea meserie. Ionel povesteste ca a fost un copil rasfatat, atat de cele doua surori, cat si de mama sa. Deoarece statea de dimineata pana seara cu capul in partituri, pus pe studiu, nimeni nu voia sa-l deranjeze. "De exemplu, cand aveau nevoie de biroul la care studiam, surorile ma mutau cu tot cu fotoliu, nu ma lasau sa ma ridic eu. Am fost rasfatat, dar mi-a placut foarte tare", spune zambind compozitorul.
DEBUT. Avea 6 ani cand a tinut primul sau concert, pe scena Liceului "George Enescu". "Sala era plina, toti m-au ascultat si apoi m-au aplaudat. Acest lucru a insemnat foarte mult pentru mine, un copil. Publicul ma acceptase". La 14 ani, tatal l-a dus la dirijorul Big Bandului Radio, Sile Dinicu, pentru a-l asculta si a-si face o impresie despre felul cum fug degetele copilului pe clape. Ionel i-a cantat Ceaikovski, iar Dinicu i-a spus razand ca este mic, ca trebuie sa se duca acasa, sa mai exerseze cu mana stanga si sa se intoarca atunci cand este pregatit. Iar copilul s-a intors a doua zi. Si in scurt timp a inceput sa cante cu Margareta Paslaru, Dan Spataru, Angela Similea, Mirabela Dauer si Stela Enache. "La 14 ani, cunosteam toate vedetele! Poate eram un copil, dar le placea cum cantam", spune Tudor cu mandrie. Iar mainile sale dansau pe clape cu atata maiestrie, incat a fost ales sa interpreteze coloana sonora a mai multor filme din acea vreme, precum "Impuscaturi de portativ" si "Vacanta la mare", compuse de maestrii George Grigoriu, Temistocle Popa si Radu Serban.
Citește pe Antena3.ro
SUCCES. Interpretii-vedete fac muzica lui Tudor celebra
|
COMUNISM. Pe cand era student in anul I, a fost fortat sa devina membru de partid, dar a refuzat politicos, spunand ca, "desi este o onoare, inca nu e pregatit". Comunistii l-au lasat in pace, dar refuzul sau s-a simtit de-a lungul carierei, pana la Revolutie, deoarece compozitorul nu a putut participa niciodata la un concurs in afara granitelor tarii.
COMPOZITOR. Dupa ce s-a casatorit cu Andreea, fata compozitorului George Grigoriu, Ionel s-a mutat cu sotia sa intr-un apartament cu doua camere, in centrul Capitalei. Tineri fiind, casa le era plina in fiecare zi de musafiri, pana la 3-4 dimineata. Dupa ce a terminat Conservatorul, Ionel a ajuns profesor la Scoala de Canto. "Am avut cele mai bune rezultate. Am construit 90% din vedete", se mandreste el. Canta si in Big Bandul Radio si profesa si la Scoala Populara de Arta. Sotia l-a indemnat sa compuna atunci cand a observat cat de frumos improviza la pian. Si a castigat locul I la a doua editie a Concursului de Slagare in devenire cu melodia "Piano Pianissimo", interpretata de Angela Similea. A castigat si editiile din anii urmatori. Dupa Revolutie, compozitorul a tinut concerte in SUA si in Canada. Cativa ani a muncit in Germania, intr-un studio particular. A fost si in Kosovo, a cantat in fata unei sali de 6.000 de militari.
ANDREI. In 1983 s-a nascut Andrei, "cel mai important lucru din viata noastra". La fel ca si tatal sau, baiatul a inceput la 4 anisori sa invete pianul. Ionel s-a enervat teribil cand a gasit profesorul de pian in casa, nu isi dorea ca baietelul lui sa aiba o copilarie marcata de studiul muzicii. Acum Andrei compune melodii pentru Monica Anghel si a castigat trei premii la Festivalul de la Mamaia. Cei trei sunt o familie fericita, isi traiesc viata pe note muzicale, nu le lipseste nimic si tot ce-si doresc este sanatate.
CV
| ||
|
POZNA
|
Ionel Tudor nu poate uita Festivalul Cantecului de Dans pentru Tineret de la Costinesti cand, impreuna cu Horia Moculescu, le-a jucat o farsa lui Dan Dimitriu si Marina Scupra, pe atunci iubiti. Poznasii au pus la usa indragostitilor, in mijlocul noptii, artificii aduse de un prieten de-al lor din China. Le-au dat foc si a inceput distractia: catelul latra, Dan injura, Marina tipa. Nu puteau iesi din camera, usa era legata cu furtunul de incendiu. Dupa cateva minute de panica, atunci cand Dan a reusit sa deschida usa, l-a lovit un jet puternic de apa din furtunul pompierilor. Au inundat tot, dar au platit daune. Ionel avea 30 de ani, iar Horia Moculescu 50.
|
AMINTIRI FRUMOASE
|
Pe cand avea 23 de ani si era in ultimul an de facultate, Ionel a cunoscut-o la un ceai dansant pe fata compozitorului George Grigoriu, Andreea, in varsta de 20 de ani. "Era frumoasa si calda. In timp mi-a placut de ea si cum tipa. Mi-au placut nervii ei!", spune razand muzicianul. "M-au atras mainile lui, atat de masculine, privirea blanda, vocea calda si profunda", povesteste sotia, marturisind ca "s-a luptat" cu alte doua fete pentru a-l cuceri. Si a reusit repede, s-au logodit la cateva luni dupa ce s-au cunoscut, in 1980. Ionel a vandut un sintetizator ca sa faca bani de nunta; amandoi sunt mandri si acum ca au platit cheltuielile singuri si au refuzat sa primeasca de la invitati cadouri, fie ele in obiecte sau bani. La nunta lor au cantat Marius Teicu, Sile Dinicu si toate vedetele vremii. Foarte multe dintre melodiile sale, Ionel le datoreaza sotiei. Ea scria versurile, se certau pe text, dar "scandalurile erau benefice".
|