VIATA MEA E UN ROMAN
INEDIT - In satul Schiopoaia, peretii locasului sfant sunt plini de portretele familiei Bulete
Intr-un sat mic din Prahova, primarul lasa posteritatii o biserica, ridicata din veniturile sale. Nicolae Bulete a cheltuit peste un miliard de lei pentru a ridica sfantul locas. Iar dupa stiinta sa, dar si a celor de la Consiliul Judetean Prahova, el este singurul primar din tara care a facut o biserica numai cu cheltuiala proprie.
NINA MARCU
RESPONSABILITATE. Primarul Bulete a construit in sat un lacas sfant pe banii lui, de dragul enoriasilor |
PORTRETE. Familia primarului, pictata pe peretii ctitoriei |
CHELTUIELI. Constructia l-a costat pe primar peste un miliard de lei |
Schiopoaia sau Satu Nou - cum i se zice, de putina vreme, micii asezari din coasta orasului prahovean Mizil, care apartine de comuna Baba Ana. Abia de numara, cu copiii ce sug inca la sanul mamei lor si cu mosnegeii trecuti bine de opt decenii, vreo doua sute de suflete.
UITATI DE LUME. Nimic din civilizatia lumii moderne nu a ajuns aici. Drumurile sunt ca pe vremea lui Mihai Viteazul, poate mai proaste, apa e o problema, salvarea vine cu greu la vreo necesitate,
scoala abia de a fost construita, iar satul are curent electric doar de 13 ani. Nici
biserica n-avea mica asezare. Ca sa se duca la vreo slujba de sarbatoare ori ca sa-si duca mortul la groapa, oamenii din Schiopoaia erau nevoiti sa mearga 5 kilometri pana in cel mai apropiat sat, Ciresanu, care avea biserica.
"Satul acesta a fost mereu napastuit de vreme si de vremuri, spune primarul de la Baba Ana, Nicolae Bulete. O biserica trebuia sa existe aici. Ca si un cimitir. Poate ca am sa par cam grosolan si nedrept in ceea ce voi spune acum, dar stiti ce inseamna sa te duci cu mortul 5 kilometri pe gheata, furtuna, ninsoare ori arsita? Cand este caldura mare, ti se acreste mortul atata cale. Ca vipia arde de nu se poate, nu tine cont ca noi avem o problema. Asa ajungeau bietii oameni la cimitir, cu mortul acrit in cosciug. Era mai mare supararea, dar si blestemul. Asa ca, din aceasta cauza, dar si din considerente de ordin personal, am hotarat sa fac o bisericuta. Nu mi-am imaginat ca iese ceva asa de frumos."
CUMPENELE PRIMARULUI. Bulete nu s-a hotarat intamplator sa faca biserica. De-a lungul vietii a avut, cum le spune el, niste cumpene, niste incercari. Pe vremea cand nu era primar, ci prim gospodar, tehnician la ferma la IAS, a avut odata probleme cu vreo 50 de vaci, care se imbolnavisera. Parea sa nu stie nimeni ce au si nici cum sa le trateze. Daca vitele ar fi murit, ar fi fost responsabil si le-ar fi platit el. Cand nu se mai gandea nimeni ca ele si-ar putea reveni, s-a intamplat acest lucru. Dar Nicolae Bulete se rugase pentru asta. Atunci si-a spus in sinea sa ca trebuie sa faca vreodata ceva ca sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru ajutorul dat. Nu stia insa ce si nici cand. Alta data, Bulete a cumparat niste carne de vita pentru un botez in familie. Cineva a anuntat Militia, asa i se spunea pe vremea aceea, acuzandu-l ca ar fi furat carnea. Noroc ca a avut acte sa dovedeasca faptul ca nu furase nimic. Dar si atunci, in spaima controlului, a avut un gand pios catre Divinitate, promitandu-si sa faca odata ceva. Iara insa nu-i venea in minte nimic concret.
Citește pe Antena3.ro
PICTURI
"L-am intrebat pe Preafericitul Snagoveanul daca pot fi pictati in biserica si nepotii mei. Si mi-a zis ca asa e firesc, ca noi am fost ctitori si asa se procedeaza. Asa ca, iata-ne aici cu totii, imortalizati pe peretele bisericii. Pe mine nu m-a reprezentat prea bine si ziceam sa fie refacuta pictura, dar nu am avut timp sa ma ocup de asta" - Nicolae Bulete, primarul satului Schiopoaia
DAR
|
Biserica lui Nicolae Bulete are hramul "Sfantul Nicolae". Slujbele se tin vinerea, duminica si la sarbatorile mari. Slujeste preotul din Ciresanu, satul unde erau dusi mortii pana sa se faca biserica de la Schiopoaia. Enoriasii de aici, multi oameni in varsta, spun ca biserica e cel mai frumos dar pe care ar fi putut sa li-l faca vreodata cineva.
|
MOTIVATIE
|
"De ce am facut biserica? Pe langa faptul ca promisesem, au mai fost cateva motive, am vrut sa multumesc lui Dumnezeu ca a dat ascultare parintilor mei, care s-au rugat sa aiba un fecior, eu fiind al optulea copil, dar primul lor baiat. Am mai facut-o si din spirit de competitie, ca toata lumea din comuna vorbeste de unul Blagoi, care a fost primar in perioada interbelica si a facut scoala si primaria. A ramas ceva dupa el. Am zis sa ma pomeneasca lumea si pe mine. Dar, in primul rand, am facut-o pentru oameni, ca prea erau napastuiti cei din satul asta uitat de lume."
|
BILANT
|
"Eu, anual, imi fac un bilant: cate cuvinte noi am acumulat in vocabular, ce-am mai adaugat la zestrea familiei, cati prieteni mi-am mai facut, cati am pierdut, cati pot recupera, unde am gresit. Bilantul este mereu pozitiv, sa stiti. Eu trebuie sa ma ocup si de educatia satenilor si am o durere mare. Am obtinut, la Legea 76, o suta de posturi, adica o suta de oameni puteau sa manance o paine cinstita. Nu s-au inghesuit insa sa se angajeze. La ortodocsi, lenea e un pacat. E important ca sa-ti dea cineva mana sa te urci in autobuz. Ucenicii l-au ajutat pe Iisus sa duca crucea in spate, nu i-au luat-o s-o care ei."
|
COSTURI : SALARIUL PE 10 ANI
|
Intrebat la cat se ridica cheltuielile cu biserica, primarul Bulete raspunde:
"Am facut un calcul, asa estimativ. Vine cam salariul meu de primar pe 16 ani. Patru mandate.
Ca sa fiu mai exact, undeva pe la un miliard si vreo doua sute de milioane de lei. Nu am facut niste calcule exacte. Mancarea nici n-am mai pus-o la socoteala. Si, acum, nici nu mai conteaza.
E important produsul finit. Si eu zic ca e ceva sa faci o biserica pe banii tai."
|