VIATA MEA E UN ROMAN
Aura Gruescu este prima romanca intrata in Guinnes Book. Ea a fost prima femeia inginer silvic din lume.
Prima femeie inginer silvic din lume
Aurora Gruescu - "doamna padurii romanesti", asa au numit-o colegii, iar mai apoi, generatiile de silvicultori care au cunoscut-o - duce, la 90 de ani, o viata nu lipsita de peripetii. Casuta in care locuieste se invecineaza cu padurea. Padurea pe care ea a iubit-o atat de mult, incat aproape ca si-a tradat fiul pentru a fi langa ea. Mereu. Toata viata.NINA MARCU
Pe Aurora Gruescu n-am cunoscut-o la vreo sedinta a silvicultorilor romani, unde se vorbeste despre impaduriri, taieri, marcari de arbori, ci la Salonul Umorului Romanesc, eveniment organizat la Casa Memoriala "Cezar Petrescu" din Busteni.
Citește pe Antena3.ro
Padurea a fost de la inceput micul ei univers. Prin padure - sau in preajma ei - Aurora calarea, juca fotbal, mergea pe bicicleta, facea excursii, culegea flori, simtea mirosul tare al aerului primenit de respiratia copacilor. Intr-o zi, tatal ei, Chiriac Dragomir, impreuna cu alti intelectuali din sat, a adunat toti copiii de pe ulite - asa cum facea in toate primaverile - si au plecat cu mocanita sa viziteze locurile unde s-au nascut, au trait sau au luptat eroii neamului. Se aflau pe Valea Lesuntului si s-au oprit intr-o poiana, sa manance si sa se odihneasca. Atata pace, atata farmec, atata frumusete erau in acea poiana, ca Aurora, care nu avea atunci nici 10 ani, si-a spus ca nimic nu va putea inlocui, niciodata, icoana acelei paduri din inima ei. A facut in gand, nestiuta de nimeni, un legamant. Si a jurat de-atunci, fara sa stie prea bine ce e acela un juramant, sa slujeasca intotdeauna, cate zile va avea, padurea.
Dar inainte de a sti rezultatul acestui examen, care s-a afisat mult mai tarziu ca la medicina, a urmat mai bine de-o luna cursurile pentru a deveni doctor. Si, in timp ce parintii ii scriau ca vor face eforturi sa-i deschida un cabinet particular la Oituz, ca sunt mandri si ei si satul, de realizarile ei, Aurora se ofilea de dorul padurii si al mirosului de rasina. Innebunea mirosind substantele din laboratoare si cloroformul, tanjea dupa copacii care-o faceau sa se simta fericita si libera, ori de cate ori se afla in preajma lor. Asa ca, in momentul in care a aflat ca a intrat la Silvicultura, n-a stat nici o secunda in cumpana si a abandonat medicina pentru totdeauna.
PADUREANCA. La Politehnica mai luasera examenul alte patru fete, dar ele au ales chimia industriala. Numai Aurora a vrut silvicultura. Spre mirarea fetelor si, mai ales, spre indignarea baietilor - care nu mai pomenisera vreodata sa aiba printre ei o fata - , dar si spre stupoarea decanului facultatii, Vintila Stinghe. El a incercat s-o convinga pe mica lui studenta sa faca altceva, nu silvicultura, "meserie grea, pentru barbati, solicitanta, epuizanta, pe care trebuie s-o faci in teren, nu in birou", ii explica profesorul. Aurora n-a cedat. Voia sa fie inginer silvic, sa ajute copacii, sa vorbeasca mereu cu ei, sa le dea din sufletul ei, sa imprumute de la ei statura lor dreapta si maiestuoasa. Si asta a facut. Iar marea ei dragoste pentru padure a invins toate prejudecatile...
DISTINCTII
A devenit membru de onoare al Societatii "Progresul Silvic", filiala Prahova, membru de onoare al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (si singura femeie-membru al organizatiei).Aurora Gruescu figureaza in Cartea Recordurilor ca prima femeie inginer silvic si este membru de onoare al Ministerului Apei, Padurilor si Protectiei Mediului.
A fost nominalizata de "The American Biographical Institute" pentru titlul de personalitate a anului 1997 si a obtinut medalia de Argint Mare la Expozitia filatelica binationala Romania - Israel.
I-a fost dedicata si o carte, "Legamant cu taina codrilor", scrisa de ziarista Rodica Simionescu.
FRANTURI DE VIATA
S-a casatorit cu Carol Gruescu, l-au avut pe Mircea, a lucrat sub ocupatia nemtilor, a rusilor, a comunistilor la padurile ei dragi, a ramas vaduva de tanara, a locuit in Bucuresti si in Fagaras, a lucrat fara intrerupere din 1938 pana in 1973, si-a legat numele de primul plan de impadurire nationala, fixat la suprafata de 100.000 de hectare, a condus lucrarile de combatere avio-chimica a daunatorilor din padurile infestate din jurul Bucurestiului, a facut inovatii ce s-au confirmat, legate de lucrarile de mecanizare in combaterea daunatorilor, a publicat articole in Revista Padurilor. A fost, pe rand, "dusman de clasa" al noului regim, apoi expropriata, dar si decorata, apreciata, laudata. N-a fost insa niciodata membru de partid.La 16 februarie 2000 a primit o scrisoare de la vicepresedintele Societatii "Progresul Silvic", dr. ing. Cristian D. Stoiculescu, prin care i se confirma faptul ca este prima femeie inginer silvic din tara si din lume.