VIATA MEA E UN ROMAN
TATIANA STEPA - O viata pe scena, in mina si trecuta pe langa moarte
Septembrie â82-mai â85, 1.200 de spectacole pe scenele Cenaclului "Flacara". 1990-2002 - alte 1.000 cu "Totusi iubirea". In anii de pauza s-a "odihnit" la mina Lupeni incarcand vagoneti cu celebra lopata "Inima lui Stalin".
VLADIMIR IOAN
TARA MEA. Recitalul Tatianei la Congresul Spiritualitatii Romanesti, de la
Herculane
|
PLUS, MINUS, PLUS, MINUS... Bineinteles, recitatorul-sef era Adrian Paunescu, un personaj atat de controversat. Era chiar un zbir? "Raspundea de 30-40 de oameni. Fiecare cu obiceiurile lui mai mult sau mai putin ortodoxe. Daca n-ar fi fost o mana de fier, lucrurile puteau sa degenereze complet". Daca a deranjat-o ceva era poate tonul pe care bardul isi facea comentariile si dadea ordinele. Ceilalti trubaduri nu faceau exceptie, dar cine nu se adapta era liber sa plece. Deloc de neglijat era latura financiara, remunerarea interpretilor facandu-se in functie de incasari. "Care era partea fiecaruia hotara Adrian Paunescu. Dar ganditi-va ca pana in 1985 un bilet de intrare costa 25 de lei si se vindeau in jur de 30.000. Deci primeam intre 200 si 500 de lei pe seara, iar la sfarsitul lunii dadeam inapoi o parte din bani, nu prea mare, pentru diverse cheltuieli.
Pana in 1985 urcau pe scena 30-40 de artisti care interpretau cinci, sase cantece, dar dupa redeschiderea cenaclului, in â90, sub numele "Totusi iubirea", nu se mai inghesuiau atatia, iar un recital putea ajunge pana la trei ore. 180 de minute de melodii care inca adunau sute de oameni. Totusi, iubirea pentru muzica folk nu se mai numara in stadioane pline, ca inainte de Revolutie. Punctul culminant a fost spectacolul cu numarul 1.000, de la Galati, la care, timp de 13 ore, au fost prezenti cincizeci de mii de oameni. "E greu de descris sentimentul pe care il aveam atunci cand atatea voci cantau o data cu tine. Nu exista o bucurie mai mare pentru un artist". Poate, la distanta, satisfactia de a sti ca publicul era unul mai cult decat astazi si pe care Tatiana simtea ca il educa de pe scena.
Citește pe Antena3.ro
MOARTEA UNEI BOLI. O boala ingrozitoare incepuse sa o macine... "Trecerea printr-o sectie de oncologie a unui spital te intareste, daca iti compari suferinta cu a altora mai nenorociti decat tine. Spitalul este locul unde se rosteste numele lui Dumnezeu mai des ca in biserica. Si cel mai important este sa nu te lasi prada bolii." Si, daca ar fi facut-o, avea langa ea o multime de prieteni care n-ar fi lasat-o sa cada. La fel, parintii si fiul ei. De doua luni se simte mult mai bine si a revenit la serviciu: astazi casa familiei Ileana si Romuls Vulpescu, unde "face" carti si in care ne-am si intalnit. Mai mult, alaturi de Magda Puscas, cu care a infiintat grupul Partaj, va scoate in aceasta primavara un nou album, pe langa cel din 2003, intitulat "Treisprezece clipe", iar in toamna inca unul. "Am energie sa fac tot ce mi-am propus. Boala mea este una cu care trebuie sa te lupti, si eu ma lupt, si n-am sa ma las invinsa". Tatiana a trecut prin atatea, ca n-am avut loc sa le povestim in amanunt: tatalui ei i s-a amputat un picior in urma cu cateva luni, unui frate, emigrant in Ungaria, i-a murit fiul nu suficient de demult ca ranile sa se inchida. Un divort dupa care nu s-a mai recasatorit. Si cu toate acestea are o fire vesela, este increzatoare in viitor si plina, plina de speranta! Doamne-ajuta!
|
REALITATE
"Cenaclul Flacara a fost cea mai completa scoala a vietii. Prin â80 si ceva am fost cu Paunescu sa dam un spectacol pentru cei inchisi la Jilava. Cand i-am vazut pe acei oameni lipsiti de libertatea pe care noi o aveam din plin si bucuria pe care o traiau privind la noi, m-a podidit plansul. Gardienii, care ar fi trebuit sa-i pazeasca pe detinuti, erau mult mai atenti la ce se intampla pe scena decat la "obiectul lor de activitate". Dupa recitaluri, comandantul inchisorii m-a tras deoparte si m-a intrebat:"Daca unul dintre astia v-ar prinde pe strada si v-ar da in cap apoi v-ar viola, tot asa de impresionata ati fi?" Dupa asta m-am mai trezit la realitate" Tatiana Stepa - artista si muncitoare in mina |