x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Umbra lui Bill Gates

Umbra lui Bill Gates

02 Mar 2005   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
SANSA - Lucreaza la Microsoft pe mii de dolari; uneori, da nas in nas chiar cu regele informaticii A plecat din Romania in 1996 pentru ca nu-i ajungeau banii - castiga 250.000 de lei pe luna si sotia sa ajunsese somera. Acum, Radu Costel are un salariu de aproape 10.000 de dolari si se numara printre oamenii de incredere ai celebrului Bill Gates.
CRISTINEL C. POPA

SANSA. Bafta lui a fost curiozitatea americanilor de la Microsoft, care in 1996 s-au decis sa treaca si prin Bucuresti
Nu este posesorul unei retete miraculoase: a fost un elev silitor in Romania, cu mare dragoste pentru matematica, a absolvit facultatea de informatica cu 10 pe linie (in afara unui "ghinionist" 9 la... geometrie descriptiva!) si a dovedit capacitatea de a trece un test de recrutare initiat de emisari ai Microsoft la Bucuresti, acum opt ani. A fost printre putinii norocosi admisi sa lucreze chiar la Redmond, Seatle, sediul societatii. Este un mic geniu al informaticii, dar nu-i place sa faca tam-tam pe chestia asta, pentru ca nu vrea decat sa duca in continuare o viata lipsita de griji. Asa cum si-a castigat-o in America visurilor sale si ale multor romani.

SEF DE PROMOTIE. Daca in 1996 se imprumuta la parinti de bani pentru a cumpara mancare, acum isi permite sa mearga cu masina preferata, un BMW de ultima generatie, sa schieze in Elvetia sau in Canada, aproape de Vancouver, la circa 100 de mile de vila proprietate personala, cumparata recent chiar la Redmond, locul unde isi are sediul si firma la care lucreaza - Microsoft Corporation.

Pentru a ajunge aici, Radu Costel a studiat cu seriozitate inca de mic. Viitorul informatician s-a nascut acum 44 de ani la Iasi intr-o familie de conditie obisnuita. Inca din scoala primara s-a dovedit priceput la matematica. In clasa a IV-a avea deja publicate in revista "Gazeta matematica" zeci de probleme si exercitii rezolvate. Insa nu a urmat la gimnaziu un profil deosebit - a ales cu modestie energetica si a absolvit liceul iesean cu profil electro-tehnic "Tehnoton". Pe parinti i-a surprins cand a ales pentru facultate informatica.

"Mergea in fiecare duminica la pregatirile efectuate gratuit de profesorii de la aceasta facultate. A intrat din prima cu bursa si a terminat facultatea ca sef de promotie. Are si talent, dar cred ca mai degraba a reusit pentru ca a muncit cu placere - iubea foarte mult ceea ce facea si acelasi lucru il caracterizeaza si astazi", marturiseste Constantin Radu, tatal informaticianului.

COMPETITIA "MICROSOFT". La terminarea facultatii, in 1985, s-a angajat pentru scurt timp la IRUC Bucuresti, apoi a fost detasat mai aproape de casa, la Pascani. Apoi, a lucrat la Institutul de Tehnica de Calcul, dupa care a intrat in invatamantul universitar, unde a urcat pana la gradul de lector. In 1996, americanii de la Microsoft au recrutat tinere talente in Europa de Est, mai intai la Praga si Budapesta, dupa un scurt popas facut la Moscova. "Vazand ca printre admisii de la testul efectuat in capitala Ungariei s-au numarat si patru romani, americanii au hotarat ca n-ar fi rau sa treaca si pe la Bucuresti. Asa a fost admis si invitat fratele meu, alaturi de altii, la interviu in Statele Unite. Acolo el a primit OK-ul mult asteptat", povesteste Liliana-Cristina Ciocan, sora lui Costel, si ea absolventa de Informatica. Cei de la Microsoft i-au platit biletele de avion si i-au propus initial un salariu de 3.500 de dolari.

Costel si sotia lui au fost asteptati pe aeroportul din Seattle si condusi cu masina intr-un imobil cu apartamente ale firmei, unde, timp de 3 luni, li s-a asigurat cazarea gratuit - ei trebuiau sa achite doar intretinerea. De asemenea, aveau la dispozitie si un mijloc de transport pentru care era nevoie sa cumpere doar combustibil. "A promovat rapid in cadrul firmei, asa ca salariul i-a crescut. Cu ajutorul creditelor a reusit sa-si cumpere o casa foarte frumoasa. Are acum si doua autoturisme, o Toyota si un BMW, si isi petrece concediile la Miami sau in cele mai frumoase orase ale Europei: Paris, Londra, Berna, Spania. Si, bineinteles, vine si in Romania", a mai spus Liliana.

CULTUL MUNCII. "Costel s-a imbogatit in America cu o gramada de lucruri, nu numai din punct de vedere material, insa a ramas acelasi om - tine la lucrurile pe care le face, e un frate generos si e respectuos cu toata lumea". Referitor la americani si spiritul muncii, care ii caracterizeaza, tatal lui Costel isi aminteste ce i-a povestit fiul sau. "Nu cu mult timp in urma, dupa munca pe branci din timpul saptamanii, week-end-ul era dedicat exclusiv odihnei. Acum insa are o casa frumoasa, cu gradina, si trebuie sa se ingrijeasca de iarba, de flori, de ce mai are el prin curte. Spunea ca americanii nu stau o clipa locului - muncesc tot timpul, uneori si sambata sau duminica. Acolo, daca mergi prin oras in timpul saptamanii, nu intalnesti pe nimeni. Numai la noi poti ajunge in Piata Unirii in toiul unei zile de munca si n-ai unde sa arunci un ac. La ei e pustiu, pentru ca se munceste serios. De aceea poate au ajuns acolo unde au ajuns", spune Constantin Radu.

BORS RUSESC. Americanii parca nu mai au timp pentru nimic, nici pentru a manca, ca sa nu mai vorbim de prepararea hranei. Ca sa mai aline din dorul dupa bucatele de acasa, Costel gateste la sfarsit de saptamana. Mai are si alte pasiuni: canta si la pian, aceasta pasiune fiind descoperita relativ recent, se ocupa cu gradinaritul sau cu... preparatul cocktail-urilor. "Face friptura la tava, racituri, ciorba cu bors, atunci cind il gaseste, dar s-a adaptat si la curcanul americanesc", mai precizeaza barbatul. Pentru a-si procura ingredientele necesare incropirii felurilor romanesti, Costel s-a invatat sa mearga sa cumpere de la un magazin cu specific rusesc. Acolo gaseste in special bors, dar si varza murata pentru sarmalute... Cu toate acestea, si el, si sotia, dar si fiica lor, scolarita, marturisesc cu mana pe inima ca duc dorul oualor de tara, cu gust adevarat, si al legumelor aromate crescute in gradina, fara ingrasamant, fie el si natural.

NOSTALGIE. Are o familie fericita, o casa frumoasa, doua masini; dar duce dorul verzei calite, al borsului de gaina

DORUL SI MILA... Cu toate ca se afla la mii de kilometri de tara, parintii nu-i duc dorul atat de tare cum s-ar presupune. Tatal sau precizeaza ca le-a spus inca de la inceput, cand a fost sa plece, ca prefera sa le planga de dor "decat de mila". La cel mult doua saptamani vorbesc la telefon, iar aproape lunar Costel le trimite pachete cu cadouri, haine si bani. Iar la fiecare doi ani, el vine in tara, impreuna cu familia. O saptamina stau la parintii lui Costel, o alta la socrii si alte doua sau cat timp le mai ramane din concediu colinda Europa. "Vorbim mai mult despre ale noastre. Prea putin despre activitatea lui concreta de la Microsoft, pentru ca si acolo exista niste secrete de serviciu. Noi acum ii stim gusturile si ii intampinam cu varza calita, bors de gaina facut taraneste, sarmalute si altele."

Insa Costel Radu nu si-a uitat prietenii din Iasi; cand vine in oras, el merge pe la facultate si se intalneste cu fostii colegi de serviciu. Actualul decan al Facultatii de Informatica, institutie de unde Costel a plecat la Microsoft, are numai cuvinte de lauda la adresa sa.

"Mergem prin oras, mai comentam ce cladiri au aparut, care s-au mai demolat, ce s-a schimbat. Asa isi incarca el bateriile, pentru ca, intors la Redmond, sa poata da maximum de randament, cum i se cere la firma si cum de altfel se procedeaza peste tot in Statele Unite", precizeaza sora lui Costel Radu - romanul din umbra lui Bill Gates, un iesean care se mandreste cu Facultatea de informatica absolvita in Iasi, un orasel parca din ce in ce mai sarac din sud-estul Europei. Un sud-est al Europei care reprezinta noua pepiniera de cadre a Microsoft, un taram de vis al head-hunter-ilor mai mult sau mai putin declarati.

DESTINf "Costel s-a imbogatit in America cu o gramada de lucruri, nu numai din punct de vedere material, insa a ramas acelasi om - tine la lucrurile pe care le face, e un frate generos si e respectuos cu toata lumea" - Liliana-Cristina Ciocan sora lui Costel Radu

GATES - UN SEF IDEAL
Treptat, Costel a capatat increderea conducerii firmei care l-a desemnat drept sef al unui colectiv ce lucreaza la diferite proiecte importante in cadrul firmei, evident legate de programe de calculator. Concret, ieseanul Costel Radu din Iasi a devenit alaturi de zecile de romani, indieni, chinezi, ucraineni, cehi si alte nationalitati, o rotita fiabila, eficienta, in uriasul angrenaj al celei mai mari companii de soft din lume. Referitor la Bill Gates, sora sa povesteste ca fratele sau l-a intalnit intamplator in cateva randuri la firma. "Este o persoana extrem de draguta, deschisa, tine legatura cu personalul, bineinteles la anumite niveluri, este, intr-adevar, intr-un cuvant, un om de "miliarde". Inclusiv in dolari, cum stie toata lumea".
×