x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Urmasul lui Dracula face opere rock

Urmasul lui Dracula face opere rock

08 Ian 2005   •   00:00

Stefan Brandes este urmasul lui Dracula. Iubeste mitul Dracula, promoveaza tot ceea ce este legat de acest personaj si initiaza festivaluri medievale.

ROXANA I. ANCUTA

INITIATOR. Stefan Brandes a infiintat Centrul de recuperare psihomotorie cu ajutorul calului
Inaintea intalnirii, pentru interviu, cu Stefan Brandes, m-am gandit ca poate n-ar strica sa-mi pun niste catei de usturoi in buzunar. Iar la sediul fundatiei sale, Dracula Society, ma asteptam sa vad ancorate peste tot tablouri cu Dracula, canini insangerati, pelerine negre si panze imense de paianjen. Nici vorba de asa ceva. Lasand gluma la o parte, acest om, descendent pe linie materna din voievodul Mihnea Voda cel Rau, urmas al Draculestilor de Sintesti, este multi talent. Muzician, scenograf, cascador, actor, regizor, scriitor si mare pasionat de tot ceea ce inseamna Dracula. Este detinatorul protectiei de marca pentru denumirea "Dracula" pentru absolut toate clasele de produse si servicii aflate in grija Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci. Stefan Brandes promoveaza fara incetare adevarata imagine a lui Dracula. Le vorbeste strainilor despre ce a insemnat acest personaj si cine este el de fapt. "In primul rand, doresc sa impun adevarul istoric. Cunoasterea adevarului despre familia Draculestilor". In Romania, Brandes organizeaza festivaluri medievale cu parfum de epoca adunand la un loc zeci de actori, cascadori, cai si costume stralucitoare. Numele lui Brandes poate fi asociat cu Festivalul de la Sighisoara localitate unde s-a nascut, cu prima scoala de cascadorie din Romania, dar si cu infiintarea Centrului de recuperare psihomotorie cu ajutorul calului. "Domeniul meu de baza sunt festivalurile medievale. Nu ma bag peste altii. Ce ma intereseaza: Dracula, Transilvania, Medievalul. Pe aceste trei lucruri le promovez. De asta, in 2005, impreuna cu teatrul ARIEL, organizam la Valcea Festivalul National al Obiceiurilor Istorice".

LA FILMARE. Alaturi de actorul Stefan Velniciuc intr-o pauza

DRACULA - BAU-BAU-UL AMERICANILOR. "Dracula nu a fost vampir. De unde a pornit aceasta legenda? Totul a inceput in 1897, cand Bram Stoker publica romanul «Dracula». El venea ca urmas pe linie scriitoriceasca a lui Jules Verne, care la randul lui a scris, neintamplator, cinci carti care aveau ca tematica Transilvania. Una dintre ele, «Castelul din tinutul Fagarasului» n-a fost tradusa in romaneste nici astazi. Era moda romanului gotic. In «Dracula» Stocker promoveaza un personaj comercial, fara legatura cu personajul istoric Vlad Tepes Dracula. Romanul a avut un succes absolut fabulos. Din 1897 si pana astazi s-a tiparit in tiraje mai mari decat s-au tiparit bibliile in suta asta de ani. Dupa cartea lui s-au facut peste 1.000 de lungmetraje, mii de filme documentare de televiziune, mii de spectacole. Mitul a luat amploare si a ajuns sa reprezinte o treime din folclorul anglo-american. Pentru englezi sau pentru americani «bau-bau» este Dracula".

"Mediatizarea lui Dracula, acest personaj sanguinar, o fac scrierile sasesti, apoi cele slavone. Vlad Tepes, nici pe departe n-a fost un pui de ingeras. In epoca, varul lui, Stefan Cel Mare, a tras in teapa mult mai multi oameni decat Vlad".

DE DRAGUL TURISTULUI. "Toata lumea spune Bran - castelul lui Dracula. Nu este adevarat. Nici o secunda el n-a putut sta acolo. De ce? Castelul a fost construit de brasoveni. Era in stapanirea brasovenilor, cu care el, in epoca, era dusman de moarte. Este un fals istoric perpetuat si in zilele noastre din interese pur tursice. Nu e atestat nimic legat de Bran. Dar, pentru ca este un castel in stare buna, apropiat de Bucuresti cei din turism l-au impus ca fiind castelul lui Dracula. In 1920 castelul intra in stapanirea lui Ferdinand pentru ca brasovenii i-l fac cadou. Regele l-a dat cadou Reginei Maria si a devenit resedinta lor de vara".

Brandes, scenograful filmului "Triunghiul mortii", impreuna cu Banica Jr. si Mihai Constantin in poligonul Mihai Bravu

CINE ESTE BRANDES? S-a nascut la Sighisoara acum 50 de ani, oras unde a initiat in 1992 "Festivalul de arta medievala". Este absolvent al Facultatii de Arte Plastice "N. Grigorescu", din Bucuresti. Producator si initiator de evenimente speciale precum "Festivalul Cetati Transilvanene" din Sibiu si "Cavalcasa" din Fagaras. A organizat spectacole "monument turistic" de genul operelor rock, manifestari complexe de muzica, dans, teatru, cascadorie si proiectii video. Posesor de recuzita, armament si costume de epoca (peste 200), pentru realizarea de filme si evenimente speciale precum si al unei instalatii de sunet performante. A participat la realizarea mai multor filme ca regizor, scenograf, pictor de costume, scenarist, cascador sau producator alaturi de Sergiu Nicolaescu. Este realizatorul in coproductie cu Match Movie-Italia al serialului pentru copii "Aventuri la Dracula" - 24 de episoade. A scris sase carti, evident, toate au ca tema mitul lui Dracula.

Anul acesta, intentioneaza sa organizeze la Ramnicu Valcea, impreuna cu teatrul Ariel, Festivalul National al Obiceiurilor Istorice. "Va fi o sinteza a tot ceea ce exista medieval la nivel de Romania. Acum lucreaza la opera rock "Mircea cel Mare", interpretata de singurul grup vocal instrumental feminin "Re-belele Transilvaniei". Acest grup de rock medieval a fost "inventat" de Brandes, dupa ce a contribuit substantial la lansarea formatiei de acum celebre "Vama Veche".

MENTOR - SERGIU NICOLAESCU. "Norocul meu a fost Sergiu Nicolaescu care m-a trimis pe banii filmelor, pe timpul lui si pe al meu in biblioteci sa studiez tot ce tinea de istoria medievala a romanilor. Constantin Rezachevici si Adrian Silvan Ionescu de la Institutul de Istorie «Nicolae Iorga» sunt istorici pentru care am cel mai mare respect. Acestia sunt doi dintre profesionistii in care am cea mare incredere pentru ca militeaza pentru adevar, indiferent de conjuncturi politice.

Si astazi o parte din istoricii romani sustine ca arhiva familiei Kemeny (inrudita cu Draculestii de Sintesti-Banat) ar fi disparut in timpul evenimentelor de la 1848. Sute de astfel de documente sunt inca in posesia mea si alte sute le-am donat istoricului clujean Ioan Chindris".

Documente autentice si obiecte de familie care atesta descendenta lui Stefan Brandes din familia Draculestilor de Sintesti au fost expuse la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti in 1986 cu ocazia lansarii cartii si discului ,"Transilvania - Tara Lupilor".

In 1987, la sala Dalles, Stefan Brandes, Adrian Silvan Ionescu si academicianul Balaceanu Stolnici au fost o parte din amfitrioni unei conferinte omagiala dedicata lui Vlad Tepes Dracula, la implinirea a 100 de ani de la publicarea romanului "Dracula" a lui Bram Stoker.

CASTELUL LUI BRANDES
Teoretic, Stefan Brandes ar trebui sa fie un om foarte bogat. Doar este detinatorul unui castel adevarat. Din pacate, nu este chiar atat de instarit, deoarece cladirea cu pricina este absolut daramata. Pentru reconstructie trebuie sume imense de bani si o munca indelungata, avand in vedere faptul ca acesta trebuie pur si simplu reconstruit. Castelul Banffy-Kemeny din Luncani (judetul Cluj) dateaza din secolul al XIII-lea, de cand a suferit diverse modificari. In secolul al XVIII-lea a avut loc ultima mare renovare a lui. Dupa aceea, Banffy-Kemeny a fost sediul CAP, gradinita si depozit de cereale. Acum nu mai e nimic...Anul trecut, aici au avut loc filmarile pentru o productie romano-engleza, avand ca subiect viata reginei Mariei Stuart. "La Banffy-Kemeny au copi-larit si Stefan cel Mare si Vlad Tepes. Acest castel a fost stapanit de Ioan Kemeny, fost principe, care, ajutat de Mihnea Voda, a reusit sa scape de robia tatarilor", spune Brandes.
×