Ministerul Economiei a schimbat conducerea Transelectrica: Andrei Gabriel Benghea-Mălăieş l-a înlocuit pe Marius Mateescu, în vreme ce Gabriel Gheorghe este noul şef al consiliului de administraţie, în locul lui Mircea Ciopraga.
În luna mai, Mateescu a preluat funcţia de director general al Transelectrica de la Octavian Lohan. Mateescu fusese anterior şeful Direcţiei Planificare, Dezvoltare RET şi Accesare Fonduri Europene şi fusese adus în companie de un alt director general, Horia Hăhăianu.
Mateescu urma să fie director intermediar, până la aducerea managerilor profesionişti în condiţiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Acest act normativ fusese convenit cu Fondul Proprietatea şi reglementa numirea directorilor şi a membrilor CA. Numirile de manageri profesionişti au fost impuse de către Fondul Monetar Internaţional.
Lohan fusese numit în februarie director general, în locul lui Horia Hăhăianu. Acesta din urmă a fost revocat la solicitarea premierului de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu, pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile. Presa a scris că Mateescu era mâna dreaptă a lui Hăhăianu. Acesta a fost adus în 2009 la conducerea Teletrans, filiala de comunicaţii a companiei. Tot în 2009, Hahaianu l-a adus pe un post de director tehnic pe Marius Mateescu. La nici o lună de când Hahaianu a preluat conducerea Transelectrica, Mateescu a fost numit director de investiţii al transportatorului de electricitate.
Scurgeri de bani
Jurnalul Naţional a scris de mai multe ori despre banii care se scurg din Transelectrica prin intermediul filielei SMART, care se ocupă de mentenanţă şi întreţinere.
Ministerul Economiei dorea în 2010 integrarea SMART în cadrul Transelectrica pentru economisirea de bani, ca urmare a creşterii costurilor. Instituţia argumenta atunci că "din analiza evoluţiei cheltuielilor în perioada 2007-2009, pentru următorii cinci ani, pentru aceste categorii de acţiuni de mentenanţă se preconizează cheltuieli de circa 50.000.000 lei". În nota de fundamentare se argumenta că prin fuziune se va prelua o activitate importantă pentru siguranţă în funcţionare a sistemului electroenergetic de transport, se va atrage personal calificat şi se vor reduce anumite costuri de mentenanţă. Numai că la începutul acestui an Transelectrica a semnat cu SMART un contract pe trei ani, până în 2015, pentru suma de 361,34 milioane de lei. Contractul a fost motivat prin realizarea de lucrări strategice în instalaţiile aflate în gestiunea Transelectrica. Mai departe, SMART subcontractează o serie de lucrări către alte firme. Ziarul "Curentul" a publicat în luna iulie un astfel de contract acordat unor firme legate de mai multe partide.
Inclusiv Fondul Proprietatea a cerut detalii despre lucrările de mentenanţă şi era nemulţumit de scăderea profitului.
Decalare
Termenele iniţiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru începutul acestui an, dar au fost decalate aproape lunar. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma, la începutul lunii iulie, că procedurile de numire a noilor conduceri la companiile Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Transelectrica vor fi încheiate până cel târziu la 25 iulie.