x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Lada de zestre: Oltenia - Avem povesti adevarate

Lada de zestre: Oltenia - Avem povesti adevarate

de Loreta Popa    |    16 Iul 2006   •   00:00

O oprire in Oltenia iti dovedeste ca mai exista oameni care sa te intampine, harnici si priceputi, asa ca sentimentul ca exista la noi si locuri binecuvantate nu pare deloc o exagerare.

Oltenia - Avem povesti adevarate
PAINE. Muzeul Satului din Bucuresti pastreaza la loc de cinste celebrul test pentru copt painea

O oprire in Oltenia iti dovedeste ca mai exista oameni care sa te intampine, harnici si priceputi, asa ca sentimentul ca exista la noi si locuri binecuvantate nu pare deloc o exagerare.

Inca un adevar despre aceasta zona a tarii este acela ca femeile de aici tes singure sau cu ajutorul unor persoane mai iscusite din sat covoarele sau stergarele asa cum doreau. Participa la modul concret la realizarea acestora. Profesorul Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu, ne-a spus ca fiecare femeie cunoaste tehnica si tipurile de tesatura specifice locului. Modelele sunt transmise din generatie in generatie, fara sa fi fost realizate dupa un desen scris, fiind o colaborare creatoare a mai multor minti. Tesaturile oltenesti folosesc fire din lana oilor din localitate sau localitatile invecinate. Lana provine de la oile din rasa turcana, cu fir lung, rezistent si aspru.

FRUMUSETE. Lucratura iilor oltenesti, o minune

ITE. Costumul oltenesc este compus din camasa (ie) cu poale, bogat brodata, cu campii ornamentali dispusi pe maneca in altita, incret si rauri, pe piept si pe poale. Formele geometrice domina camasile oltenesti. Broderiile sunt realizate cu fir de bumbac, arnici, colorat: rosu, negru, visiniu, oliv. Peste camasa, femeile poarta doua catrinte in fata si spate. In sudul Olteniei si Mehedinti se poarta valnic, fusta cu pliuri din tesatura cu alesaturi. Ele sunt prinse in talie cu bete tesute din lana in mai multe ite. Pentru costumul de sarbatoare sau ocazii festive, capul este acoperit cu o frumoasa marama lunga, tesuta din borangic, cu alesaturi, uneori cu o structura ajurata.

ODINIOARA. Candva in Bucuresti, oltenii erau la fiecare colt de strada

PASARI. Scoarta, ca piesa autentic populara din Oltenia, se compune din doua foi si este tesuta in doua sau patru ite, cu spata si aleasa printre fire. Pe scoartele oltenesti apar adesea pasari, animale si diferite personaje. Contributia femeilor care interpreteaza intr-o maniera originala aceste modele este majora. Pasarile de pe scoartele din Oltenia sunt legate de fauna specifica locala: pupaza, cucul, gainusa, rata, gasca si curcanul. Pasarea este mai frecventa in ornamentatia scoartelor din judetul Dolj si apare in decorul chenarului. Ca o caracteristica a tesaturilor din sudul Olteniei, apar frecvent in combinatie culoarea rosie cu cea albastra si alba, dar si culoarea verde in combinatie cu galbenul. Costumul barbatesc se distinge prin camasa din panza de bumbac cu gulerul, pieptul si mansetele bogat brodate. Compozitie decorativa de pe pieptul camasilor barbatesti, sirurile de ornamente colorate pot alterna cu ajururi albe. Intregul ansamblu al portului popular oltenesc este completat de piesele realizate din dimie, stofa alba de factura rustica tesuta din lana. Pentru costumul femeiesc, amintim giubelele (veste lungi fara maneca), cu broderii policrome, sau sumanele (haine cu discrete aplicatii de snur negru). Acestea din urma sunt prezente si in costumul barbatesc.
×
Subiecte în articol: lada de zestre