x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Adrian Ghenie și o întreagă colecție de artă Jules Perahim, în prima licitație de artă contemporană a anului

Adrian Ghenie și o întreagă colecție de artă Jules Perahim, în prima licitație de artă contemporană a anului

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Feb 2021   •   16:05
Adrian Ghenie și o întreagă colecție de artă Jules Perahim, în prima licitație de artă contemporană a anului

136 de lucrări vândute la marile case de licitații din întreaga lume, 9 milioane de dolari pentru cea mai scumpă operă de artă, un total de 88 de milioane de dolari vânzări în licitații și locul 44 în Top 1.000 artiști contemporani internaționali – sunt rezultatele înregistrate de artistul român Adrian Ghenie, în ultimele 2 decenii, potrivit unui raport realizat de Artprice.

Creațiile contemporane semnate de Adrian Ghenie ating cote înalte, la nivel internațional, însă nici piața românească de artă nu face excepție, plasându-l în topul artiștilor contemporani cu recorduri în fiecare sezon. Doar anul trecut, au fost vândute prin licitațiile organizate de Artmark 6 lucrări semnate de Adrian Ghenie, din care 5 realizate în perioada sa românească de creație (actualmente artistul locuind și creând la Berlin).

În prima Licitație de Artă Postmodernă și Contemporană, din 18 februarie, artistul Adrian Ghenie este prezent, în mod excepțional, cu 2 opere de artă de mari dimensiuni. „Nova", purtând numele exploziei stelei care devine mai strălucitoare, pentru ca apoi să revină la forma inițială, ne înfățișează un univers în dezintegrare și renaștere totodată; lucrarea, realizată în 2005, are un preț de pornire de 50.000 euro. Cea de-a doua lucrare semnată Ghenie, „Untitled", aparține unui ciclu din anii 2000, expus inițial la Centrul Cultural Sindan din Cluj, ce propunea, prin ansamblul lucrărilor componente, o mitologie personală, pornind de la încărcătura semantică a unor obiecte-cheie, precum îngerul, scoica, roaba și simboluri ale timpului. Lucrarea are un preț de pornire de 40.000 de euro.

Operele lui Adrian Ghenie, alături de alte aproximativ 200 de creații semnate de valoroși artiști români cu cotă internațională – Brâncuși, Cădere, Brauner, Baba, Perahim, pot fi vizionate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, până în ziua licitației, peste o săptămână, joi 18 februarie.

 

Africa-Paris-Lisabona-București

Este traseul parcurs de ciclul de opere relizate de artistul Jules Perahim la începutul anilor 1970, în Africa, prezentate mai târziu în expoziții celebre la Paris și Lisabona, iar în prezent la București sunt scoase la licitație săptămâna viitoare.

Invitat de prietenii Elena și George Vanci, Jules Perahim avea să descopere în anul 1972 mult îndepartata Africă. Locuri precum Tanzania, Kenya sau Zambia îi vor produce o uriașă impresie, motiv pentru care în urma acestei experiențe, artistul va realiza o întreagă serie de picturi, guașe și desene, reunite un an mai târziu, în 1973, în cadrul expoziției sale personale de la Galeria „Mony Calatchi” din Paris. Expoziția va fi dedicată soției artistului, Marina Vanci, cât și lui Vasco de Gamma, lui David Livingstone și lui Raymond Roussel, supranumiți de Perahim „inventatorii” Africii. La mijlocul anilor 1970, Jules Perahim organizează la Lisabona o expoziție personală cu întreaga colecție de opere, care este cumpărată în întregime. Achiziția a fost făcută de doctorul și  colecționarul portughez N. Caleiras.

Întreaga colecție de opere semnate de Jules Perahim, din ciclul 1972, sunt scoase la vânzare în cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană, pe 18 februarie. Lucrările evocă experiența fundamentală legată de călătoriile artistului în Africa, care au lăsat urme adânci în noua sa creație. „Conflict”, „Călători”, „Animale exotice”, „Îmbrățișări”, „Himere”, „Apostolii noului mileniu”, sau „Dialog în oglindă” sunt opere în care se regăsesc alături animale extravagante, obiecte sau plante în proiecții fantastice și care au un preț de pornire de doar 2.000 de euro fiecare.

Ciclul de opere realizate în 1972 este completat, în licitație, de lucrări realizate un deceniu mai târziu de Jules Perahim - „Zori de zi” sau „Le vol” au un preț de pornire de 1.500, respectiv 2.000 de euro. Totodată, cea mai valoroasă operă a artistului Jules Perahim, din licitație, realizată în 1973, este „Le Gala des Incomparables”. Opera, cu prețul de pornire de 4.000 de euro, a participat în același an la „Expoziția de picturi și guașe” în cadrul Galeriei „André François Petit” din Paris. Întreaga colecție poate fi vizionată la Palatul Cesianu-Racoviță, alături de aproximativ 200 de lucrări de artă contemporană semnate de Brâncuși, Ghenie, Brauner, Cădere, Baba, Bălașa, Bernea, Câlția, Piliuță, Aftene sau Fikl, până joi, 18 februarie, când va avea loc, online, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană.

×
Subiecte în articol: galerie de arta