x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 'Marianne - muză a creatorilor' la MNAR

'Marianne - muză a creatorilor' la MNAR

de cristina stamatescu    |    23 Mar 2011   •   14:45

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), împreună cu Agenţia Arts Talents, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei în România organizează  începând cu 26 martie o inedită expoziţie cu titlul “Marianne - muză a creatorilor”.

Figura alegorică a valorilor statului francez înca din 1792, Marianne este un simbol important pentru poporul francez, reprezentările acesteia evoluând în funcţie de epocă. De la busturile clasice prezente în aproape toate instituţiile statului, la celebra reprezentare din tabloul lui Delacroix - “Libertatea călăuzind poporul” şi până la prezenţa astăzi pe monede şi pe logo-ul oficial al guvernului francez, Marianne este un personaj actual care continuă să inspire numeroşi creatori din lumea modei, a cinematografiei şi a artelor spectacolului.

La MNAR vor fi expuse 26 de schiţe în guaşă, realizate de creatorii de costume Alfred Choubrac şi Minon la începutul anilor 1900 pentru studiourile de film Pathé şi Gaumont, care ilustrează o Marianne diferită de reprezentările tradiţionale. Alături de lucrările de grafică, expoziţia prezintă şase rochii semnate de şase creatori talentaţi - Lefranc Ferrant, Margareth & moi, Stéphanie Renoma, Katherine Pradeau, Edward Achour şi Repetto.

În pandant cu rochiile designerilor francezi, expoziţia include şi creaţiile vestimentare ale unor autori români de succes: Wilhelmina Arz, Claudia Castrase, Lena Criveanu, Kristina Dragomir, Cristian Samfira, Florin Dobre, George Neagu, Iris Şerban şi Adelina Ivan.

Expoziţia, concepută de Didier Jovenet şi Romain Leray face parte din seria evenimentelor desfăşurate cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei (20 martie) fiind   inclusă în manifestările din cadrul Festivalului de Modă Pasarela.

×
Subiecte în articol: mnar