x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 5 piese scurte, tablou compozit

5 piese scurte, tablou compozit

de Roxana Vintila    |    16 Noi 2007   •   00:00
5 piese scurte, tablou compozit

Ieri s-a incheiat Festivalul Naţional de Teatru. Unul dintre cele mai apreciate spectacole a fost "5 piese scurte", in regia lui Alexandru Dabija. Minute de aplauze pentru actorii desprinşi şi prinşi in absurdul-comic ionescian.



Ieri s-a incheiat Festivalul Naţional de Teatru. Unul dintre cele mai apreciate spectacole a fost "5 piese scurte", in regia lui Alexandru Dabija. Minute de aplauze pentru actorii desprinşi şi prinşi in absurdul-comic ionescian.


Regizorul şi trupa Teatrului Odeon au aranjat "5 piese scurte" (Eugène Ionesco) pentru a redescoperi o lume in care trăim de mai bine de o sută de ani: cinci fragmente de cotidian - "Il cunoaşteţi?", "Salonul auto", "Guturaiul oniric", "Lacuna" şi "Fata de măritat". Domni şi doamne, tineri şi domnişoare, falşi academicieni, o menajeră, un vănzător, oameni-maşini! Acestea sunt rolurile interpretate de Antoaneta Zaharia, Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Mircea Constantinescu, Gelu Niţu.


ABSURDUL NOSTRU. Spui Ionesco şi defineşti teatrul absurdului. Cel puţin acesta e clişeul! Spui "5 piese scurte" in regia lui Dabija şi te trezeşti cu note profund comice, de zici că e vorba de "curat" Caragiale! O intălnire dintre "o cunoaşteţi, ii cunoaşteţi sau nu-i cunoaşteţi"?, dar nu se ştie pe cine, transformată intr-un delir erotic, un salon auto fără maşini, dar cu oameni in roluri de automobile, o farmacie cu un doctor pe care-l cheamă Doctor, dar care nu e doctor, alături de o farmacistă care-şi atrage clienţii prin medicamente de tip feminin, un "doctor honoris causa" pică bacul şi de vină sunt profesorii, cumpărături şi discuţii despre tineretul din ziua de azi, o fată-băiat care are o carieră de dactilograf, tocmai bun(ă) pentru măritat. Aceasta e povestea care alcătuieşte tabloul suprarealist pentru cele 5 piese desprinse dintr-un absurd ionescian, plin de umor!


După 17 ani

Fenomenul Teatrul Masca a fost una dintre noutăţile absolute de anul acesta ale FNT. După 17 ani de cvasiignorare din partea autorităţilor şi criticii, trupul şi sufletul acestui teatru surghiunit, Mihai Mălaimare, intră in normalitate. Commedia dell arte - măşti şi caractere, "Napoleon iese, urmărit de iepuri", lansarea volumului "Şansa", Oraşul de sub oraş, Descoperirea propriului clovn şi fabulosul spectacol "Actorul", de aseară, au fost tot atătea motive de bucurie pentru actori şi spectatori.
Claudia Dăboveanu

×
Subiecte în articol: arte