x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Academie de muzică după ureche

Academie de muzică după ureche

de Oana-Maria Baltoc    |    02 Iun 2009   •   00:00
Academie de muzică după ureche

A doua ediţie a Festivalului Tzig'N'Jazz, desfăşurată la Paris între 26 şi 28 mai, s-a încheiat cu promisiunea realizării unei "academii de cântat după ureche", după cum ne-a dezvăluit organizatorul evenimentului, Alain Predoi.



"Intenţionez să înfiinţez primul Conservator internaţional unde se va preda numai la ureche, pentru că muzica o înveţi întâi cu urechea, abia apoi citeşti şi partitura. Va fi o academie de muzică tradiţională ţigănească, acest lucru însemnând însă că se vor interpreta mai multe stiluri: flamenco, jazz manouche, muzică la ţambal şi nai, şi asta pentru că muzica ţigănească vine din toate colţurile lumii.

Accentul se va pune pe talentul nativ, pentru că sunt zeci de artişti care ştiu două note, dar îţi pot cânta două ore." Academia ţigănească şi-a găsit deja pedagogii, toţi ţigani, reuniţi într-un grup intitulat Maestro Rom. Cel mai probabil, ucenicii vor intra în sălile de curs în septembrie 2010. Pe de altă parte, s-ar putea ca în curând Festivalul Tzig'N'Jazz să ajungă şi în România, spune Alain Predoi:

"Poate ca este timpul să oferim publicului român şi altceva decât manele. A fost o modă, este de înţeles, dar trebuie schimbată mentalitatea. Iar partenerii şi artiştii francezi abia aşteaptă să se implice".

La orizont se prefigurează, după festivalul de jazz tzigane, şi un festival de muzică clasică susţinut, de asemenea, de ţigani români.

×
Subiecte în articol: arte