x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Amintiri din Epoca de Aur, în două părţi

Amintiri din Epoca de Aur, în două părţi

de Maria Sârbu    |    11 Sep 2009   •   00:00
Amintiri din Epoca de Aur, în două părţi

S-a vorbit mult despre filmul episodic şi colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" scris şi produs de Cristian Mungiu, pe care el l-a regizat împreună cu Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. A venit timpul ca publicul larg să-l şi vadă.



Pentru că sunt şase scurtmetraje în această producţie, filmul a fost împărţit în două. Prima parte, intitulată "Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", va intra în cinematografele româneşti la 25 septembrie, iar cea de-a doua - "Dragoste în timpul liber" - la 23 octombrie.

Sunt legende comice din viaţa urbană a României anilor '80, îmbinând puncte de vedere ce aparţin celor cinci colegi de generaţie şi "cărora le-a făcut plăcere să Recupereze, să Refolosească şi să Recondiţioneze amintirile din perioada nopţilor pierdute la bairamuri, video şi cozi", după cum spunea Mungiu. Prima dată, filmul a fost prezentat la Cannes, în secţiunea "Un Certain Regard", apoi la alte manifestări cinematografice: în deschiderea Festivalului de Film de la Sarajevo, la Festivalul de la La Rochelle, la Festivalul de la München, la cel de la Melbourne sau la Norwegian Film Festival.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (25 septembrie - 3 octombrie) va fi deschisă tot cu "Amintiri din Epoca de Aur". Filmul urmează să fie proiectat şi la BFI London Film Festival, desfăşurat între 14 şi 29 octombrie.

×
Subiecte în articol: arte