x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Amintiri expuse pe capote de Dacia 1300

Amintiri expuse pe capote de Dacia 1300

de Ema-Augusta Banu    |    11 Mar 2012   •   21:00
Amintiri expuse pe capote de Dacia 1300

Pictorul ardelean, castigator a mai multor premii nationale si in­ter­na­ti­o­nale, a inlocuit panza cu un material atipic: capota de Dacia 1300. Titlul ex­pozitiei – "Tronicart 1300" – a fost inspirat de firma de dezmembrari auto a cumnatului sau, de unde si-a pro­curat "materia prima" – 56 de ca­pote de masina: "Mi s-a parut interesant sa lucrez cu capotele de Dacie, sunt evident altceva decat panza si m-au dus la o abordare diferita, te­matic si cromatic".

De la realitati sociale si politice ale Romaniei comuniste la figuri marcante ale ortodoxiei romanesti, la sperantele si amenintarile erei nu­cle­a­re si la Dacia insasi, derizoriu obiect al dorintei, Gheorghe Ilea in­vi­ta pri­vitorul intr-un univers intim, re­cognoscibil prin prisma contextului istoric. Lucrarile expuse pe me­te­reze redau imagini familiare, cu o in­sufletire care te absoarbe precum si com­pozitii abstracte, a caror semnificatie e rezervata exclusiv artistului: "E o expozitie legata de propriile amintiri, subordonate unor cerinte plas­tice, unor rezolvari de pictura care tin strict de suprafete colorate, de compozitie", marturiseste artistul.

Clisee si povesti de familie
Textele inserate pe piesele dezafectate fac referire la Republica So­cialista Romania, la replici cliseizate sau la povesti de familie. Ironia si autoironia textelor si umorul frust ("Sotia cinstita face casa feri­cita/Si sotul?") sunt prezente ca mecanisme de protectie intr-o lume dictatoriala si absurda. "Ele sunt dublate de o afectiune camaradereasca (imagini ale artistului si ale bunului sau prie­ten Komives Andor), de o oarecare du­iosie cu accente familiale (lucrari precum "Primul nostru televizor" sau "Sura noastra de la Bucea"), de dramatism stapanit sau de o calma nostalgie a copilariei (transpunerea imaginilor din revista Cutezatorii). Una peste alta, capotele lui Ilea compun imaginea, fie ea si filtrata prin oglinzi arbitrar deformate, unei vieti care e parte dintr-o istorie si a unei istorii care pentru unii e pur si simplu propriul trecut", precizeaza criticul de arta Bogdan Iacob.

Gheorghe Ilea s-a nascut la 1 noiembrie 1958, in satul Bucea, judetul Cluj, a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice "Ion Andreescu" Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a realizat o multime de expozitii personale, atat in tara, cat si in straintate si este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al Asociatiei "Atelier Z" din Zalau.

×