Pictorul ardelean, castigator a mai multor premii nationale si internationale, a inlocuit panza cu un material atipic: capota de Dacia 1300. Titlul expozitiei – "Tronicart 1300" – a fost inspirat de firma de dezmembrari auto a cumnatului sau, de unde si-a procurat "materia prima" – 56 de capote de masina: "Mi s-a parut interesant sa lucrez cu capotele de Dacie, sunt evident altceva decat panza si m-au dus la o abordare diferita, tematic si cromatic".
De la realitati sociale si politice ale Romaniei comuniste la figuri marcante ale ortodoxiei romanesti, la sperantele si amenintarile erei nucleare si la Dacia insasi, derizoriu obiect al dorintei, Gheorghe Ilea invita privitorul intr-un univers intim, recognoscibil prin prisma contextului istoric. Lucrarile expuse pe metereze redau imagini familiare, cu o insufletire care te absoarbe precum si compozitii abstracte, a caror semnificatie e rezervata exclusiv artistului: "E o expozitie legata de propriile amintiri, subordonate unor cerinte plastice, unor rezolvari de pictura care tin strict de suprafete colorate, de compozitie", marturiseste artistul.
Clisee si povesti de familie
Textele inserate pe piesele dezafectate fac referire la Republica Socialista Romania, la replici cliseizate sau la povesti de familie. Ironia si autoironia textelor si umorul frust ("Sotia cinstita face casa fericita/Si sotul?") sunt prezente ca mecanisme de protectie intr-o lume dictatoriala si absurda. "Ele sunt dublate de o afectiune camaradereasca (imagini ale artistului si ale bunului sau prieten Komives Andor), de o oarecare duiosie cu accente familiale (lucrari precum "Primul nostru televizor" sau "Sura noastra de la Bucea"), de dramatism stapanit sau de o calma nostalgie a copilariei (transpunerea imaginilor din revista Cutezatorii). Una peste alta, capotele lui Ilea compun imaginea, fie ea si filtrata prin oglinzi arbitrar deformate, unei vieti care e parte dintr-o istorie si a unei istorii care pentru unii e pur si simplu propriul trecut", precizeaza criticul de arta Bogdan Iacob.
Gheorghe Ilea s-a nascut la 1 noiembrie 1958, in satul Bucea, judetul Cluj, a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice "Ion Andreescu" Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a realizat o multime de expozitii personale, atat in tara, cat si in straintate si este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al Asociatiei "Atelier Z" din Zalau.