Orice eveniment desfăşurat în România cu genericul "întâlnirile JTI" rămâne în memorie, pentru că publicul este răsfăţat de fiecare dată cu spectacole de cea mai bună calitate ale unor celebre companii, cu artişti merituoşi. Scopul organizatorilor acestor "întâlniri" devenite tradiţionale (au fost zece până acum) nu e acela de a colecta bani, ci de a pune spectatorul român în faţa unor valori incontestabile.
Ediţia 2010 "întâlnirile JTI" înseamnă "Push" - o producţie Sadler's Wells Theatre - London's Dance House, avându-i protagonişti pe celebrii artişti din domeniul dansului clasic şi contemporan Sylvie Guillem şi Russell Maliphant. Spectacolul va fi prezentat la data de 22 octombrie la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. "Push" este structurat în patru secvenţe coregrafice, semnate de Russell Maliphant: "Solo", în care dansează Sylvie Guillem, pe muzica de chitară a lui Carlos Montoya (aici, artista e în postura de dansatoare de flamenco); "Shift" (solo Russell Maliphant); "Two" (un solo strălucitor cu Guillem) şi "Push", în care sunt îmbinate talentul şi iscusinţa acestui extraordinar cuplu artistic.
Pe lângă faptul că a fost răsplătit cu diverse distincţii, printre care Premiul "Laurence Olivier" şi Premiul South Bank Show Dance, "Push" circulă din 2006 în întreaga lume. Desigur, spectacolul este prezentat în fiecare an la Londra, făcându-i pe iubitorii genului să-şi cumpere bilete din timp. În primii doi ani de la premieră, reprezentaţiile s-au desfăşurat pe scena londoneză numai cu casa închisă. Aceşti doi dansatori şi-au început activitatea în baletul clasic impresionând prin talent şi abilităţi.
Sylvie Guillem a făcut parte, de la 16 ani, din corpul de balet al Operei din Paris, devenind foarte repede o solistă excepţională. La 19 ani era numită de marele Rudolf Nureyev "stea a baletului". A fost solicitată de multe companii, iar coregrafi cu renume creau special pentru ea. Mai târziu a lăsat Parisul, oraşul în care s-a născut şi s-a format, şi s-a stabilit la Londra, având un contract de dansator invitat la The Royal Ballet. Atrasă tot mai mult de dansul contemporan, de coregrafia modernă, Sylvie Guillem a renunţat "deocamdată" la baletul clasic. Asta se întâmpla cu şapte ani în urmă, când a început colaborarea cu balerinul şi coregraful Russell Maliphant, creând împreună spectacolul "Broken Fall", o producţie Covent Garden Opera House realizată împreună cu The Royal Ballet.
Această colaborare a culminat cu "Push", spectacolul care a făcut obiectul unui turneu internaţional de mare succes. Pentru talentul şi munca depuse în slujba artei dansului, Guillem deţine distincţii dintre cele mai înalte, fiind, între altele, Cavaler al Legiunii de Onoare (cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză) şi Comandor Onorific al Imperiului Britanic.
Russell Maliphant este originar din Ottawa, dar a copilărit în Cheltenham, unde a studiat baletul. După absolvirea The Royal Ballet School a devenit membru al companiei Sadler's Wells Royal Ballet. Mai târziu şi-a dorit să fie independent trecând de la baletul clasic la dansul contemporan. A început să lucreze cu dansatori care aveau aceeaşi opţiune ca şi el. A coregrafiat pentru artişti cu renume, dansând împreună cu unii dintre ei. A avut mare succes şi cu anumite creaţii solo, el fiind şi interpretul. Dintr-un text scris despre el de Judith Mackrell se desprinde faptul că Maliphant a devenit promotorul unui stil bazat pe forţa intrinsecă a corpului, manifestată nu atât prin calităţi atletice agresive, cât printr-un control fizic extraordinar. Are compania sa şi realizează proiecte proprii, beneficiind de sprijinul Sadler's Wells, al Festivalului de Dans de la Cannes sau al Festivalului Reggio Emilia.
Desigur, succesul creaţiei "Push", adus în România de JTI, este impulsionat nu numai de dansul celor doi, ci şi de lumini, care sunt ca un al treilea personaj în spectacol. Luminile sunt "gândite" şi "dirijate" de un maestru: Michael Hulls. El colaborează cu marele coregraf şi dansator Maliphant din 1994, împreună dând naştere unui limbaj artistic ce include două ingrediente de bază: mişcarea şi lumina. Rezultatul muncii lor şi al graţioasei Sylvie Guillem le vom putea vedea la toamnă.
Citește pe Antena3.ro