Regizorul Theodor Cristian Popescu şi-a propus să pună în scenă o piesă care a aparţinut unui trecut nu atât de îndepărtat: “Opinia publică” de Aurel Baranga. Ideea proiectului vine de la prezicerea lui Silviu Brucan, şi anume că vom avea nevoie de 20 de ani ca să deprindem democraţia. Piesa a fost montată pe scenele teatrelor de vreo 20 de ori în perioada comunistă.
Va fi o coproducţie între Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu şi compania “Teatru-74” din Târgu-Mureş, avanpremiera urmând să aibă loc în luna iulie, iar premiera în octombrie. Regizorul, împreună cu echipa, a început să lucreze la proiect, dar repetiţiile vor demara în iunie. Spaţiile de joc au fost alese nu întâmplător: Casa de Cultură a Tineretului din Târgu-Mureş şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu – acestea ţinând “la cald” cultura în “glorioşii ani”. La toamnă, spectacolul va fi itinerat prin alte case de cultură din mai multe oraşe ale ţării. Th.C. Popescu a afirmat pentru Jurnalul Naţional că încearcă să comenteze “într-un anumit fel” aceşti 20 de ani care se împlinesc de la începutul schimbării României, propunând “o investigaţie a memoriei noastre”.
“Silviu Brucan spunea că ne trebuie 20 de ani ca să ne schimbăm. A avut dreptate. Acum ar fi trebuit să fim schimbaţi, să ne putem privi lucid trecutul, să ne privim lucid cine suntem, de aceea am căutat să fie o comedie cu comunişti, cu acele creaţii fictive de oameni ce nu au existat. Au existat unii care au pretins că au fost cineva. E o piesă care se petrece în redacţia unui ziar (locul cel mai potrivit în perioada comunistă să găseşti adevărul, fiind un mijloc de propagandă). Aş dori să fie o incursiune aproape antropologică şi să reconstruiesc întregul context social, istoric, politic şi uman care să ne intereseze şi azi, fără ca eu să judec, să dau verdictul a ceea ce publicul trebuie să gândească. Pariul meu e ca lumea să se amuze în continuare, despre cât suntem de imposibili şi ca cei născuţi după 1989 să guste ceva din absurdul acelor timpuri”, ne-a spus regizorul. El va monta piesa în integralitatea ei, dar pusă într-un context care tot timpul face referinţă la faptul că e un act teatral, că e o creaţie de ficţiune ideologizată, într-un anume timp. Th.C. Popescu încearcă să obţină dreptul de a difuza în montarea sa fragmente din înregistrarea radiofonică a spectacolului original din 1967, cu Radu Beligan. Distribuţia va fi formată din actori de la Sibiu, de la Târgu-Mureş şi actori colaboratori.
Citește pe Antena3.ro