x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Belle de Nuit - Patapievici si Liiceanu vs. Dolce si Gabanna

Belle de Nuit - Patapievici si Liiceanu vs. Dolce si Gabanna

de Sebastian S. Eduard    |    12 Feb 2007   •   00:00
Belle de Nuit - Patapievici si Liiceanu vs. Dolce si Gabanna

Numele de scena: Belle de Nuit. Al doilea nume de alint: Floare de Crin. Ocupatia: curva de lux si scriitoare. Romanul de debut (deja controversat, proaspat aparut pe piata): "Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene".

Cand sexul e o carte deschisa...

Numele de scena: Belle de Nuit. Al doilea nume de alint: Floare de Crin. Ocupatia: curva de lux si scriitoare. Romanul de debut (deja controversat, proaspat aparut pe piata): "Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene".

Jurnalul National: Dincolo de carte, cum te-ai descrie?
Belle de Nuit: Sunt o femeie pentru care iubirea nu e un scop in sine, ci un mod de a trai. Sunt voluptoasa si orgolioasa, provocatoare si, in acelasi timp, copilaroasa... si sunt foarte pofticioasa: vreau tot ce e mai bun pe lume, nu vreau surogate, nu vreau sa ma multumesc cu putin. Fraza "Am renuntat la Patapievici si Liiceanu in favoarea lui Dolce si Gabanna..." nu trebuie citita ca o proba de materialism, ci ca o renuntare la ipocrizia din mine. Nu vreau sa inlocuiesc cartile cu sexul, pentru mine sexul este o carte permanent deschisa. Visez la ziua in care trupul meu va deveni o biblioteca. Suna pretentios?

Cum ti-a venit ideea acestui volum?
La un moment dat simteam ca nu mai pot tine in mine tot ceea ce mi se intampla. Aveam nevoie de o defulare, altfel innebuneam de tot. Prin scris, m-am eliberat de multi dintre demonii mei. Iar cand mi-a picat in mana "Belle de Jour" (n.r. - cartea "Aventurile unei prostituate de lux londoneze"), am stiut ca nu ma insel.

Cat te-ai inspirat din "Belle de Jour"? Daca nu ar fi existat varianta londoneza ai mai fi scris "Belle de Nuit"?
"Belle de Nuit" ar fi existat, probabil, si fara "Belle de Jour", dar cu siguranta nu ar mai fi fost la fel. "Belle de Jour" mi-a dat acea farama de curaj fara de care nebunia de a scrie despre tine, dincolo de conventii si de frustrari, nu ar fi posibila.

Daca "Belle de Nuit" va avea succes, poate ca va exista si o continuare... Ai aceasta intentie?
Initial nu m-am gandit la o continuare, dar cand am vazut cate reactii starneste cartea, am simtit ca mai am multe de explicat. Continuarea cartii va fi o spovedanie de care am nevoie, insa va fi si o declaratie de independenta: fata de societate si fata de fantasmele care nu-mi dau pace.

Poate ca dupa ce ai trimis romanul editurii, iar volumul a iesit pe piata, ti-ai dat seama ca ai uitat ceva. Sau poate ca acum iti pare rau ca ai introdus un anumit fragment...
In general, daca as regreta ceva din ceea ce fac, as incepe sa ma alienez. Daca in carte nu apar unele detalii, asta se explica printr-o necesara autocenzura: sunt oameni care-mi sunt dragi si pe care vreau sa-i protejez. Am uitat cu buna stiinta unele lucruri, tocmai ca sa nu regret dupa aceea.

Care sunt autorii preferati/ cartile preferate?
Daca as putea, as citi toata ziua. O lista de autori si carti favorite ar fi, fatalmente, incompleta. Imi plac scriitori extrem de diferiti: Cartarescu (dar nu fiindca e la moda! l-am cunoscut la facultate si pot sa spun ca era fascinant!) si Bruckner, Henry Miller si Apollinaire, primele romane ale lui Breban, Leonard Cohen, Anais Nin si Stefan Agopian. Si inca o mie de autori. A, si Beigbeder!

Care crezi ca va fi impactul volumului tau asupra lumii mondene?
Nu ma preocupa pacea lumii si stiu ca nu am cum lupta eu impotriva poluarii si a efectului de sera. Dar sper ca, macar un pic, as putea contribui la impacarea femeilor cu barbatii, as putea face sa se ridice ceata toxica care inconjoara sexualitatea si as putea sa transfer iubirii partea buna din incalzirea globala.

Pana acum, care a fost feedback-ul din partea cunoscutilor?
Am foarte putini prieteni adevarati si doar unii dintre ei banuiesc ca as putea fi autoarea cartii. Unul mi-a spus doar atat: "Nu stiu daca tu ai scris-o, dar ar fi mare pacat sa nu o fi facut!".

Enumera-mi, te rog, ce ai pe noptiera...
Un mp3 player (la care ascult Norah Jones), o portocala mancata pe jumatate, fotografia mamei mele si "Belle de Nuit", pe care am inceput sa fac tot felul de sublinieri cu pixul.

Cum iti vezi viitorul? Care este cea mai mare frica a ta?
Viitorul a inceput ieri, de fapt saptamana trecuta, cand "Belle de Nuit" a aparut pe piata. Ma tem doar de un singur lucru: ca m-as putea speria si nu as mai avea curajul sa scriu o continuare la "Belle de Nuit".

CINE E BELLE?
Cine se ascunde in spatele autoarei "Belle de Nuit"? Editura Trei, la care a aparut romanul (Colectia Eroscop) ne asigura ca discuta cu misterioasa scriitoare numai prin avocat si ca nimeni ("probabil nici avocatul") nu stie cine este misterioasa nimfomana de 26 de ani care, atunci cand incearca sa adoarma, "nu numara oite, ci amanti". Stilul scriiturii este usor masculin, ceea ce ne alimenteaza paranoia in privinta identitatii sale, cu atat mai mult cu cat "Belle de Nuit" a refuzat sa faca acest interviu "live", ci prin intermediul messenger-ului... Daca vreti indicii, cititi cartea. Veti descoperi multe personaje mondene si poate-poate veti avea idee cine este Belle... Sau poate nu.
×
Subiecte în articol: arte belle nuit belle nuit