x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Berzei 21 - viitoarea adresă a creativității bucureștene și a celui mai reprezentativ hub cultural pentru cartier, oraș și regiune

Berzei 21 - viitoarea adresă a creativității bucureștene și a celui mai reprezentativ hub cultural pentru cartier, oraș și regiune

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Ian 2022   •   16:58
Berzei 21 - viitoarea adresă a creativității bucureștene și a celui mai reprezentativ hub cultural pentru cartier, oraș și regiune

Asociația Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA. Deschidem orașul, alături de alți parteneri din societatea civilă și din sectorul cultural-creativ local, propun demararea dialogului și a demersurilor necesare pentru reconversia unui spațiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu și complex hub creativ local și regional. Spațiul, identificat în Str. Berzei 21 și aflat în proprietatea Primăriei Capitalei, este necesar pentru scena creativ-culturală locală și pentru creșterea calității vieții la nivelul orașului.

Ca un prim demers, cele patru organizații, reunite sub Grupul de inițiativă Berzei 21, au lansat o scrisoare deschisă adresată reprezentanților Primăriei Capitalei și Primăriei sectorului 1 și au dezvoltat o platformă online, www.berzei21.ro, care  reunește exemple de bune practici și parteneriate cu proiecte similare din alte țări europene și sunt deschiși să identifice noi parteneri, nevoi și idei din rândul comunității.

Bucureștiului îi lipsesc încă spațiile culturale și expoziționale de calitate. Bucureștiul are nevoie de un spațiu public reprezentativ de dialog cu societatea civilă, de informare și dezbatere cu privire la dezvoltarea și mentenanța sa.  Bucureștiului îi este necesar un proiect creativ-cultural etalon, care să genereze infrastructură fizică și publică de calitate, să crească consumul cultural la nivel local, să faciliteze procese colaborative, să contribuie la creșterea calității producției culturale.

Organizațiile care au inițiat acest proiect propun demararea unui proces de reconversie și de valorificare a complexului Berzei 21, deținut de Primăria Capitalei și transformarea acestuia într-un nucleu colaborativ, ce poate deveni un motor important de dezvoltare urbană și culturală, precum și un exemplu de reintroducere în oraș a unei arii industriale dezafectate, respectând scara locului și contextul.

Concret, propunerea acestora implică transformarea complexului Berzei 21 într-un spațiu cu funcțiuni creativ culturale și strategice mixte: de producție culturală, spațiu de dialog, spații de lucru, spații de întâlniri, expoziții, evenimente, spații destinate artelor spectacolului, de ospitalitate, spații exterioare de utilitate publică, precum și spații destinate educației permanente, cu focus pe dezvoltare urbană și viitorul orașului, pentru a asigura un dialog esențial între administrația publică locală, mediul privat, mediul academic și sectorul asociativ.

Complexul Berzei 21 constă într-un lot de 22.680 mp, proprietate a Primăriei Municipiului București (imobilul cu nr. cadastral 273891, cartea funciara 273891 UAT București Sectorul 1). O rămășiță a epocii industriale, spațiul conține o serie de hale aparținând patrimoniului industrial al orașului. Clădirile sunt în prezent neutilizate, deteriorate și ocupă o suprafață de 8360 mp.

Pe baza principiilor refolosirii adaptive a patrimoniului industrial, precum și a preocupărilor, cunoștințelor și istoricului organizațiilor semnatare, acestea consideră că fostele hale REBU sunt cea mai potrivită locație pentru un proiect de o astfel de anvergură. Dimensiunea, structura, precum și poziționarea acestuia în centrul orașului îi oferă atributele necesare pentru a deveni un hub cultural cu funcțiuni diverse, dar complementare, un adevărat centru cultural și social, la standarde europene și la scara contextului ce îl conține.

Astfel, prin reutilizarea eficientă a fostelor hale REBU, deschiderea spațiului public adiacent și prin crearea de noi funcțiuni social-culturale pentru și împreună cu comunitatea, cele patru asociații propun dezvoltarea un fenomen autentic de regenerare urbană, un exemplu de bune practici pentru ce ar putea să presupună un dialog și un parteneriat public-privat relevant.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În acest sens, membrii Grupului de inițiativă Berzei 21 au identificat deja scenarii de co-guvernare sau de finanțare pentru un astfel de proiect și sunt dispuse, alături de toți partenerii care s-au alăturat deja demersului, să contribuie direct la corecta desenare a proceselor și etapelor necesare unui proiect atât de complex, la demararea colaborărilor și a parteneriatelor necesare acestuia.

Dincolo de reciclarea și valorificarea fondului industrial construit, creșterea valorii, siguranței și atractivității țesutului contruit din care face parte situl, procesul are potențialul de a reînnoi imaginea orașului și de a stimula baza sa economică prin amplificarea turismului și prin susținerea strategică a industriilor creative locale.

×