x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Blazoane ale spiritualităţii

Blazoane ale spiritualităţii

de Maria Sârbu    |    23 Mai 2008   •   00:00
Blazoane ale spiritualităţii
Sursa foto: Cristian Nistor/

EVENIMENT ● Premiile naţionale – 7 cîştigători la 6 arte
Merită să reţinem aceste nume ale căror opere au constituit, după cum s-a remarcat la ceremonia de decernare a Premiilor Naţionale pentru Arte, blazoane ale spiritualităţii noastre: Livia Câlţia, Geta Brătescu, Viorel Cosma, Cornel Ţăranu, Alexandru Dabija, Mircea Cărtărescu şi, cel mai vehiculat de un an şi ceva încoace, Cristian Mungiu.



EVENIMENT ● Premiile naţionale – 7 cîştigători la 6 arte
Merită să reţinem aceste nume ale căror opere au constituit, după cum s-a remarcat la ceremonia de decernare a Premiilor Naţionale pentru Arte, blazoane ale spiritualităţii noastre: Livia Câlţia, Geta Brătescu, Viorel Cosma, Cornel Ţăranu, Alexandru Dabija, Mircea Cărtărescu şi, cel mai vehiculat de un an şi ceva încoace, Cristian Mungiu.

Sînt opţiunile a şapte comisii alcătuite la propunerile uniunilor de creatori şi numite de ministrul Culturii şi Cultelor. Sînt cei aleşi pentru a intra în posesiunea a cîte 25.000 de euro. Sînt oameni de artă care stau de obicei în spatele operei lor – unii mai cunoscuţi, alţii aproape neştiuţi de publicul mare, deşi, ajunşi la vîrste onorabile, au creat întotdeauna pentru public.

ŞASE ARTE. Premiile Naţionale pentru Arte au fost instituite prin hotărîre de Guvern, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC). Vor fi acordate anual, pe 21 mai, şi vor recompensa artiştii pentru activitatea lor în anul precedent. La prima ediţie, care a avut loc miercuri, sub cupola Ateneului Român, au venit primul-ministru Tăriceanu, căci a semnat HG, ministrul Finanţelor, Vosganian, căci a scos din vistieria statului cele 175.000 euro, principele Radu de Hohenzollern-Veringen, ca invitat de onoare, nominalizaţii (nu toţi), membrii comisiilor (au lipsit unii), foarte puţini oameni de cultură şi mulţi angajaţi ai MCC. Amfitrion a fost ministrul Adrian Iorgulescu.

Cele şapte arte cunoscute au fost aici de fapt şase şi intitulate astfel: arhitectură, arte vizuale, cinematografie şi televiziune, literatură, muzică, spectacol. Al şaptelea domeniu ales de MCC pentru a fi recompensat s-a intitulat "Lucrări de cercetare în domeniul artelor". La fiecare categorie, numărul nominalizaţilor a variat.

FILMUL ÎN CAP. Comisia pentru "Cinematografie şi televiziune" a considerat că numai o singură persoană s-a detaşat vădit anul trecut – regizorul Cristian Mungiu, pentru filmul "4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile". Mungiu a lipsit, e invitatul Cannesului. A transmis un mesaj şi mulţumirile sale.

La fel şi juriul la "Muzică", care a optat în unanimitate pentru compozitorul Cornel Ţăranu, autorul operei "Oreste – Oedipe" lansate în 2007. Domeniul "Literatură" i-a avut nominalizaţi pe scriitorii Mircea Cărtărescu, Alexandra Ciocîrlie, Nichita Danilov, Mihai Dinu, Andrei Oişteanu, Horia-Roman Patapievici şi Adrian Popescu. Cîştigător a fost primul de pe listă, pentru cea de-a treia carte din trilogia "Orbitor".

La "Spectacol", comisia l-a ales pe regizorul Alexandru Dabija. Alături de creatorul spectacolului de la Teatrul Odeon, "Ionesco – cinci piese scurte" (Dabija a montat în 2007 mai multe spectacole pe diferite scene), au fost nominalizaţi Làszlò Bocsàrdi, Silviu Purcărete şi Andrei Şerban.

Trei nominalizaţi au fost la "Arhitectură". Pe lîngă cîştigătoarea Livia Câlţia, recompensată pentru lucrările de la Ansamblul parohial ortodox "Sf. Nicolae" din Cîmpina, s-au aflat pe listă arhitecţii Hils Anner şi Ioan Aurel Botez. La "Arte vizuale" au candidat la premiu cinci artişti – Gheorghe Anghel, Suzana Fîntînariu, Cela Neamţu, Cristian Paraschiv şi cea care a cîştigat, Geta Brătescu, pentru expoziţia "Resurse" de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

AL ŞAPTELEA. Pentru domeniul "Lucrări de cercetare în domeniul artelor" au fost remarcaţi şi propuşi şase autori, printre care şi C.D. Zeletin, pentru lucrarea "Principesa Elena Bibescu – marea pianistă" (muzică). Premiul a revenit muzicologului Viorel Cosma, pentru lexiconul "Muzicieni din România", vol. 9 şi ultimul.


Fără fast

Ceremonia de decernare a premiilor s-a constituit într-un spectacol televizat, în direct, care a ţinut de rigorile televiziunii publice. Fără fast, fără vedete mediatizate (dacă îl excludem pe premier, căci el a fost aşteptat şi abordat de mass-media şi aproape deloc premianţii).
Cîteva momente scurte – muzicale şi lirice – au spart monotonia evenimentului. Alexandru Tomescu a cîntat Enescu la vioara "Stradivarius Elder-Voicu", Nicolae Licareţ şi Adrian Petrescu – au susţinut scurte recitaluri de muzică clasică, iar actorul Marius Bodochi a venit cu fragmente din Shakespeare şi Voiculescu.
Poate la ediţiile viitoare acest eveniment se va impune ca importanţă la nivel naţional, căci miza este una ce ţine de spiritualitate. Din punct de vedere financiar, premiile sînt mari, banii sînt publici şi concurenţa ar trebui să fie acerbă.

×
Subiecte în articol: arte