Bugetul pentru Cultură va fi mic şi în acest an. Mai bine zis, mai mic faţă de 2009 - circa 689,264 milioane de lei. Atâta este prevăzut în proiectul Bugetului de stat. Suma nu se apropie nici pe departe de 1% din PIB, aşa cum şi-ar dori, fie şi pe termen lung, noul ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, sau aşa cum au propus şi membri Comisiilor pentru Cultură din Parlament, într-o şedinţă comună.
Bugetul alocat este cu 2,36% mai mic decât în 2009 şi din acest motiv, aşa cum precizează ministrul Culturii, urmează să fie diminuate, de exemplu, cheltuielile de personal cu 4,11%.
Unii parlamentari au fost indignaţi că acest domeniu este, an de an, o Cenuşăreasă. Ministrul spune că îi pasă de soarta Culturii din România, dar Kelemen Hunor încă nu a ţinut o conferinţă de presă în care să vorbească despre priorităţi şi despre cum va repartiza acest buget mic. Este adevărat, au fost declaraţii transmise pe fluxurile agenţiilor de presă, chiar şi un interviu, acordat Mediafax, în care demnitarul afirma că este greu de spus, în acest moment, cum vor fi împărţite cele circa 689 de milioane de lei.
În opinia sa, sunt anumite sume care au o destinaţie foarte clară: teatrele, muzeele, Biblioteca Naţională, direcţiile de cultură etc, dar sunt şi câteva proiecte importante - bienala de la Veneţia, târgurile de carte, prezenţa României cu alte evenimente în străinătate şi acestea trebuie susţinute de la bugetul ministerului.
Necesită foarte mulţi bani unele clădiri de patrimoniu din Bucureşti şi din ţară, care aşteaptă să fie reabilitate. Totodată sunt deschise în întreaga ţară peste 200 de şantiere la obiective din cadrul Programului Naţional de Restaurare. Kelemen Hunor declară că în ţară există 33.000 de monumente istorice de categorii diferite, iar bugetul alocat acestor monumente pentru 2010 este de 20 de milioane de euro.
Pe de altă parte, o prioritate pentru ministru ar fi "digitizarea culturală". La acest capitol, în opinia sa, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană. "De aceea, digitizarea trebuie să fie o prioritate, pentru 2011, 2012 şi nu numai", crede Kelemen Hunor.