x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cafenea culturala tinuta de doctori

Cafenea culturala tinuta de doctori

30 Noi 2004   •   00:00

CULTURA

INEDIT - Acasa la "Pipe si carti" La "Pipe si carti" e ca acasa! De fapt, e chiar acasa. Asta a fost si ideea: sa fie ceva intim, linistit, unde sa te simti in largul tau si-atat. Nici cartile, nici pipele nu s-au nascut asa. Dar "Pipe si carti"… da!
MIRUNA MIHALCEA

VARIETATE. La "Pipe si carti" amatorii gasesc 20 de feluri de cafea si tutun de pipe
Patronii nu-s "de meserie". E vorba de doi doctori. Care s-au gandit ca se poate face "bine" si altfel. Pasiunea pentru carti a unuia dintre ei combinata cu pasiunea celuilalt pentru tutunul de pipa s-a concretizat curand intr-un local cu totul special. O cafenea. "E cafenea, nu bar. Si aici vin musafiri, nu clienti", spune Odilia Sipos, una dintre "gazde".

SCURT ISTORIC. Aflati ca la "Pipe si carti" caramizile s-au pus una cate una, cu foarte multa greutate. Dar cu spor. Localul e relativ "proaspat". Primii musafiri au intrat pe poarta casei din Justitiei 23 prin februarie. Chiar de Sfantul Valentin. N-a fost nimic pompos, cu covor rosu. Tocmai pentru ca acolo nu-i de fite si nici cu fite. Asta nu-nseamna ca gazdele nu si-au facut si putina reclama. Doar putina. Pentru ca, in general, se duce vorba. De altfel, asa am aflat si noi. De la o colega care-a trecut pe-acolo si ne-a povestit de "atmosfera speciala".

DIN CASA. Patroanei nu-i place sa se refere la oamenii care aleg sa-si petreaca timpul la "Pipe si carti" cu apelativul "clienti". "Asta nu-nseamna ca nu platesc. Dar ideea e ca, in contul unei cafele, sa zicem, au parte si de-un bonus. Un tratament special. Odilia vine pe la fiecare, il intampina cum se cuvine, il intreaba de sanatate. Nu-i vorba de pisalogeala, ci de dorinta de a-l face pe musafir sa se simta ca acasa. "Si da rezultate", ne povesteste ea. "Nimeni nu pleaca inainte de-a trece pe la noi sa-si ia la revedere si sa ne multumeasca. La-nceput ma-ntrebam pentru ce, ca doar nu avem «gratuitati». Apoi mi-am dat seama ca, de fapt, asta e confirmarea ca am reusit sa construim exact ce voiam. O atmosfera intima". Si inca ceva: nici un musafir nu pleaca cu mana goala! Toata lumea primeste o mica atentie din partea casei. Un semn de carte. Distinctiv!

ASEZARE. Casa nu-i impunatoare. Incap in jur de 40 de persoane. Au la dipozitie trei saloane si doua bibilioteci, un bar si-un meniu bogat in cafele. Vreo 20 de feluri. Sa mearga la cele "cate-ori fi" de tutun de pipa. Si mai piperate, si mai ieftine, in functie de buzunare si de preferinte. Au si pipe de vanzare. Cele mai ieftine sunt pe la vreo 6-700.000 de mii de lei. "Asociatul meu spune ca astea-s pentru «amatori». Dar eu nu sunt de acord. Unii gasesc o reala placere in a «pipa» si n-au resursele necesare ca sa faca din asta o arta…" Dar sa ne-ntoarcem la saloane. Cum intri, pe stanga, gasesti salonul mic. Cu pendula si barul. Pe dreapta, salonul mare. Cu pianina si partiturile. Si tot pe dreapta, dar mai la vale, e salonul cu canapele si biblioteca. Una din ele, ca cealalta-i undeva langa bar.

Lumea vine si citeste. Au carti la dispozitie. Insa nu se dau si cu-mprumut. Sau canta la pian. Pianul Odiliei, la care canta cand era mica. Si la care-a cantat si tatal ei… si cine-o mai fi fost inainte. E pian cu traditie! Ori pot sa bea doar o cafea si s-asculte muzica. De "navigat" insa, nu pot. Asta este. Patronii nu sunt pentru metoda Internetului, cel putin la ei "acasa". Nu se pupa cu cadrul general. Pot in schimb sa fumeaze! "Cafeneaua noastra nu-i discriminatoare. Aici se fumeaza, domnule!" Cine nu vrea poate sa stea linistit. Patronii au dat dovada de exces de zel si-au montat un ventilator de doua ori mai puternic decat era cazul. Asa ca poate sa fumeze toata lumea, ca tot nu tai fumul cu cutitul.

SPOR. In vara erau gata-gata sa-nchida. "O fi frumos la noi, dar la peste 40 de grade Celsius lumea vrea terasa. Din pacate, n-avem asa ceva. Avem o curticica mica, dar acolo se «bucatariseste». Eram tare tristi. Mai ales pentru ca ne parea rau pentru musafirii nostri fideli." Pana la urma, lucrurile au reintrat pe fagasul lor. Luna octombrie a fost o luna buna. Chiar daca e deschis de la ora 12:00, lumea-ncepe s-apara abia dupa 20:00. Si sta… pana cand pleaca! Nu-i da nimeni afara "ca asa scrie pe usa, la program".

CUPLURI
La "Pipe si cartI" vin multi indragostiti. E o pereche, una "speciala", cum spune Odilia, care nu rateaza nici o duminica. Au program fix. Vin pe la 20:00 si mai pleaca abia dupa 12 noaptea. Au coltul lor. In salonul mic, sub pendula. "Probabil ca acolo se simt ei intimi." Nu comanda mereu acelasi lucru, dar de fiecare data se tin de mana si se privesc pierduti unul in ochii celuilalt. "Ma bucur tare mult cand ii vad. Sunt de-ai casei".
PETRECERI
"Cafeneaua" gazduieste si petreceri. Si cocteiluri. Si lansari. Nu cu fast. Simple, elegante, distinse. Insa, atentie! Doritorii au la dispozitie tot felul de lichide, alcoolice si nonalcoolice, pipe si tutun, dar nu si "haleala". Pentru asta se apleaza la o firma de catering. Sau, daca petrecaretii nu-si permit, pot s-aduca de-acasa ceva fursecuri. Patronii au doar o rugaminte. S-anunte daca vin cu tort! Nu de alta, dar sa-i faca loc in frigider…
×
Subiecte în articol: arte cărţi pipe