Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu a solicitat luni seara conducerii Parlamentului European să analizeze chestiunea filmului care va reprezenta România la festivalul de film organizat cu ocazia Anului dialogului intercultural, criticând alegerea filmului “California Dreamin’”
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu a solicitat luni seara conducerii Parlamentului European să analizeze chestiunea filmului care va reprezenta România la festivalul de film organizat cu ocazia Anului dialogului intercultural, criticând alegerea filmului “California Dreamin’” (Nesfârşit).
Într-un comunicat de presă remis Mediafax de către ofiţerul de presă al Delegaţiei social-democrate române în Parlamentul European, Ioan Mircea Paşcu susţine că alegerea filmului “California Dreamin’” a fost făcută de oficiali europeni, în loc de partea română, acest film “neprezentând, totodată, prin tematică, valori care ţin de dialogul intercultural”.
“Din câte am înţeles, propunerea iniţială a României nu a fost acceptată, pe considerentul că nu răspundea temei. Numai că producţia care o înlocuieşte – filmul «California Dreamin’» – are neajunsuri şi mai mari în acest sens”, a declarat eurodeputatul în plenul Parlamentului European.
Contactat de Mediafax, Ioan Mircea Paşcu a declarat că, deşi nu are nimic personal cu filmul lui Cristian Nemescu, acesta nu răspunde temei festivalului – dialogul intercultural. “Dacă celălalt nu răspundea temei, acesta răspunde şi mai puţin”, a declarat Paşcu, adăugând că l-a deranjat faptul că această peliculă “a fost impusă” de funcţionarii PE, “băgată pe gât” României. Mai mult decât atât, Paşcu este de părere că filmul nu e binevenit în contextul tensiunilor din Kosovo şi că prezentarea acestuia ar afecta legăturile României cu SUA.
Potrivit lui Paşcu, “în timp ce toate celelalte filme transpun dialogul intercultural la nivel personal, uman, filmul «California Dreamin’» relatează un caz imaginar al unui transport american prin România, oprit de autorităţile locale, care se termină printr-un… război civil!?”. De asemenea, el mai spune că pelicula regretatului regizor Cristian Nemescu este pigmentată “cu limbaj obscen, scene de sex şi violenţă explicite, caz singular în cadrul festivalului”. “Nu cred că acestea sunt «virtuţi» ale dialogului intercultural...!?”, a afirmat Paşcu în comunicat.
Afirmaţiile europarlamentarului PSD sunt contrazise nu numai de cei care au ales filmul – Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Naţionale (EUNIC) –, dar mai ales de numărul impresionat de premii obţinute de “California Dreamin’” (Nesfârşit), printre care Premiul Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes anul trecut.
Juriul care i-a acordat această distincţie a motivat astfel decizia sa: “Pentru extraordinara încredere pe care cineastul i-a acordat-o cinematografiei de a nara toate poveştile acestei lumi, pentru amploarea regiei, pentru incredibilul talent al actorilor, Marele Premiu Un Certain Regard 2007 îi este acordat lui Cristian Nemescu şi monteorului său Cătălin Cristuţiu, care a continuat lucrarea regizorului, în absenţa sa, pentru filmul «California Dreamin’»“.
Producţia a fost premiată şi selecţionată la numeroase festivaluri şi urmează să fie prezentată la alte 26 de evenimente cinematografice din SUA, Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria, Spania, Canada, Cehia, Italia, Israel, Korea, Australia, Franţa etc.
Pe de altă parte, subiectul filmului nu relatează “un caz imaginar”, cum a afirmat Ioan Mircea Paşcu, ci este inspirat dintr-un fapt real.
Totuşi, Ioan Mircea Paşcu susţine că el, personal, nu ştie ca aşa ceva să se fi întâmplat vreodată, mai ales că, la acea vreme, el era ministrul Apărării. Paşcu a repetat că filmul “California Dreamin’” “poate fi un film bun”, dar că e plin de scene de violenţă şi de limbaj obscen şi se termină cu “un război civil”, din aceste motive el nefiind recomandat pentru festival, unde fiecare ţară şi-a desemnat filme “despre el şi ea”.
Produs de MediaPro Pictures, “California Dreamin’ (nesfârşit)” îi are în rolurile principale pe Armand Assante, în rolul căpitanului american Jones, responsabil cu amplasarea unui radar NATO la graniţa României cu Serbia, şi pe Răzvan Vasilescu, în rolul lui Doiaru, un şef de gară excesiv de zelos şi, totodată, un mafiot local.
Povestea se întâmplă în 1999, într-un sat din Bărăgan. Un tren NATO care transportă echipament militar este oprit în gară pe motiv că nu are toate actele necesare. Venirea americanilor cu o întârziere de 55 de ani în România transformă mica aşezare într-un tărâm al tuturor posibilităţilor. Iar în timp ce între fata şefului de gară (Maria Dinulescu) şi un soldat american (Jamie Elman) se înfiripă o poveste de dragoste, între Doiaru şi căpitanul Jones începe un război al nervilor.
Filmat în 2006, între 29 mai şi 7 iulie, “California Dreamin’” marca debutul în lungmetraj al regizorului de doar 27 de ani Cristian Nemescu. Acesta era un proiect care se conturase în urmă cu trei ani şi pentru care Cristi scrisese şi scenariul alături de prietenul său, Tudor Voican. Cu un actor de la Hollywood într-unul dintre rolurile principale – Armand Assante – şi cu o distribuţie în care se regăseau Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Andi Vasluianu, “California Dreamin’” se transforma pe zi ce trecea din vis în realitate.
La o lună şi jumătate după încheierea filmărilor, taxiul în care se aflau Cristian Nemescu şi prietenul lui, inginerul de sunet Andrei Toncu, a fost lovit în plin de o maşină care circula cu 130km/h. Accidentul le-a fost fatal celor din taxi. Cristi tocmai terminase un prim trailer al filmului, iar a doua zi ar fi trebuit să finalizeze primul montaj.
Văduvit de viziunea regizorală a creatorului său, “California Dreamin’” a rămas nesfârşit, iar acest lucru este menţionat chiar în titlul filmului, pentru a sublinia că publicul nu va şti niciodată cum ar fi arătat montajul final al lui Cristi.
Producătorii au luat hotărârea să nu intervină în montajul iniţial al regizorului şi să redea filmul aşa cum l-a lăsat el. Au fost făcute doar câteva mici corecturi, pe care Cristi le comunicase deja editorului de montaj Cătălin Cristuţiu.
Post-producţia filmului “California Dreamin’ (Nesfârşit)” a durat opt luni, iar mixajul de sunet şi procesarea peliculei au fost realizate în străinătate.
Citește pe Antena3.ro