x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cancerul de sân. Ateneul Român a fost ''Iluminat în roz'' (Galerie FOTO)

Cancerul de sân. Ateneul Român a fost ''Iluminat în roz'' (Galerie FOTO)

01 Oct 2018   •   21:01
Cancerul de sân. Ateneul Român a fost ''Iluminat în roz'' (Galerie FOTO)
Sursa foto: Lucian Alecu

Fundaţia Renaşterea a organizat, luni seară, a 18-a ediţie "Iluminare în roz" - simbol al luptei împotriva cancerului de sân, la Ateneul Român, prima clădire care a fost luminată în culoarea speranţei, în 2001. Lumina roz a fost declanşată de regizoarea Chris Simion Mercurian, ea însăşi învingătoare în lupta cu cancerul de sân.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă la eveniment, a declarat că este o nevoie continuă de educare, informare şi prevenţie în domeniul oncologic, având în vedere că una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume rămâne cancerul.

"Avem foarte multe de făcut, dar cel mai important este ca fiecare dintre noi să conştientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat pentru susţinerea sănătăţii femeii din România", a spus ministrul Sorina Pintea, care a adăugat că, din nefericire, în România se înregistrează anual 9.000 de cazuri de cancer la sân, dar şi 3.000 de decese, pentru că peste 50% din cazuri se depistează într-un stadiu foarte avansat - 3 sau 4.

"Suntem soţii, mame, fiice, ne gândim întotdeauna la cei din jur şi nu la noi. Dar cred că o oră pe care o petrecem în cabinetul medicului ne poate salva viaţa. Trebuie să avem grijă de noi. Vreau să vă asigur că aveţi un partener loial în Ministerul Sănătăţii", a afirmat Sorina Pintea.

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a spus că pare incredibil faptul că au trecut deja 18 ani de când a luat naştere programul de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de sân al Fundaţiei.

"Nu-mi vine să cred că am împlinit 18 ani de când le tot spunem femeilor să aibă grijă de sănătatea lor, dar o vom face în continuare, încă 10 ani, încă 20 de ani, pentru că ele fac o mulţime de sacrificii pentru cei din jurul lor, uitând uneori de sine. Iar noi vrem să înţeleagă că numai punându-se pe ele în prim plan au de câştigat toţi membrii familiei. Nu o să ne oprim până când toate femeile din ţara asta vor înţelege că trebuie să se ducă la medic periodic", a declarat, pentru AGERPRES, Andreea Esca.

Ea a precizat că în 2018, pe lângă Ateneul Român din Bucureşti, sunt iluminate în roz Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Primăria Municipiului Paşcani şi noua secţie de oncologie de la Spitalul Judeţean din Bacău. "De asemenea, anul acesta lumina roz se aprinde şi la Chişinău", a spus Esca.



 

Regizoarea Chris Simion Mercurian a mărturisit că diagnosticul primit a făcut-o să reevalueze priorităţile şi viaţa.

"Deşi poate suna ciudat, pentru mine acest diagnostic - de cancer - a reprezentat mai degrabă o şansă de a-mi reevalua priorităţile şi chiar propria viaţă. Tot ce a urmat după el s-a concentrat în a găsi magia, nebunia şi forţa de a lupta pentru sănătatea mea. Eu am avut noroc, l-am depistat devreme. De aceea, prin prisma propriei experienţe, transmit tuturor faptul că prevenţia şi depistarea precoce salvează vieţi", a spus Chris Simion Mercurian.

Momentul festiv al iluminării în roz a Ateneului Român a fost urmat de o licitaţie fără strigare a unor obiecte donate pentru acest eveniment: lucrări ale maestrului Ioan Nemţoi, tablouri realizate de Codrin Mircea, Roman Tolici, Andrei Gamart, Mirela Trăistaru, Iulia Candea Daradici, Bogdana Daradici, o sculptură realizată de Mihai Tugearu, o fotografie de Cătălina Flămînzeanu, coliţe cu autograful Simonei Halep, un manuscris al lui Chris Simion Mercurian, bijuterii oferite de Metropolitan Jewelry şi BonBijou, dar şi bijuterii realizate de paciente oncologice, membre ale Asociaţiei de Sprijin al Pacientului Oncologic.

Fondurile strânse în urma licitaţiei vor fi folosite la achiziţionarea unui ecograf performant ce va fi instalat la Centrul medical de diagnostic al afecţiunilor mamare Renaşterea. În urma licitaţiei din 2017, a fost achiziţionat un ecograf performant în valoare de 38.000 euro pentru Centrul medical de excelenţă Renaşterea, datorită căruia s-a extins aria de servicii medicale oferite, inclusiv cele de monitorizare de sarcină, a precizat Andreea Esca.

Membrele board-ului Fundaţiei Renaşterea - Mihaela Geoană, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Şucu, Andreea Mihai, Adriana Cazacu - au prezentat rezultatele Fundaţiei Renaşterea.

"Îmi amintesc cu multă plăcere emoţia începutului, când în urmă cu 18 ani am fost deschizători de drum într-un subiect atât de sensibil pentru România anilor 2000 - cancerul mamar. Sunt însă, la fel de fericită acum, după 18 ani, să prezint rezultatele unei activităţi cu care ne mândrim şi suntem sigure că datorită nouă şi suportului dumneavoastră, viaţa a mii de românce a fost salvată", a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Ea a adăugat că în urma celor 47 de campanii de informare pe care Fundaţia le-a derulat transmiţând ''mesaje pozitive, optimiste şi proactive'', milioane de femei au fost informate despre importanţa controlului medical periodic şi a unui stil de viaţă sănătos în prevenţia cancerului de sân.

"Cel mai important pentru noi este că datorită centrelor noastre medicale, peste 4.000 de paciente care au primit diagnostic oncologic au avut şansa de a-şi salva viaţa", a mai spus Mihaela Geoană.

Cristiana Copos, vicepreşedinte al Fundaţiei, a amintit că primul centru medical de diagnostic Renaşterea a fost inaugurat în urmă cu 15 ani, iar cu sprijin din partea Mecanismului financiar al spaţiului economic european de 2 milioane de euro, în 2012 a fost deschis Centrul medical de excelenţă Renaşterea, dotat cu cea mai performantă aparatură medicală.

"Pentru a veni în sprijinul româncelor ce locuiesc în zone izolate, am achiziţionat, în 2007, prima Unitate Mobilă Renaşterea, iar în 2011, pe a doua, cu scopul de a oferi gratuit mamografii şi teste Babeş Papanicolau. Au fost efectuate peste 142.000 de investigaţii medicale la centrele din Bucureşti şi cele mobile", a precizat Cristiana Copos.

Veronica Savanciuc, vicepreşedinte al Fundaţiei, a amintit de proiectul "Artă pentru viaţă", care îmbină ''elemente culturale, diplomatice şi artistice'', toate dedicate aceleiaşi cauze - susţinerea programelor Fundaţiei.

"'Artă pentru viaţă' a luat fiinţă la iniţiativa artistului plastic Ioan Nemţoi, dar între timp mulţi alţii şi-au unit arta în favoarea cauzei noastre. La fiecare ediţie am beneficiat de patronajul şi găzduirea unor ambasade şi ambasadori - Italia, SUA, Israel, Franţa, China, Norvegia, Marea Britanie, Elveţia", a precizat Veronica Savanciuc.

Andreea Mihai, membră în board-ul Fundaţiei Renaşterea, s-a referit la evenimentul "Happy Run" - cursa de alergare care sărbătoreşte învingătoarele în lupta cu cancerul de sân. Ea a amintit că foarte multe persoane publice - artişti, sportivi, ambasadori ai Argentinei, Bosniei, Croaţiei, Germaniei, Italiei, Lituaniei, Norvegiei, Olandei, Sloveniei, Spaniei, SUA, Turciei, precum şi oficiali români - au sprijinit acest eveniment pe parcursul celor patru ediţii desfăşurate până în prezent. Andreea Mihai a precizat că fondurile obţinute în urma curselor "Happy Run" au fost folosite pentru oferirea de peruci, investigaţii medicale gratuite, proteze mamare.

Adriana Cazacu, membră în board-ul Fundaţiei Renaşterea, a amintit că un alt proiect de succes al Fundaţiei este "Brave Cut", care constă în colectarea de păr natural de la donatori, confecţionarea de peruci şi oferirea acestora pacientelor oncologice şi copiilor diagnosticaţi cu cancer. De asemenea, a spus că "Adolescenţa în roz" este un proiect care vizează interacţiunea directă cu elevele de liceu din anii terminali, pentru a le transmite importanţa prevenţiei şi a efectuării controalelor medicale regulate, proiect în care Fundaţia a beneficiat de suportul regizoarei Chris Simion Mercurian, care le-a vorbit adolescentelor despre imperativele adolescenţei, împărtăşindu-le trăirile şi întâmplările ei.

Directorul Fundaţiei, Cătălina Negară, a vorbit despre alte proiecte aflate în derulare - primul, de tip POCA, vizează reformarea şi eficientizarea managementului oncologic în România, iar al doilea este parte a String of Pearls on Brest Cancer, ce vizează schimbarea percepţiei asupra cancerului de sân metastatic şi reducerea discrepanţelor între România şi celelalte state ale UE în privinţa accesului la diagnostic, tratament şi investigaţii medicale. Ea a adăugat că pentru 2019 mai există în plan proiecte culturale ambiţioase - "două piese de teatru şi două perspective diferite ale bolii în viziunea celor două scriitoare - Chris Simion Mercurian şi Cătălina Florescu".

Evenimentul de luni seară a continuat cu acordarea diplomelor "18 ani de lumină roz", celor trei parteneri care au fost 18 ani neîntrerupt, alături de Fundaţia Renaşterea - Luxten, McCann şi Pro Tv -, precum şi a diplomelor "More than Pink", Iulianei Tudor - pentru susţinerea proiectelor sociale din domeniul sănătăţii femeii - şi lui Chris Simion Mercurian - pentru implicarea în campania "Adolescenţa în roz". A fost prezentat şi albumul "Care dintre noi?", cu texte de Chris Simion Mercurian şi ilustrat cu fotografii de Cătălina Flămînzeanu, ce ilustrează într-o manieră artistică, dar surprinzând cât se poate de real confruntarea pacientei oncologice cu diagnosticul şi lupta sa pentru viaţă.

Surpriza serii a fost un grup de tineri interpreţi de muzică populară, din toate colţurile ţării, care au interpretat un potpuriu de cântece populare.

Printre invitaţii participanţi la eveniment s-au aflat personalităţi din lumea culturală, medicală, sportivă, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, autorităţi publice locale şi centrale, ambasadori. AGERPRES

×