x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Caragiale, cîntat la Madrid

Caragiale, cîntat la Madrid

de Maria Sârbu    |    10 Apr 2008   •   00:00
Caragiale, cîntat la Madrid

MUSICAL ●  Rap, house, tehno în "O noapte furtunoasă"
Musical-ul "O noapte furtunoasă" – producţie a Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, care a avut premiera la începutul acestei săptămîni pe scena Sălii Mici a Palatului Naţional al Copiilor – va fi prezentat mîine la Teatro del Arenal din Madrid. Spectacolul are la bază piesa lui I.L. Caragiale.


MUSICAL ●  Rap, house, tehno în "O noapte furtunoasă"
Musical-ul "O noapte furtunoasă" – producţie a Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, care a avut premiera la începutul acestei săptămîni pe scena Sălii Mici a Palatului Naţional al Copiilor – va fi prezentat mîine la Teatro del Arenal din Madrid. Spectacolul are la bază piesa lui I.L. Caragiale.


Libretul este semnat de muzicologul Smaranda Oţeanu-Bunea, care a adaptat textul caragelian, ţinînd cont şi de libretul lui Paul Constantinescu scris la opera "O noapte furtunoasă". Muzica aparţine compozitorului în vîrstă de 22 de ani Roman Vlad. Consultantul acestui proiect nu e altul decît apreciatul actor Mircea Diaconu, el făcînd "o şcoală de actorie formidabilă" cu artiştii lirici din distribuţie, după cum susţine directoarea Operei Comice, Smaranda Oţeanu-Bunea. Din echipa de realizatori au făcut parte şi coregraful Valentin Roşca, de la Teatrul "Constantin Tănase", dar şi scenografa Viorica Petrovici.


MUZICA. Roman Vlad a gîndit ariile pentru libret într-un anumit fel. El a ţinut cont însă cum va suna orchestraţia pe un asemenea text. "După ce am schematizat totul, am şlefuit, am mai schimbat, am reluat. În muzică mai mult ştergi decît scrii. Pentru public, muzicalitatea textului lui Caragiale trebuie să fie susţinută şi de o melodie-şlagăr. Nu este uşor să pui pe muzică textul lui Caragiale", mărturiseşte tînărul compozitor.

Astfel, el a inclus mai multe genuri: pop, house, disco, cîteva influenţe spre rock, spre tehno, chiar şi spre rap. E o paletă foarte diversificată, iar artiştii "unul şi unul".


VEDETE. Interpreţii rolurilor sînt vedete ale Operei Comice pentru Copii, dar şi ale Operei Naţionale din Bucureşti: sopranele Rodica Ocheşeanu şi Gabriela Daha, baritonii Vicenţiu Ţăranu, Daniel Filipescu, tenorul Valentin Racoveanu, basul Horia Sandu. Un rol pe placul publicului spectator, format la premieră în special din copii, este şi cel realizat de actorul Valentino Tiron. Pianista Mădălina Florescu asigură acompaniamentul la orgă.

Pentru alte reprezentaţii cu acest spectacol va juca, pe viitor, şi Stela Popescu (rolul Veta), actriţa care interpretează şi alte personaje în creaţii montate la Opera Comică.

Varianta pentru Madrid, tradusă şi subtitrată în spaniolă, include o prezentare (la început şi la final) pe care o face vedeta pop de nouă ani Roberta Enişor – cea care a cules în 2007 multe aplauze în India, unde Opera Comică a prezentat baletul "Ciuleandra". Şi atunci Roberta a cîntat în deschidere, ajutînd publicul să "intre" în povestea spectacolului.

Premiera de la Bucureşti a fost un succes. Este al doilea proiect Caragiale, după "Un pedagog de şcoală nouă", de Anatol Vieru, montat de Opera Comică. Pe viitor, conducerea gîndeşte un alt spectacol după Caragiale, poate "Vizita".

Opera Comică duce la Madrid şi "Tinereţe fără bătrîneţe", cu participarea extraordinară a Stelei Popescu, spectacol care va fi jucat la 12 aprilie pe aceeaşi scenă de la Teatro del Arenal.

Turneul în Spania este inclus în programul manifestării "Săptămîna teatrului românesc la Madrid", prima ediţie, organizată în perioada 6-13 aprilie de Primăria Bucureşti, prin Direcţia de Cultură şi Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Madrid.

Opera Comică a fost fondată acum zece ani, realizînd circa 140 de spectacole.

×