x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Caramitru şi Corbeanu, în tandem

Caramitru şi Corbeanu, în tandem

de Maria Sârbu    |    22 Sep 2010   •   00:00
Caramitru şi Corbeanu, în tandem
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images

La Adunarea generală de dare de seamă şi alegeri a Uniunii Teatrale din România (UNITER), care a avut loc luni, Ion Caramitru a fost desemnat preşedintele acestei organizaţii de creatori, iar Aura Corbean vicepreşedinte. Statutul permite să se depună candidaturi la funcţia de preşedinte asociată cu funcţia de vicepreşedinte - sistem american pe care noi l-am copiat, spunea Ion Caramitru la adunare. El a apelat la Aura Corbeanu, pentru a intra împreună în cursa pentru conducerea uniunii, înscriindu-se în ultima zi anunţată pentru depunerea candidaturilor. Altcineva nu a mai candidat. Caramitru ar fi vrut să se bată pe această funcţie neplătită şi chiar şi-a pus şi o întrebare retorică: şi dacă eu nu o să mai fiu, ce, nu trebuie să conducă cineva?

Caramitru afirma în faţa asistenţei că de opt ani se tot pregăteşte să se retragă de la preşedinţia UNITER, uniune pe care el a format-o cu alţi oameni de teatru în 1990. E preşedinte de 20 de ani, obţinând un nou mandat pentru patru ani. Are 68 de ani. E şi director al TNB. A vorbit despre multele probleme cu care s-a confruntat uniunea, în special despre pericolul de a pierde sediul (pentru care a intervenit şi Radu Beligan), despre realizările obţinute pentru artişti de-a lungul anilor. În noul mandat, mai are un gând - să ducă la îndeplinire construirea unei case pentru artiştii pensionari. Această idee, mai veche, pare foarte greu totuşi de îndeplinit. Chiar dacă există terenul dat UNITER-ului pentru o perioadă îndelungată, tot al statului este, iar investitorii nu doresc să aloce bani într-un proiect care să fie al statului. Deci, este nevoie de un nou cadru legislativ privind această problemă.

La adunare s-au ales noii membri ai Senatului UNITER. Alături de Caramitru şi Corbeanu, în componenţa acestuia au intrat actorii Emil Boroghină, Virginea Mirea, Ilinca Tomoroveanu, Ozana Oancea, Ana Ciontea, Miklos Bacs, Eusebiu Ştefănescu, Adi Carauleanu (membru supleant); regizorii Alexandru Tocilescu, Tompa Gabor, Bocsardi Laszlo (membru supleant); scenografii Mihai Mădescu, Dragoş Buhagiar, Puiu Antemir (membru supleant); criticii de teatru Marina Constantinescu, Alice Georgescu şi Florica Ichim (membru supleant).

×
Subiecte în articol: arte