In Italia este la fel de faimoasa ca J.K. Rowling. Aflata in Bucuresti, Moony Witcher ne-a acordat un interviu in exclusivitate.
Harry Potter, un fel de Coca-Cola
In Italia este la fel de faimoasa ca J.K. Rowling. Aflata in Bucuresti la invitatia Editurii Rao, Moony Witcher ne-a acordat un interviu in exclusivitate.Jurnalul National: Care au fost cartile dvs. preferate in copilarie?
Moony Witcher: Autorul care m-a fascinat cu siguranta mai mult decat oricare altul a fost Jules Vernes. A creat, cu resursele fanteziei lui, un viitor pe care noi il traim astazi. "Douazeci de leghe sub mari" e cu adevarat o capodopera, ca si "De la Pamant la Luna". Am iubit, pur si simplu, "Micutele doamne", de Louise May Alcott, "Peter Pan", de James Barrie, "Vrajitorul din Oz", de Lyman Frank Baum sau "Gradina secreta", de Hodgson Frances Burnett. Totusi, cartea pe care am citit-o si recitit-o pe parcursul copilariei si pe care o gasesc una dintre cele mai frumoase, mai inteligente si mai fantastice carti pentru copii este este "Alice in Tara Minunilor", de Lewis Carrol.
Literatura fantasy
Ce parere aveti despre literatura fantasy, despre fenomenul "Harry Potter"?
Sunt de parere ca literatura fantasy ofera un potential imens pentru dezvoltarea creativitatii copiilor. Nu vad de ce ar fi ceva rau sa scrii povesti pline de magie, alchimie, de intamplari extraordinare si inexplicabile. Dimpotriva. Gandirea creativa are nevoie de spatiu pentru a da nastere unor reprezentari noi ale realitatii. In gandurile oamenilor sta intregul univers al vietii. Incercarea de a gasi o cale pentru a face cunoscut ceea ce gandesti inseamna sa dai frau liber fanteziei.
Fenomenul "Harry Potter" e ceva cu adevarat impresionant; merita succesul pe care il are si trebuie sa-i recunoastem meritele. Copiii, ca si adultii, au nevoie sa viseze... ca sa poata mai apoi sa dea piept cu viata.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna Din pacate, cartile cu Harry Potter devin mai degraba un fenomen exclusiv comercial. O marca, precum Coca-Cola! Asta nu-mi place catusi de putin. Cartile sunt ceva deosebit, inseamna cultura. Ele marcheaza o epoca, sunt mai mult decat niste cutiute pe rafturile supermarketurilor sau niste tricouri pe care le purtam fiindca sunt frumos colorate! Cartile nu sunt o moda, cartile sunt hrana mintii!
Citește pe Antena3.ro
Aceasta serie se opreste aici sau va continua?
Aventurile Ninei se termina o data cu volumul al patrulea. Nu am de gand sa mai scriu despre ea. Motivul este simplu: toate lucrurile au un inceput si un sfarsit, iar copiii trebuie sa stie acest lucru si sa il accepte. Nu am scris Fetita Celei de-a Sasea Luni (prima carte din serie) din ratiuni comerciale, financiare. Voiam numai sa le daruiesc copiilor o poveste... o aventura care sa-i puna pe ganduri. Daca Nina i-a ajutat sa viseze, atunci eu mi-am atins obiectivul.
Vom vedea intr-un viitor apropiat un film despre Nina si aventurile ei?
Sper ca da. S-au fixat niste contacte cu producatorii italieni. Dar nu este usor de gasit finantarea necesara pentru a realiza un film cu numeroase efecte speciale. Mi-as dori sa existe interes si in alte tari, in afara de Italia, pentru intreaga serie de patru filme a Ninei. Asa s-ar putea bucura de film si copiii care vorbesc alte limbi.
Retetele cartilor
Care ar fi reteta pentru a scrie o carte pentru copii?
E nevoie doar de pasiune si de sinceritate. Copiii stiu cum sa intre in lumea fanteziei si stiu cum sa inteleaga niste principii morale prin intermediul unei simple povesti. Scriitorul trebuie sa aiba darul de a deschide portile creativitatii... si de a-i lasa pe copii sa intre. Simplitatea cuvintelor trebuie sa completeze misterul unei aventuri, ca sa-i faca pe copii sa viseze mai departe.
Studiile dvs. de psihologie si pedagogie au fost hotaratoare sau macar importante pentru felul in care v-ati ales subiectele?
Da, categoric da. Cine scrie pentru copii trebuie sa le cunoasca lumea, sa le inteleaga problemele si modul de a pune problemele. Cine iubeste copiii iubeste forta pe care o reprezinta ei, pentru ca ei sunt viitorul. Speranta mea pentru copiii de astazi este ca ei sa devina oameni care sa stie cum sa se foloseasca de inventiile si de cuceririle lumii moderne pentru binele umanitatii. Si la acest lucru cartile pot contribui cel mai mult.
CINE ESTE MOONY?
|
Jurnalista italiana Roberta Rizzo a decis sa scrie despre aventurile Ninei sub pseudonimul Moony Witcher (nume cu dubla referire: luna si vrajitoarele - pseudonim sugerat de editorul sau italian), dat fiind ca semnatura sa urmeaza in cotidienele Grupului Espresso din Italia unor articole extrem de dramatice: jafuri armate, crime, morti suspecte.
Cartile sale pentru copii sunt un fel de povesti cu zane de azi, in orice caz o saga care a avut un succes rasunator in tara sa de origine, Italia, unde e in pregatire al patrulea volum. Cartile ce povestesc aventurile fantastice ale Ninei au fost traduse in 12 limbi. Moony Witcher locuieste la Venetia (unde s-a nascut), inconjurata de cele 12 pisici si doua gaste, de prietenii sai artisti si de cartile de filosofie si psihologie, doua materii ce o pasioneaza inca din adolescenta.
Moony este acum prezenta in Romania la invitatia Editurii Rao. La Targul Gaudeamus, sambata, 26 noiembrie, Moony Witcher va fi prezenta pentru o intalnire cu publicul roman, la ora 13:00, la standul editurii unde isi va lansa cel de-al treilea volum al seriei, "Nina si blestemul sarpelui cu pene".
|